Severin, pus la zid şi de lobbyişti/ Cum taie scandalul "euroşpaga" din privilegiile aleşilor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul în care trei europarlamentari au fost filmaţi acceptând bani pentru a schimba legi europene arată lipsa unor reguli clare în privinţa conflictelor de interese, susţin lobbyişti de la Bruxelles. Principala problemă în cazul Adrian Severin, spun lobbyiştii consultaţi de „Adevărul Europa“, este că aleşii europeni pot acţiona în calitate de consilieri politici în timpul mandatului.

„Fie că este sau nu adevărat că Adrian Severin a transmis informaţii delicate sau a depus amendamente, comportamentul său este, în orice caz, un amestec foarte nefericit de roluri şi responsabilităţi", a declarat, pentru „Adevărul Europa", Ingrid Kylstad, consultant politic (lobbyist) pentru o firmă norvegiană din Bruxelles, The Brussels Office.

„Mă abţin. Interes în cauză"

Există norme, spun oficialii Parlamentului European. Orice eurodeputat care dă consultanţă trebuie să declare acest lucru, iar dacă face parte din comisii care votează reglementări în care ar putea fi subiectiv din cauza relaţiilor cu clienţii săi trebuie să se abţină.

Un eurodeputat aflat într-o astfel de situaţie trebuie să spună, înaintea votului pe chestiuni ce ar avea  legătură cu domeniul în care dă consultanţă: „Mă abţin. Interes în cauză". Regulamentul actual le permite eurodeputaţilor să se implice într-o serie de activităţi remunerate, în afara mandatului de parlamentar, cu condiţia ca ele să fie declarate.

VEZI ce a păţit eurodeputatul român Adrian Severin după ce a refuzat să demisioneze din Parlamentul European

Normele sunt nesigure

Consultanţa însă nu înseamnă în niciun caz schimbarea legilor pe bani, mai spun lobbyist. Potrivit acestora există însă o lipsă de norme clare şi stricte în această privinţă.  „Poate că este o practică normală pentru eurodeputaţi să fie consultanţi politici şi, astfel, poate că şi comportamentul lui Adrian Severin nu a fost greşit în sensul cel mai strict, dar faptul în sine că se pune problema integrităţii şi chiar a legalităţii acţiunilor sale înseamnă că există între regulile şi practicile scrise o vastă zonă de nesiguranţă care va fi clarificată în urma anchetei PE, pentru ca alegătorii şi lobbyiştii să înţeleagă, de asemenea, care sunt legile de conduită ale unui eurodeputat", a mai explicat Ingrid Kylstad.

VEZI ce a demonstrat investigaţia jurnaliştilor de la The Sunday Times care a declanşat scandalul "Mită contra amendamente"

Eurodeputaţii să declare şi dacă nu plătesc la cină

„Pledez pentru o transparenţă completă a activităţilor de lobby pentru toţi europarlamentarii", a declarat, pentru „Adevărul Europa", europarlamentarul austriac Andreas Molzer. El a spus că nu este vorba doar de salarii ci şi de taxe, beneficii şi alte cheltuieli de care beneficiază cum ar fi călătoriile sau invitaţiile la masă.

„Cetăţenii care ne-au votat au dreptul să ştie despre toate acestea", a spus Molzner. El a spus că săptămâna care se încheie a fost una care a afectat negativ imaginea Parlamentului şi pe cea a membrilor săi urmare a scandalului „mită pentru amendamente".

„Nici măcar nu sunt şocat pentru că ştim că sunt mulţi care fac lobby pentru grupuri de interese", a mai spus Molzer.  Eurodeputatul român Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a declarat că regulamentul PE trebuie modificat în sensul în care aleşii europeni să nu mai poată presta şi alte activităţi plătite.

„Europarlamentarii au la dispoziţie cinci ani să elaboreze în Parlamentul European legi necesare cetăţenilor UE. Este o slujba cu norma întreagă şi nu văd de ce ar trebui să aibă încă una în paralel", a spus Macovei.

Cine iese cu imaginea mai pătată: politicienii sau consultanţii?

Consultanţii se tem că în urma acestui scandal şi imaginea lor va fi afectată.  Ca regulă de aur, spun aceştia, grupurile de interese care îşi doresc să se comporte etic şi corect nu ar trebui să ofere bani sau cadouri cu scopul de a influenţa o persoană. 

„Acest scandal va avea un impact negativ asupra imaginii lobbyiştilor, însă grupurile de interese au avut dintotdeauna o imagine rea, ceea ce este nedrept, din moment ce majoritatea respectăm cu stricteţe un cod de conduită. Ce mi se pare tulburător este faptul că încrederea oamenilor integritatea politicienilor este contestată. În urma acestui scandal, mai pătată este imaginea politicienilor decât cea a lobbyiştilor".

REPORTAJ MULTIMEDIA realizat de ADEVĂRUL EUROPA după izolarea politică a lui Adrian Severin

"Domnul Adrian Severin este acum în afara PSD, iar procedurile de excludere se termină luni!''
Victor Ponta
preşedintele PSD

„Încăpăţânarea lui Severin, tipică pentru România"

„O asemenea încăpăţânare (n.r. - de a demisiona) este tipică în politica românească, unde presa adoră să atace politicienii corupţi, dar rar cu vreun rezultat. Demisii pentru acuzaţii de corupţie sunt practic necunoscute în România, iar scandalurile referitoare la mită sunt atât de comune că rar ajung în ştirile internaţionale", se arată într-un comentariu publicat pe blogul publicaţiei britanice „The Economist".

„Marele subiect în România este soarta lui Adrian Severin, fost ministru de Externe şi membru al Parlamentului European. Severin este hăituit de presa de la Bucureşti pentru a demisiona din Parlamentul European, pentru că ar fi luat mită de la jurnalişti ai unui cotidian britanic care pretindeau că sunt lobbyişti. Alţi doi eurodeputaţi implicaţi în acest caz au demisionat din Parlament. Severin a fost huiduit în Parlament. Dar refuză să se clintească", scrie „The Economist".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite