Grecia, subiectul ascuns al reuniunii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce măsuri comune trebuie să ia statele UE pentru creşterea economică şi crearea de joburi în contextul unei rate a şomajului care a ajuns la cote istorice vor fi temele oficiale ale summitului informal la care participă mâine, la Bruxelles, şefii de stat şi de guverne din cele 27 de state membre UE.

„La finalul întâlnirii, propun să discutăm recentele evoluţii din zone euro", se menţionează în invitaţia preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, transmisă ieri participanţilor la reuniunea informală. În fapt, scenariile ieşirii Greciei din zona euro în contextul alegerilor politice antiausteritate ale poporului grec se anunţă a fi cel mai sensibil subiect al întâlnirii.

Restul temelor oficiale ţin de măsurile privind finanţarea economiilor UE, cum ar fi implicarea Băncii Europene pentru Investiţii pentru a susţine mai bine IMM-urile prin creşterea resurselor şi consolidarea actualelor instrumente de finanţare. „Este, de asemenea, urgent să punem în aplicare proiectul pilot pentru bonduri", mai precizeză Van Rompuy. Este de aşteptat ca, pe tema eurobondurilor - obligaţiunile comune ale zonei euro, să existe divergenţe majore între Franţa şi Germania. Preşedintele francez François Hollande a anunţat la summitul G8 că nu va fi singurul care va propune proiectul euroobligaţiunilor căruia Germania i se opune.

„Apoi mai avem de discutat chestiunea dificilă a taxei pe tranzacţiile financiare. Sunt pe deplin conştient de divergenţele de opinie care există pe acest subiect", a mai spus Van Rompuy, care apreciază că poate fi găsită o modalitate „pragmatică" de aplicare a acestei taxe. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite