Liderii UE se întâlnesc astăzi la Bruxelles. Se discută trei soluţii cruciale pentru salvarea euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de stat şi de guvern se întâlnesc la Bruxelles astăzi pentru a discuta despre eforturile de a rezolva criza datoriilor din zona euro. Această reuniune este considerată crucială pentru soarta Greciei şi pentru decizii care să prevină contagiunea în zona euro.

Băncile trebuie recapitalizate, dar Franţa şi Germania nu se înţeleg pe modul în care acest lucru ar urma să fie făcut. Fondul de salvare al UE ar trebui şi el mărit, dar din nou, cei doi lideri au păreri diferite în legătură cu modul în care să fie folosit. Aceste divergenţe majore au determinat liderii UE să anunţe întâlnirea de duminică şi încă un Euro summit săptămâna viitoare.

UE are nevoie de aceste soluţii care ameninţă tot mai puternic moneda comună până la reuniunea G20 care începe pe 3 noiembrie la Cannes (Franţa) şi la care participă liderii mondiali. Europa trebuie să bină în faţa competitorilor internaţionali cu un răspuns consistent şi ferm la criza datoriilor.

Care sunt cele mai importante decizii aşteptate de la Consiliul European şi Euro summitul din Bruxelles:

1. Recapitalizarea băncilor europene

Oficialii Uniunii Europene au declarat joi, pentru Reuters, că toate statele membre ale UE sunt acum de acord că 100 de miliarde de euro, este suma necesară consolidarea băncilor europene, protejarea lor împotriva datoriilor Greciei şi a contagiunii. FMI a estimat că e nevoie de două ori mai mult. Vezi detalii aici

Investitorii privaţi vor fi responsabili de primele fonduri pentru recapitalizare iar dacă acest lucru dar dacă acest lucru se dovedeşte insuficient, guvernele naţionale vor putea să sprijine băncile. Numai în ultimă instanţă fondul de salvare, cunoscut sub numele de Fondul European de stabilitate financiară (FESF), va putea fi folosit pentru a furniza fonduri necesare băncilor. 

Dexia a fost salvată  de guvernul francez şi de cel belgian de două ori în ultimii trei ani

Banca franco belgiană Dexia (foto sus) a fost prima victimă a crizei datoriilor, acţiunile sale s-au prăbuşit în două zile. Banca a fost ajutată prin intervenţia statului belgian. Vezi detalii aici

Summit-ul de duminică începe cu o întâlnire a tuturor celor 27 de lideri UE, urmată de o reuniune a celor 17 lideri din zona euro care este de aşteptat să ajungă la un acord cu privire la modul în care se va face recapitalizarea inclusive asupra unei cifre mai exacte de care băncile au nevoie ori cât timp vor fi obligate să menţină aceste fonduri.

2. Cât de mare să fie Fondul de salvare

Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF), înfiinţat anul trecut şi folosit până în present pentru a salva Portugalia şi Irlanda, este de 440 miliarde euro, se bazează pe garanţii de la toate statele membre din zona euro şi are capital de pe pieţele internaţionale de capital prin emiterea de obligaţiuni. Este triplu-A evaluat.

Pieţele financiare nu sunt convinse însă că valoarea EFSF este suffcient de mare pentru a face faţă problemele serioase cu care se confruntă alte două state din zona euro: Italia şi Spania.

Ameninţarea contagiunii: Italia şi Spania au avut săptămâna aceasta probleme cu ratingurile. Vezi ce s-a întâmplat

Liderii din zona euro încearcă acum să vină cu modalităţi de a mări valoarea fondului, fără a creşte însă garanţiile pe care guvernele déjà le-au făcut.

Franţa doreşte ca EFSF să se transforme într-o bancă astfel încât să poată împrumuta bani de la Banca Centrală Europeană (BCE), la rate ale dobânzii scăzute şi să împrumute ţările cu probleme. Germania şi BCE se opun acestei variante.

Citeşte şi:  De câţi bani are nevoie fondul de salvare UE pentru a ajuta ţările cu probleme

3. GRECIA împrumutată şi/sau iertată de datorii

Liderii europeni vor încerca, de asemenea, să ajungă la un acord privind un nou pachet de ajutor pentru Grecia, care beneficiază deja de 110 miliarde de euro împrumuturi de la UE şi Fondul Monetar Internaţional. Un al doilea pachet de salvare, iniţial estimat la 109 miliarde de euro, este acum probabil să crească au indicat oficialii UE, deşi nu este clar cât de mult.

Protestele din Grecia în imagini

Grecia are emoţii la următoarea tranşă din pachetul de salvare. Depinde de 8 miliarde de euro. Vezi dacă îi va primi

Un acord privind un al doilea pachet a fost stabilit la 21 iulie. Tot atunci s-a convenit şi că majoritatea creditorilor privaţi ai Greciei vor oferi o reducere a datoriilor de 50 miliarde de euro între până în 2014, ceea ce înseamnă o scădere de 21%. Cu toate acestea, există nevoia şi aşteptarea ca sectorul privat să se implice şi mai mult şi se vorbeşte despre o reducere de 50% a datoriilor ce va fi negociată în reuniunile la nivel înalt de duminică şi de miercuri, în Bruxelles. Băncile sunt însă foarte reticente în a renegocia acordul care le-ar aduce pierderi şi mai mari.

Grecii au paralizat ţara timp de două zile şi au declanaşat greve generale. Protestele de stradă au fost violente

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite