Ultima încurajare de la greii Europei: Grecia trebuie să facă reformele pentru banii de salvare. Este parte a zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministrul grec George Papandreou, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au avut aseară o discuţie pe fondul înmulţirii zvonurilor legate de intrarea în incapacitate de plată a Greciei sau o posibilă ieşire din zona euro. Premierul grec a susţinut că Atena este hotărâtă să îndeplinească toate condiţiile pentru reducerile deficitului în schimbul celor două planuri de salvare.

Rezultatele discuţiei celor trei sunt destinate calmării pieţelor care au văzut noi turbulenţe în ultimele săptămâni din cauza temerilor legate de situaţia financiară a Greciei, notează BBC.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Elias Mossialos, a declarat: "În faţa zvonurilor din ultimele zile, toţi au subliniat că Grecia este o parte integrantă din zona euro." Merkel şi Sarkozy au arătat, într-o declaraţie comună că îndeplinirea angajamentelor din programul de salvare este esenţială pentru economia Greciei pentru economia Greciei.

Euro-obligaţiunile, soluţia fără efect imediat

Discuţiile între Merkel, Papandreou şi Sarkozy au venit după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, în faţa Parlamentului European de la Starsbourg, că va îndemna naţiunile din zona euro să emită obligaţiuni comune ca mijloc de combatere a crizei datoriilor. Imediat după anunţul lui Barroso, Reuters a semnalat creşterea acţiunilor europene şi a euro. Preşedintele CE a spus încă că această soluţie nu va răspunde nevoilor imediate care pot fi rezolvate doar prin voinţă politică şi adoptarea pachetelor privind stabilitatea financiară şi fiscală.

Prin aşa-numitele "eurobonduri", statele membre ar trebui să poată împrumuta bani în mod colectiv. Acest lucru ar consolida poziţiile ţărilor mai îndatorate cum ar fi Grecia şi Portugalia, deoarece le-ar permite să se împrumute mai ieftin.

Cu toate acestea, Germania şi-a exprimat opoziţia faţă de această idee. Deoarece Germania este cea mai puternică economie din zona euro, ea poate atrage cumpărători cu obligaţiunile sale de stat, dar cu rate ale dobânzii mult mai mici. Prin urmare, are mult de pierdut prin introducerea de euroobligaţiuni.

Efectul pe bănci: retrogradare

Tot ieri, agenţia de rating Moody a declasat două bănci franceze după revizuirea riscului de expunere la datoria grecească. Credit Agricole a fost redus de la Aa1 la Aa2 şi Societe Generale de la Aa2 la Aa3. A treia bancă, BNP Paribas, a fost ţinută în revizuire pentru o posibilă retrogradare

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite