Judecători cu tupeu suprem: soţii Bîrsan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa Secţiei Contencios Administrativ , Gabriela Bîrsan, şi soţul său, Corneliu Bîrsan, judecător la CEDO
Şefa Secţiei Contencios Administrativ , Gabriela Bîrsan, şi soţul său, Corneliu Bîrsan, judecător la CEDO

CSM susţine că Gabriela şi Corneliu Bîrsan au imunitate doar în Franţa, unde se află CEDO. CSM a respins, ieri, contestaţia magistratului Gabriela Bîrsan şi a soţului său, judecătorul român la CEDO, Corneliu Bîrsan, prin care cei doi atacau avizul dat de Consiliu pentru percheziţionarea vilei lor din Snagov (Ilfov).

Şefa Secţiei Contencios Administrativ, Gabriela Bîrsan, este acuzată de DNA de trafic de influenţă, după ce ar fi primit cadouri scumpe şi excursii exotice de la omul de afaceri Gabriel Chiriac, care avea mai multe procese pe rolul instanţei supreme.

După efectuarea percheziţiei la domiciliul judecătoarei, atât aceasta, cât şi soţul său, Corneliu Bîrsan, au contestat măsura la mai multe foruri naţionale şi europene. Ei au invocat imunitatea pe care o are Corneliu Bîrsan în calitate de judecător CEDO şi care ar interzice efectuarea de percheziţii.

CSM susţine însă că imunitatea este valabilă doar în statul în care Bîrsan are reşedinţa, mai exact în Franţa, la Strasbourg. De altfel şi instanţa supremă a respins contestaţia celor doi.

Acum, decizia CSM de a respinge contestaţia soţilor Bîrsan va fi analizată de Secţia Contencios Administrativ, a cărei şefă este însăşi Gabriela Bîrsan, suspectată de DNA de fapte de corupţie.

A recuzat Secţia de judecători

Avocatul soţilor Bîrsan, Liviu Popescu, a reclamat la CSM faptul că percheziţia nici măcar nu-şi avea rostul, din moment ce DNA a ridicat două şiraguri de mărgele, patru fotografii în rame de carton şi un bilet de avion plătit pe internet.

De asemenea, DNA ar fi fotografiat şi o pereche de pantofi ai judecătoarei. Aceste obiecte, a susţinut avocatul, puteau fi solicitate fără nicio problemă de către procurorii anticorupţie.

De alfel, Liviu Popescu a recuzat şi toţi membrii CSM din Secţia pentru Judecători care au votat pentru efectuarea percheziţiei la domiciliul soţilor Bîrsan. Mai exact, aproape întreaga Secţie pentru judecători, având în vedere că doar doi magistraţi nu au fost prezenţi în momentul deciziei - Cristi Dănileţ şi preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu. Solicitarea de recuzare a fost însă respinsă. Recuzarea a fost însă respinsă de CSM.

„Daily Mail" atacă CEDO cu cazul Bîrsan

CSM a primit, prin intermediul avocatului soţilor Bîrsan, de la grefierul - şef  al CEDO, Erik Fribeegh, o scrisoare în care se precizează că imunităţile judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului se extind şi asupra reşedinţei private a lui Corneliu Bîrsan. Atitudinea CEDO a fost taxată şi de presa din Marea Britanie, stat care, de altfel, nu recunoaşte deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului. Tabloidul britanic „Daily Mail" a scris pe larg despre dosarul de corupţie care o vizează pe judecătoarea Gabriela Bîrsan. „Un judecător de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi-a folosit poziţia sa pentru a încerca să blocheze o anchetă de corupţie care o vizează pe soţia sa", a titrat ieri „Daily Mail".

Jurnaliştii britanici au subliniat că judecătorul din România la Curtea de la ­Strasbourg, face cu ajutorul imunităţii sale diplomatice scut pentru soţia sa, Gabriela Bîrsan, investigată pentru acuzaţii de corupţie.

"În cazul în care prezenta plângere administrativă prealabilă nu va fi rezolvată favorabil, îmi rezerv dreptul de a introduce acţiune în contencios administrativ."
Corneliu Bîrsan
judecător CEDO

4 judecători de la instanţa supremă sunt în vizorul DNA în dosarul „Mită la Înalta Curte".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite