CEDO a decis să-i ridice imunitatea judecătoarei Gabriela de la Curtea Supremă pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis să ridice imunitatea doamnei Gabriela Bîrsan, judecător la Curtea Supremă, pentru a fi cercetată pentru faptele de corupţie de care este acuzată, dar a respins o cerere similară în privinţa soţului ei, judecător al Curţii de la  Strasbourg. 

Guvernul României a solicitat Curţii, pe 16 noiembrie 2011, ridicarea imunităţii judecătorului Corneliu Bîrsan, în contextul unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie care o vizează pe soţia sa, Gabriela Victoria Bîrsan.

Pe baza informaţiilor transmise de Guvernul României şi a procedurilor internaţionale şi după ce a constatat că privilegiile şi imunităţile de care se bucură judecătorii Curţii - în baza Acordului General al Consiliului Europei privind Privilegiile şi Imunităţile - se aplică atât judecătorului Corneliu Bîrsan cât şi soţiei acestuia, plenul Curţii a decis să permită ridicarea imunităţii în ceea ce o priveşte pe doamna Bîrsan, precizează un comunicat al CEDO.

Curtea a respins cererea de ridicare a imunităţii pentru judecătorul Corneliu Bîrsan.

Ridicarea imunităţii nu are efect retroactiv, mai precizează Curtea.

Judecătoarea Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie este acuzată de DNA pentru fapte de corupţie în dosarul „Mită la Înalta Curte".

Gabriela Bîrsan este cercetată de trafic de influenţă după ce ar fi primit cadouri scumpe şi excursii exotice de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, care avea mai multe procese pe rolul instanţei supreme.

DNA a cerut săptămâna trecută Curţi Europene ridicarea imunităţii diplomatice de care beneficiază Corneliu Bîrsan în calitate de judecător CEDO, precum şi a soţiei sale, pentru a putea desfăşura acţiunile de urmărire penală a Gabrielei Bîrsan.

Citeşte şi:

Judecători români cu tupeu suprem: soţii Bîrsan

Soţii Bîrsan ies la atac cu imunitatea lui de la CEDO

DNA cere CEDO să ridice eventuala imunitate diplomatică a soţilor Gabriela şi Corneliu Bîrsan

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite