VIDEO UPDATE: Adrian Severin, prins cu "mită" de 100.000 de euro la Bruxelles/ Reacția lui Severin pentru The Sunday Times

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Trei europarlamentari au acceptat plăți secrete pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetățeni UE," a scris astăzi cotidianul britanic The Sunday Times. Unul dintre cei trei este chiar social-democratul român Adrian Severin.

Un număr de lobby-iști sau membri ai unor grupuri de interese - care, în realitate, erau reporteri de investigație ai publicației The Sunday Times au cerut celor trei europarlamentari să devină membri ai unei companii de consultanță care le-a cerut să modifice anumite părți din legislația europeană, în schimbul a unor sume de ordinul miilor de euro. Amendamentele au fost făcute, acestea apar acum în legislația europeană exact așa cum au fost scrise de către acești lobby-iști.

Salariul anual la care au convenit europarlamentarii cu această firmă-fantomă de consultanță? 100,000 de euro pe an. Această sumă de bani este suplimentară celei de 190,000 de euro pe care fiecare europarlamentar o primește pe an.

Adrian Severin a trimis reporterilor un e-mail spunând: "Vă anunţ că modificarea dorită de către dumneavoastră a fost făcută. Vă trimit deci o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consultanţă în ceea ce priveşte modificarea codului din Directiva 94/19/CE, Directiva 2009/14/CE", afirmă publicația britanică The Sunday Times.

Reuniunile celor trei europarlamentari, printre care și Severin, cu așa-zișii lobby-iști au fost filmate în secret şi au avut loc în baruri, restaurante şi două clădiri ale parlamentului în Bruxelles şi Strasbourg.

Eurodeputatul Adrian Severin: conturi de sute de mii de euro/Doar deconturile şi diurnele ajung la 100.000 de euro

Severin despre scandalul european “Mită de la lobbişti”: E o porcărie. Am cerut factură pentru consultanţă, dar e legal

"Această descoperire ar putea să creeze unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Parlamentului European," mai scrie The Sunday Times. Conform regulilor PE, europarlamentarii trebuie să se abțină de la a accepta orice fel de cadou sau beneficiu care ar afecta felul în care aceştia își exercită responsabilitățile.

Diana Wallis, vice-președintele PE, a spus că va porni o investigație imediat: "Această problemă trebuie să fie investigată cu foarte mare atenție.
"Cei 736 de membri ai Parlamentului European examinează anual peste 100 de acte legislative la care pot propune modificări. "Este îngrijorător faptul că grupuri comerciale cu interesele mari de afaceri pot angaja reprezentanţi ai grupurilor de interese (lobby-iști) care să folosească legăturile lor cu deputaţii europeni pentru a influenţa legislaţia," a mai scris publicația britanică.

Reacția lui Severin

Când a fost confruntat în legătură cu cele întâmplate, Severin a declarat: "Nu am facut nimic care să fie, să spunem, ilegal sau împotriva oricărui comportament normal de aici. Atât Strasser, cât şi Thaler au spus că știau de luni de zile că această companie era o înscenare, însă au continuât discuțiile pentru a afla identitatea acestora," a scris The Sunday Times.

Ceilalți doi eurodeputați prinși de reporterii de la The Sunday Times sunt Zoran Thaler, fostul ministru sloven de externe și Ernst Strasser, un fost ministru de interne din Austria.

Când a făcut un prim amendament la regulile europene, Zoran Thaler nu a uitat să ceară companiei-fantomă ca banii să fie dirijați printr-o companie din Londra, pentru a menține operațiunea în forma sa secretă. "Sub nicio formă nu voi face acest lucru public", a spus el.

Eurodeputatul austriac, Ernst Strasser a declarat reporterilor: "Sunt un lobby-ist". Apoi s-a lăudat că a prestat servicii pentru cel puţin cinci clienţi comerciali, care i-au dat fiecare 100.000 de euro pe an.

El a susţinut că a înaintat cerința lobby-iștilor - în realitate reporteri - către "doi oameni-cheie" din cadrul comitetului de revizuire a legislaţiei europene.

Strasser aşteaptă să fie plătită prima tranșă de bani trimestrială de 25.000 de euro pentru "activitatea'sa" de la începutul lunii martie. El a spus că nu ar fi niciun pericol față de Parlamentului European, deoarece banii vor fi dirijați prin intermediul companiei sale vieneze, care este declarată, mai scrie The Sunday Times.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite