Severin, un euro-şpăgar izolat, cu biroul sigilat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În factura trimisă ziariştilor acoperiţi de la „The Sunday Times“, Adrian Severin a cerut câte 4.000 de euro pe zi pentru fiecare zi de „muncă“. După ce a fost huiduit şi trimis pe ultimul rând al Parlamentului European, ca urmare a scandalului „Euro-şpaga“, Severin are acum biroul sub pază, pentru a nu putea sustrage documente.

Patru mii de euro pentru fiecare zi de „muncă". Aşa i-a taxat Severin pe lobbyişti pentru trei zile de „prestaţii de specialitate" legate de schimbarea amendamentului care se referă la prelungirea perioadei în care băncile cu probleme financiare ar trebui să returneze economiile deponenţilor, garantate prin contracte. De fapt, după cum a relatat ulterior europarlamentarul Sebastian Bodu, membru al Comisiei de Afaceri Juridice în care se discuta directiva şi amendamentul cerut de lobbyişti, Severin nu a avut prea mult de lucru.

Convingerea salvatoare a lui Bodu

„A fost o discuţie de 30 de secunde pe aeroport. Şi eu i-am spus «Da mă, da. Asta e poziţia mea oricum»", a declarat Bodu pentru „Adevărul Europa". El a mai spus că Severin i-a trimis un email cu textul amendamentului.

„Eu aveam o justificare mai bună. El nu aducea argumente suficiente. Justificarea mea era completă", a adăugat Bodu, cu care Severin nu a mai recunoscut, după declanşarea scandalului, că ar fi luat legătura.  Amendamentul lui Severin, împotriva liniei social-democraţilor care l-au susţinut pentru postul din Bruxelles, a ajuns unde lobbyiştii au vrut, graţie „convingerilor" lui Bodu. Doar că Severin a vrut să şi ia bani pentru acest lucru. Amendamentul respectiv a fost votat în Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European în urmă cu trei zile.  
 
Biroul lui Severin, sub pază

Birourile europarlamentarilor acuzaţi în scandalul „Euro-şpaga" au fost puse ieri sub paza agenţilor de securitate ai Parlamentului European. „Parlamentul European a luat decizia de a pune sub pază birourile celor trei eurodeputaţi acuzaţi în scandalul „Mită pentru amendamente" pentru a preveni extragerea oricărui document ce ar putea fi folosit de anchetatorii care vor investiga cazul în următoarele săptămâni sau luni. Pentru eurodeputaţii demisionari situaţia a fost mai simplă, dar Adrian Severin a avut nevoie de birou. 

„I s-a oferit un altul, gol, în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles", a declarat, pentru „Adevărul Europa", unul dintre oficialii instituţiei. Paznicii sunt plătiţi să stea la intrarea în birourile europarlamentarilor, pe scaune şi să nu permită accesul nimănui.

Anchetă cu proceduri accelerate

Parlamentul European nu poate lua măsuri împotriva eurodeputaţilor acuzaţi de fapte grave decât dacă sunt sesizaţi de autorităţile naţionale. Alerta la Oficiul European de Luptă Antifraudă, abilitat în special în investigaţii legate de interesele financiare ale Uniunii Europene, a răspuns ieri, pentru „Adevărul Europa", că analizează situaţia.

Directorul general al OLAF, Giovanni Kessler,  a decis să aplice o procedură accelerată şi să deschidă imediat o anchetă. Suntem în imposibilitatea de a face comentarii în continuare deoarece ancheta este doar la început şi este în curs de desfăşurare. Adrian Severin a avut de suportat în plenul Parlamentului criticile mai multor eurodeputaţi care, după liderii politici ai socialiştilor şi popularilor, i-au cerut să-şi predea mandatul şi să părăsească instituţia.  

Aproximativ

60 de eurodeputaţi au fost în vizorul firmei de lobby fantomă sub care jurnaliştii de investigaţii de la „The Sunday Times" au încercat să demonstreze că există aleşi europeni dispuşi să influenţeze deciziile europene, să schimbe amendamente sau să susţină alte interese decât cele ale cetăţenilor contra unor sume de bani. 

Mai urmează cineva?

Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, cinci eurodeputaţi ar fi răspuns solicitătilor firmei-fantomă. Trei dintre ei, austriacul Ernest Strasser (fost PPE), slovenul Zoran Thaler (fost S&D) şi românul Adrian Severin (fost S&D) suportă deja consecinţele. Există însă temerea că şi alţi europarlamentari ar mai fi căzut în „capcana lobbyiştilor-fantomă" şi mai mulţi lideri de la Bruxelles au anunţat că lucrează la regulamente mai dure pentru conflictele de interese şi codul de conduit al lobbyiştilor. 

"Eu aveam o justificare mai bună. El nu aducea argumente suficiente. Justificarea mea era completă."
Sebastian Bodu
europarlamentar

Jerzy Buzek: „L-am sfătuit pe Severin să plece"

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek (foto), l-a sfătuit ieri pe Adrian Severin să demisioneze.

„L-am sfătuit la modul cel mai serios că o demisie ar fi mult mai potrivită incluisv pentru imaginea lui, dar a spus că vrea să-şi dovedească nevinovăţia. Acum este timpul judecătorilor să clarifice acest caz. După cum ştiţi, în cazul europarlamentarilor care sunt aleşi democratic în ţările lor e o chestiune de imunitate", a declarat, ieri seară, preşedintele Parlamentului European.

I se cere, în cor, demisia

image

Ieri, 24 martie, biroul lui Severin a fost blocat de agenţii de securitate

image

„Adrian, ca şi fost diplomat, avea o imagine bună în Comisia noastră de afaceri externe. Am fost foarte dezamăgit. Cazurile de courpţie şi mită sunt probleme foarte delicate în opinia publică . Scandalul a distrus nu numai imaginea Parlamentului European - imaginea generală a Uniunii Europene a suferit o lovitură puternică", a declarat europarlamentarul Boris Zala, şeful delegaţiei socialiste din Slovacia.

El a adăugat că Severin ar trebui să-şi predea mandatul. Socialiştii îl acuză de trădare politică şi spun că au fost atât de revoltaţi de ce a făcut eurodeputatul român că au votat în unanimitate excluderea lui.

„Să faci ce a făcut Adrian Severin înseamnă să încalci valorile şi principiile social-democrate. Sunt extrem de supărată pe comportamentul său ruşinos, care creează o imagine negativă grupului nostru şi Parlamentului", a declarat Ana Gomes, europarlamentar portughez, din Comisia de Afaceri Externe. Ea a adăugat că este inadmisibil pentru un politician cu un astfel de statut să depună amendamente pentru clienţi.  

„În plus, să nu spui nimic nimănui despre ce ai făcut este complet în contradictoriu cu linia ideologică a grupului nostru. Toată lumea a fost extrem de furioasă şi de ofensată", a mai spus Gomes.

19 februarie, Severin anunţă îndeplinirea misiunii pentru care urma să fie plătit

image

3 martie, e-mailul prin care Severin cere plata pentru serviciile prestate

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite