Olli Rehn: Nu sunt de acord cu ieşirea Greciei din zona euro. Costurile ar fi dramatice pentru toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intrarea în incapacitate de plată a Greciei sau ieşirea sa din zona euro ar genera costuri dramatice nu doar pentru această ţară, dar şi pentru regiune şi pentru economia globală, a declarat astăzi, la Strasbourg, Olli Rehn, comisarul UE pentru politică monetară.

"Aş vrea să le spun câteva cuvinte celor care sugerează că ar fi mai bine ca Grecia să fie în afara zonei euro. Nu sunt deloc de acord. Nici pentru Grecia şi nici pentru zona euro nu ar fi mai bine", a declarat Rehn.

"Indiferent cum te uiţi, este absolut sigur că intrarea în incapacitate de plată sau ieşirea Greciei din zona euro ar implica costuri economice, sociale şi politice dramatice nu numai pentru ţara respectivă, ci şi pentru toate celelalte state membre ale zonei euro, pentru ţările UE, precum şi pentru partenerii europeni la nivel mondial", a spus Rehn.

În urmă cu două zile, oficialii Comisiei Europene au negat că ar exista vreun scenariu în eventualitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei. Vinerea trecută, experţii FMI, ai Comisiei şi ai Băncii Centrale Europene au suspendat negocierile pentru acordarea unei noui tranşe din ajutorul internaţional pentru Grecia după eşecul Atenei de a atinge obiectivele fiscale asumate. Experţii au reluat discuţiile săptămâna aceasta.

Merkel: Multe ţări riscă să fie afectate din cauza Greciei

Cancelarul german Angela Merkel a spus ieri că trebuie "evitat orice proces necontrolat în Zona Euro pentru că există riscul ca multe alte ţări să fie afectate din cauza Greciei". "Lucrăm cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a nu ajunge într-o situaţie de insolvenţă necontrolată care va crea un efect de domino", a spus cancelarul, pentru postul de radio Inforadio.

"Prioritatea absolută este să evităm o insolvenţă necontrolată, pentru ca acest lucru nu va lovi doar Grecia iar riscul de a ne afecta pe toţi, sau cel puţin multe alte ţări, este foarte ridicat", a adaugat cancelarul.

"Ar trebui să ne măsurăm mai mult cuvintele. Nu este nevoie să neliniştim pieţele. Incertitudinea este oricum prea mare la ora actuală", a avertizat Merkel.

"Mi-am exprimat foarte clar poziţia, şi anume că trebuie făcut totul pentru a menţine Zona Euro intactă politic", a subliniat Merkel.

"Din ce aud, guvernul grec este conştient de situaţie şi face ceea ce trebuie făcut", a adăugat cancelarul.

"Faptul ca Troica revine sugerează că Grecia a lansat un anumit numar de lucruri necesare", a mai spus ea.

Duminică, 11 septembrie, "Die Welt" publica o declaraţie a ministrului german al Economiei, Philipp Rosler, care anunţa că guvernul german nu mai exclude un faliment „organizat" al Greciei pentru a salva moneda euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite