INFOGRAFIE: Cum se poate distruge zona euro pas cu pas: dacă Grecia cade, euro şi Europa se prăbuşesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O altă săptămână grea pentru Europa şi pentru moneda Euro. În timp ce liderii europeni şi-au arătat angajamentul pentru moneda unică, alţii au vorbit despre intrarea în incapacitate de plată a Greciei. Un scenariu de coşmar descris de Financial Times arată că "dacă Euro nu reuşeşte, nici Europa nu reuşeşte."

Atitudinea cancelarului german, Angela Merkel, care a apărat cu înverşunare, în ultima lună, moneda euro, este larg împărtăşită şi de alţi lideri europeni. Ea a demonstrat că politicul nu va lăsa criza datoriilor suverane din Europa să submineze moneda unică. Atâta timp cât acest nivel de capital politic este investit în euro, uniunea monetară are şanse să supravieţuiască. Cu toate acestea, discuţiile între investitori şi unii dintre politicienii europeni, în această săptămână, s-au legat de intrarea în incapacitate de plată a Greciei. Consecinţele cele mai probabile ale unui astfel de scenariu includ varianta destrămării zonei euro, ipoteză "departe de a fi inevitabilă", scrie FT.

Ce se poate întâmpla dacă o ţară din zona euro intră în incapacitate de plată


image

CITEŞTE Cancelarul german apără Grecia până în pânzele albe: Locul ei este în zona euro

CITEŞTE Comisarul pentru politică monetară, Olli Rehn, ieşirea Greciei din zona euro ne afectează pe toţi

Care este planul Europei pentru salvarea Euro?

Planul A, din punctul de vedere ar liderilor europeni, este să implementeze acordul strategic de pe 21 iulie. Potrivit înţelegerii, Greciei îi este oferit un al doilea program de împrumut de 109 miliarde de euro, incluzând garanţia că Grecia se va împrumuta de la alte ţări europene şi de la Fondul Monetar Internaţional cu rate de dobândă mici. Sectorul privat va fi şi el implicat în uşurarea sarcinii Greciei. Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară va deveni un mecanism şi mai flexibil pentru a limita o contagiune în zona euro. Până în 2013, se aşteaptă ca acest mecanism să asigure o mai bună guvernanţă economică zonei euro şi să funcţioneze ca un fond care să garanteze ţărilor cu dificultăţi de împrumut pe pieţele financiare acces rapid la credite până când vor fi din nou capabile să intre pe pieţe.

Grecia rămâne fără bani: care sunt primele efecte?

Acesta este planul. Dar în acelaşi timp, evenimentele într-o criză sunt neprevăzute. Un astfel de eveniment ar putea fi intrarea în incapacitate de plată a Greciei. Deoarece Atena încă nu adună suficiente venituri fiscale pentru finanţarea serviciilor sale publice, ar putea ajunge să nu-şi mai poată plăti nici măcar obligaţiile interne. Angajaţii din sectorul public ar putea să nu-şi mai primească salariile, sistemele de asigurări sociale s-ar putea prăbuşi. În acelaşi timp, cum statul grec ar rămâne fără bani, băncile din ţară s-ar confrunta cu mari dificultăţi din cauza participaţiilor lor la obligaţiunile naţionale suverane care s-ar prăbuşi şi ele.

CITEŞTE: Atena a transmis deja avertismentul: mai are bani doar până luna viitoare

Momentul ieşirii Greciei din zona EURO

Blocarea, chiar şi temporară, a sistemelor de plăţi şi de numerar ar amplifica problemele. Pentru a reporni viaţa economică normală, Grecia ar avea nevoie de recapitalizarea băncilor sale. În cazul în care creditorii săi ar fi dispuşi să dea împrumuturi de "bani proaspeţi", consecinţele directe ar putea opri. Dar găsirea de noi creditorii după intrarea în incapacitate de plată este nu este deloc uşoară.

Cum începe contagiunea. Cad şi alte state

CITEŞTE care sunt primele puteri ale Europei care ar putea fi afectate de contagiune

Alternativa constă în restabilirea capacităţii Greciei de a crea bani pentru a-şi plăti facturile sale ceea ce ar însemna ieşirea din zona euro, pentru a restabili capacitatea băncii centrale de a crea bani. Efectele oricărei variante de incapacitate de plată nu ar fi limitate la Grecia deoarece investitorii se vor întreba care ţară este următoarea. În încercarea de a evita pierderile mari, banii vor merge de la ţările considerate cu risc la cele considerate sigure. Sumele sunt uriaşe iar valoarea datoriilor suverane ar duce la mai multe etichete de "naţiuni cu risc" subminând astfel încrederea în economiile din zona euro. Efectele contagiunii vor putea deveni atât de grave încât alte ţări ar trebui să să împrumute mai mult şi în termini tot mai puţin rezonabili. Mai multe ţări ar putea decide să intre în incapacitate de plată.

CITEŞTE Scenariile de groază pentru Europa descrise de presa internaţională în cea mai neagră vară pentru modena euro

Destrămarea zonei euro

Dacă una dintre ţări ar părăsi zona euro, temerile s-ar manifesta şi în privinţa altor ţări care ar putea ajunge în aceeaşi situaţie. Chiar şi aşa, Banca Centrală Europeană ar putea acţiona ca un "întrerupător de circuit", oferindu-se să cumpere obligaţiuni suverane ale ţărilor aflate sub presiune, dar acest lucru ar avea nevoie de un acord al zonei euro. Dacă nici în această situaţie zona euro nu ajunge la o soluţie comună - aşa cum a fost până în prezent - şi alte ţări cu opţiuni puţine vor urma drumul Greciei de a trece la moneda naţională. Nici unul dintre aceste evenimente nu este inevitabil. Din cauza cercului vicios al acestei construcţii, toata lumea ar trebui să fie conştientă că există riscuri considerabile. În cazul în care Atena intră în incapacitate de plată există riscul real că atât euro cât şi Europa să se prăbuşească.


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite