VIDEO EXCLUSIV Severin huiduit la Bruxelles de colegii europarlamentari: „Să plece! Ne face de ruşine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exclus cu aplauze din grupul socialiştilor europeni, Adrian Severin a fost trimis în ultimul rând al Parlamentului European. De acolo a fost huiduit de eurodeputaţii străini. 

Exilat la neafiliaţi, fugărit până la intrarea în sala de plen de aparatele de fotografiat şi denumit „deputatul care încă nu demisionează", europarlamentarul Adrian Severin a fost huiduit în prima şedinţă de plen de după scandalul „euroşpaga" în care a fost filmat acceptând mii de euro ca să schimbe legi europene.

Citiţi şi:

Europarlamentar britanic: Sunt extrem de dezamăgit de Adrian, era dedicat, muncitor, om respectabil, o adevărată valoare

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a deschis şedinţa de 10 ore cu acest subiect. La prima strigare a consemnat demisia slovenului, Zoran Thaler. „A renunţat la mandat", a spus Buzek, în timp ce eurodeputaţii aplaudau. „Şi al doilea coleg,  va demisiona în următoarele zile", a mai spus preşedintele. Din nou aplauze. Cel de-al treilea va trece la „neafiliaţi", grupul euroindependenţilor care  se supără pe partid sau partidul pe ei. „Domnul Severin a părăsit grupul politic al socialiştilor şi democraţilor", a spus Buzek. A urmat un cor de huiduieli amestecat cu aplauzele socialiştilor care au scăpat de el.


„Nu suntem aici pentru lobbişti"

Preşedintele Parlamentului, pus în faţa uneia dintre cele mai scandaloase situaţii din mandatul său, a anunţat că are birou extraordinar de conducere unde discută situaţia acuzaţiilor celor trei eurodeputaţi. Spre seară mai are o şedinţă unde îl invită şi pe „al treilea europarlamentar ca să clarifice situaţia". Prea puţin. Eurodeputaţii cer cuvântul. „Vă invit domnule preşedinte să-i cereţi demisia celui de-al treilea coleg (n.n Adrian Severin) care nu renunţă la mandat, ceea ce ne afectează pe toţi.

Suntem aici pentru că reprezentăm interesele a 500 de milioane de cetăţeni şi nu pe cele ale lobbiştilor", a spus eurodeputata liberală Sonia Alfano (Italia). Preşedintele Parlamentului a fost de acord că pedepsele pentru cei care sunt acuzaţi de fapte grave sunt prea uşoare. „Acuzaţiile recente ne arată că avem nevoie de un cod de conduită obligatoriu în instituţiile europene", a spus Buzek

„Null toleranz", strigă neamţul

Un alt europarlamentar spune că jurnaliştii sunt de vină: au fost provocatori şi chiar au comis delicte. „Colegii care se simt vizaţi de anchete şi reguli mai stricte să se retragă de acum", a ripostat un neamţ din rândurile popularilor. 

Preşedintele social-democraţilor, Martin Schulz, era mai supărat ca niciodată. Iniţial nu a vrut să ia cuvântul, dar apoi s-a enervat.  A recapitulat într-o germană apăsată - după ce a dat zeci de interviuri prin care se dezice de Severin - că oricând s-ar mai întâmpla o astfel de situaţie ar face  la fel. „Null toleranz" (n.n Toleranţă zero) a spus neamţul supărat.  

Colegul Gigi: „Să nu stea în fotoliul meu"

Până la plenul de ieri, Adrian Severin stătea în primul rând la şedinţele de plen pe locurile rezervate socialdemocraţilor. Aceştia, 185 la număr, l-au exclus cu aplauze într-o şedinţă de grup pe care au avut-o de dimineaţă.  Trimis „în ultima bancă" Severin nu a prea avut loc. A stat la la numărul 778 - între locurile lui Gigi Becali şi Vadim Tudor, absenţi la şedinţa de ieri.  De pe ultimul rând al Parlamentului European, Severin a suportat, cu stoicism huiduielile şi declaraţiile colegilor lui. Şi-a ascuns faţa în mâini purtând o conversaţie telefonică nesfârşită.

Pe de altă parte, Gigi Becali a luat foc atunci când a auzit că Severin i-ar fi ocupat la un moment dat fotoliul. „Ce caută pe scaunul meu? Acolo e numărul 777, cifră biblică! Să nu mai stea niciodată pe scaunul ăla", a declarat Becali pentru „Adevărul". În acelaşi context, Gigi Becali a povestit că şi pe el l-au căutat „nişte lobbişti d-ăştia", dar susţine că i-ar fi luat la goană când i-au cerut să voteze într-un anume fel.

„Nu pleacă ăsta. Nu pleacă"

În rândul eurodeputaţilor români, şi mai mare supărare. „Nu-şi închipuie nimeni că nu vrea să plece. Nu-şi închipuie", ne spune un eurodeputat român, după o discuţie cu un coleg englez. „Nu-şi va da, doamnă, demisia. După cum îl ştiu, nu pleacă. Am zis de duminică. Nu va pleca. O să dea vina pe Parlament, că nu l-a protejat, o să dea vina pe ziarişti, dar de plecat, nu pleacă. Dacă îşi dădea demisia, uitau ăştia în trei zile. Adică nu uită niciodată, dar ne lăsau în pace", a adăugat un alt europarlamentar român. „Unii cred că a şi plecat. Cum? Nu şi-a dat încă demisia? Nu le vine să creadă", adaugă reprezentantul uneia dintre delegaţiile politice româneşti la Bruxelles.

"Ce să caute pe scaunul meu? Acolo e numărul 777, cifră biblică! Să nu mai stea niciodată pe scaunul ăla.''
Gigi Becali
europarlamentar

Ziariştii englezi au trimis dosarul la Bruxelles

Investigaţia Parlamentului European în cazul "Mită pentru amendamente" porneşte de la dosarul reporterilor de la publicaţia britanică "The Sunday Times", care a ajuns deja la Bruxelles. Din cele 60 de e-mailuri trimise de firma-fantomă de lobby eurodeputaţilor, cinci au răspuns, dintre care trei sunt deja în atenţia opiniei publice.

„Ancheta se bazează pe o serie de documente primite de la publicaţia britanică", a declarat  Diana Wallis, vicepreşedintele Parlamentului European, cea care conduce investigaţia. De asemenea, preşedintele PE, Jerzy Buzek, a anunţat ieri că va lua legătura cu miniştrii de Externe din ţările din care provin cei trei eurodeputaţi vizaţi de scandal pentru a afla despre demersurile pe care autorităţile judiciare le fac.

Aleşi de cetăţenii statelor membre UE, eurodeputaţii se bucură de imunitate care nu le poate fi ridicată decât dacă procurorii din ţările lor cer acest lucru Parlamentului.

image

"Severin ne strică imaginea şi face de rușine România. Nu ar trebui să i se mai dea dreptul la salariu timp de şase luni.''
Barry Madlener
europarlamentar olandez

image

"E ruşinos ce a făcut Adrian, românul pe care îl cunosc cel mai bine din Parlamentul European. Nu ştiu de ce a făcut asta, el câştiga mai bine ca mine.''
Charles Tannock
europarlamentar britanic

image

"Este şocant să văd că europarlamentari social-democrați sunt de fapt niște corupți, gata să schimbe legislația în schimbul unor sume de bani.''
Ulrike Lunacek
europarlament austriac

Vanghelie face lobby pentru Severin în interiorul PSD

Liderul PSD, Victor Ponta, i-a cerut, ieri, liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, într-o scrisoare să înceapă procedura de excludere din partid a lui Adrian Severin, care face parte din această organizaţie. Solicitarea lui Ponta vine după ce europarlamentarul a ignorat ultimatumul său şi nu şi-a înaintat demisia în ultimele 24 de ore. Preşedintele Comisiei de arbitraj şi integritate morală din PSD, senatorul Dan Şova, a declarat pentru „Adevărul" că Severin putea fi exclus din partid pe baza unei decizii a BPN, fără a mai fi nevoie de intervenţia organizaţiei de Bucureşti.

La aproape şapte ore de la cererea lui Ponta, Marian Vanghelie a anunţat public că "dosarul" Adrian Severin va fi trimis la Comisia de Etică a PSD Bucureşti, iar eurodeputatul va fi invitat la discuţii. Decizia va fi luată luni, a precizat Vanghelie, adăugând că va propune excluderea din partid a acestuia "în funcţie de decizia colegilor".

Vanghelie a declarat pentru „Adevărul" că excluderea lui Severin e „un lucru extrem", ce ar trebui „analizat de zece ori înainte". „Moral, a greşit, dar nu cred în acel filmuleţ, cred că e cuplaj. Soluţia concretă este ca acea comisie de la Bruxelles, în care am încredere, să decidă, cu argumente, dacă e vinovat.  Atunci va trebui să părăsească toate funcţiile. Atât timp cât nu ştim exact ce s-a întâmplat... În România mai întâi îi omorâm pe oameni şi apoi stabilim că nu sunt vinovaţi", a spus Vanghelie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite