DNA cere CEDO să ridice eventuala imunitate diplomatică a soţilor Gabriela şi Corneliu Bîrsan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Birsan
Gabriela Birsan

DNA a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să precizeze dacă judecătoarea Gabriela Bîrsan, cercetată pentru fapte de corupţie,  beneficiază de imunitate, ca soţie a magistratului Corneliu Bîrsan. Procurorii cer ridicarea imunităţii judecătorului României la CEDO, Corneliu Bîrsan şi a soţiei sale preşedintele Secţiei de Contencios de la Curtea Supremă, Gabriela Bîrsan.

UPDATE Ministerul Justiţiei a confirmat primirea, la data de 16.11.2011, din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în vederea înaintării către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a unei cereri privind unele chestiuni procedurale în relaţie cu o investigaţie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ministerul Justiţiei a înaintat, în cursul aceleiaşi zile, cererea către Ministerul Afacerilor Externe, în vederea transmiterii acesteia Preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza.

Potrivit unui comunicat de presă al procurorilor, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să precizeze dacă prevederile Protocolului adiţional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupţie care o vizează pe soţia unui judecător CEDO, dar care nu vizează atribuţiile judecătorului instanţei europene.

Şefă la instanţa supremă, atenţionată că-i interceptată

„De asemenea, în situaţia în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul mai sus menţionat, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii de care beneficiază domnul Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi doamna Gabriela Victoria Bîrsan, ca soţie a domnului Corneliu Bîrsan, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă”, se arată în comunicatul DNA.

DNA: „Soţia nu este acoperită de imunitate”

Prin aceeaşi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situaţie nu este acoperită de imunitatea invocată de doamna judecător Gabriela  - Victoria Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestaţia formulată de doamna Gabriela - Victoria Bîrsan împotriva hotărârii Secţiei pentru judecători a CSM prin care a fost încuviinţată percheziţia domiciliară, pe motivul că doamna Gabriela - Victoria Bîrsan nu beneficiază de imunitatea invocată.

Solicitarea DNA a fost justificată de faptul că fostul preşedinte al CEDO, domnul Jean - Paul Costa, atât printr-un comunicat de presă cât şi în corespondenţa purtată cu procurorul şef al DNA, şi-a exprimat preocuparea cu privire la faptul că regulile referitoare la imunităţile judecătorilor CEDO şi ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile şi în cazul percheziţionării locuinţei din România a unui judecător CEDO.

Cererea DNA a ajuns la CEDO

Cererea de ridicare a imunităţii de care ar beneficia soţii Bîrsan, formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost transmisă ministrului Justiţiei, iar de acolo Ministerului de Externe,  fiind înregistrată la CEDO.   


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite