DOCUMENT Ponta susţine că a primit deja invitaţie la Consiliul European. Invitaţiile oficiale pentru summitul de la Bruxelles NU au fost încă trimise, ci doar un program tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta ar fi putut să primească, din partea Consiliului European, un program tehnic al reuniunii care face parte din procedurile obişnuite pentru astfel de întâlniri deoarece, şeful de stat sau de guvern care vine la summit poate fi insotit de reprezentanţi ai Guvernului, în funcţie de subiectele de pe agendă, potrivit mai multor surse europene, care au explicat, pentru Adevărul, detaliile organizării acestor întâlni

Disputa pe tema reprezentarii României la Consiliul European a trecut de la fazele "pe declaraţii" şi "pe Parlament" la etapa "pe invitaţii".

Victor Ponta: Mă voi întâlni joi cu Băsescu, dar eu voi reprezenta România la Consiliul European

Traian Băsescu: Mă tem că intrăm într-o zonă de derapaj de la democraţie


"Am primit déjà invitaţie, am primit déjà programul", a declarat Victor Ponta în această seară, la Antena 3.

Invitaţiile oficiale, parte a procedurii de comunicare a Consiliului European, se trimit după ce statele membre nominalizează déjà persoanele care fac parte din delegaţiile ce iau parte la reuniune. Astfel de invitaţii se trimit cu nume şi prenume cu puţin timp înaintea summitului.

image

"Ceea ce numiti dvs. invitaţie face parte dintr-o procedură de comunicare pe care Consiliul o are cu câteva zile înaintea reuniunilor oficiale", au declarat, pentru Adevărul, surse europene.

Până în acest moment, Consiliul a transmis statelor membre informaţiile cu caracter tehnic, "fără a spune X sau Y. Statul membru decide apoi pe cine trimite", potrivit sursei citate.

Traseul tehnic al documentelor arată că această corespondenţă se poartă prin aşa numitele "reţele diplomatice ale statelor membre", în cazul României, Reprezentanţa permanentă la UE.

Potrivit procedurii diplomatice, folosită la precedentele reuniuni ale summiturilor europene, acest program se trimite la toate instituţiile implicate: preşedintie, guvern şi/sau ministerele implicate care au legătură cu subiectele de pe agenda reuniunii.

"O să merg la Consiliul European pentru că asta este decizia şi a Parlamentului şi a Guvernului. Sigur că mă interesează dacă vine sau nu preşedintele pentru că îmi doresc să evităm situaţiile jenante în care, de exemplu, s-a aflat Polonia sau Finlanda. Şi alte ţări europene au trecut prin acest tip de crize între preşedinte şi prim-ministru. În absolut toate, finalul a fost că primul ministru este cel care participă la Consiliul European - şi cel polonez şi cel finlandez şi cel bulgar şi aşa mai departe", a susţinut Victor Ponta, citat de Agerpres.

Vezi precedentul polonez: Preşedintele şi premierul Poloniei au mers amândoi la Consiliul European din toamna lui 2008, dar cu avioane diferite. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite