Europarlamentar britanic: Sunt extrem de dezamăgit de Adrian, era dedicat, muncitor, om respectabil, o adevărată valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Charles Tannock este un europarlamentar britanic care susține că îl cunoaște foarte bine pe Adrian Severin și că este "șocat" și "foarte dezamăgit" de scandalul "mită pentru lobby-iști".

Conservaorul Charles Tannock, fost vicepreşedinte al Delegaţiei Comisiei interparlamentare de Cooperare Ucraina-UE și actual membru al comisiei de afaceri externe din care face parte și Severin a lucrat cu fostul vice-premier român foarte îndeaproape când el era președinte al comisiei Ucraina-UE. "Era un președinte excellent," a spus Tannock despre Severin.

Reporterii de la The Sunday Times au încercat să păcălească zeci de europarlamentari, însă numai "un număr foarte mic" au fost suficient de necinstiți să continue discuțiile de negociere și de schimbare a legislației europene, susține Tannock.

"Sunt foarte dezamăgit"

"Eu îl cunosc pe Adrian foarte bine, de ani de zile și nu pot să cred că a făcut un asemenea pas, este o poveste foarte rușinoasă," a spus Tannock. "Severin este foarte muncitor, un om respectabil, competent, talentat, o adevărată valoare," mai spune acesta.

El se declară "complet dezamăgit" de comportamentul colegului său, "românul pe care îl cunosc cel mai bine din Parlamentul European". Tannock consideră că nu ar trebui să existe niciun dubiu din partea europarlamentarilor că a accepta bani în schimbul unor amendamente este nepotrivit. "Nu trebui să-mi spună nimeni că nu am voie să fac așa ceva, este literă de etică, dacă nu chiar literă de lege. Declararea veniturilor nu este exercițiu voluntar, susține acesta, ci o obligație - acest lucru mi-a fost foarte clar din prima zi când am ajuns în PE. Orice sumă peste 150 de euro trebuie declarată - nu e vorba de o cină sau un prânz, mă refer la plata contra servicii," spune acesta.

Consultanță, da - amendamente în schimbul unor sume mari de bani, nu

Adrian Severin susține, însă, că suma pe care a cerut-o presupușilor lobby-iști - în realitate, reporteri ai publicației britanice The Sunday Times - era doar o plată pentru servicii de consultanță.

"Este adevărat", spune și Tannock, "este complet legitim să oferi consultanță". "Însă nu poți să depui amendamente pentru un client în schimbul unei sume de bani. Sunt două probleme aici: suma este enormă, nu este etic să o accepți, iar această acticvitate și acest venit trebuie declarate."

"Adrian vorbește o engleză fantastică și adus o contribuție superbă și în Comisia Interparlamentare de Cooperare Ucraina-UE, și în cea de afaceri externe, este cu adevărat muncitor și dedicat," mai spune Tannock."Sunt dezamăgit. Judecata lui trebuia să fie foartă clară - nici nu contează ce reguli există, există un simț care îți spune că nu este corect să faci așa ceva."

"Dacă facem amendamente legislației europene în schimbul unor sume de bani, înseamnă că ne vindem meseria, că ne vindem profesional," a spus Tannock.

Europarlamentarii nu au putere de execuție, precum alte instituții UE, deci au voie să aibă afaceri și interes de afaceri, însă acesta trebuie neapărat declarat înainte ca aceștia să susțină o anumită lege în PE sau să voteze împotriva sau în favoarea unui amendament.

"Interesul în afacerei este o problemă extrem de delicată și tocmai de aceea trebuie păstrată cât mai transparentă," a mai spus Tannock.

Tannock este surprins că reporterii au reușit să-i ‘prindă' tocmai pe social-democrați, care susțin principii de egalitate și transparență. "Este dezamăgitor că tocmai un socialist care pretinde că aspiră la egalitate acceptă bani pentru astfel de servicii. Acum, Parlamentul European nu poate decât să-l suspende pentru zece zile, fără diurnă, nimic mai mult."

Acesta critică modul de acțiune al reporterilor britanici, care au pretins că sunt lobby-iști și deci au mințit în legătură cu adevarata lor identitate, însă nu crede ca circumstanțele scuză situația.

"Nu sunt de acord nici cu ce au făcut jurnaliștii de la Sunday Times, să prinzi pe cineva prin astfel de metode. Dar totuși, Severin ar fi trebuit să-și dea seama că este o înscenare și nu ar fi trebuit oricum, în primul rând să accepte să intre într-o astfel de situație. Sunt surprins că tocmai el ar fi făcut așa ceva. nu înțeleg de ce, el câștigă mai mult decât mine și probabil de zeci de ori mai mult decât alții din România. "

Să te consulți cu lobby-iștii e foarte bine

Tannock susține că este totuși bine ca europarlamentarii să se întâlnească cu lobby-iști și să ia în considerare opinia lor, însă crede că unele gesturi "întrec limita etică a lucrurilor"

"Cred că este foarte important pentru membrii legislativului european să asculte părerile diferiților lobby-iști, care până la urmă, reprezintă interesele cetățenilor. Poți să-I asculți pentru a te informa din mai multe surse, dar nu ar trebui să acceptăm bani în schimbul unor amendamente," a spus Tannock.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite