Regula „casei” la Consiliile Europene: doar un lider din fiecare stat UE participă la dezbateri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lider din partea fiecărui stat. Aceasta este regula „casei" la Consiliul European la reuniunile şefilor de stat şi de guverne. Au mai fost însă şi excepţii, a precizat, pentru Adevarul Europa, unul din ofiţerii de presă ai Consiliului European. Potrivit acestuia, Traian Băsescu a fost confirmat din partea României pentru întâlnirea informală de miercuri, aşa cum a anunţat luni şi Palatul Victoria.

Invitaţia nu este trimisă direct de Consiliu ci de Reprezentanţele Permanente ale statelor membre pe lângă UE. Decizia cu privire la persoana care participă aparţine în exclusivitate autorităţilor naţionale, iar reprezentanţii Consiliului nu vor arbitra astfel de situaţii la fel cum nu au intervenit nici în disputa dintre preşedintele şi premierul Poloniei, în 2008.

Urmăriţi detaliile altei dispute similare. Liderii polonezi au ajuns separat la Bruxelles la un Consiliu European. Vezi cine a intrat la discuţii

În acelaşi timp însă, Victor Ponta este aşteptat în ziua reuniunii liderilor UE de la Bruxelles la o reuniune a Partidului Socialist European care are loc miercuri la prânz.

Detalii din agenda oficială a reuniunii informale de la Bruxelles: subiecte ascunse şi subiecte controvesate.

În disputa reprezentării României la Consiliile Europene, Ponta a cedat. Doar pentru prezenţa la reuniunea de miercuri. "Miercuri seară este o cină informală pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul preşedinte Băsescu, dacă merge miercuri la cină, o să meargă să mănânce şi să glumească cu ceilalţi, că pe probleme economice şi de politică economică nu are nici atribuţii, nici sprijinul nici al majorităţii parlamentare, nici al Guvernului", a declarat Ponta.

Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN
Cine ne reprezintă: Băsescu sau Ponta?

Premierul a avertizat că va cere Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi reprezentantul României la summit-ul din 28 iunie.

"Îmi doresc să încheiem cât mai rapid această dezbatere politică care nu face bine României, motiv pentru care mă voi adresa Birourilor Permanente ale celor două Camere cu solicitarea de a organiza în cel mai scurt timp o şedinţă comună a Parlamentului în care să prezint situaţia problemelor pe plan european pe care România le va avea de discutat în Consiliul European din 28 iunie", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte Consiliul European din 28 iunie, Ponta a precizat că oricine va reprezenta România trebuie să aibă un mandat.

"Nu ne facem de râs la Bruxelles să mergem mai mulţi şi să vorbim pe şapte voci. Consiliul European este pe 28 iunie. Până la Consiliul European - asta o să discutăm şi azi - trebuie să stabilim foarte clar: oricine merge trebuie să aibă un mandat să reprezinte România. Nu mergi de capul tău nici Băsescu, nici Ponta, nici altcineva nu merge să se reprezinte pe el, merge să se reprezinte pe el, merge să reprezinte un mandat al României acolo", a spus Ponta.

Citeşte şi războiul declaraţiilor de două săptămâni - putere vs opoziţie - pe tema reprezentării României la UE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite