Şefă la instanţa supremă, atenţionată că-i interceptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Bîrsan este acuzată că şi-ar fi traficat influenţa în favoarea unui om de afaceri, la rugămintea Claudiei Gherbovan Silinescu
Gabriela Bîrsan este acuzată că şi-ar fi traficat influenţa în favoarea unui om de afaceri, la rugămintea Claudiei Gherbovan Silinescu

Gabriela Bîrsan, şefa Secţiei Contencios-Administrativ de la instanţa supremă, este acuzată de trafic de influenţă, după ce ar fi plecat în Indonezia pe banii unui justiţiabil.

Un nou scandal de corupţie zguduie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai mulţi magistraţi, printre care şi şefa Secţiei Contencios-Administrativ, Gabriela Bîrsan, soţia judecătorului CEDO, Corneliu Bîrsan, sunt suspectaţi de grave fapte de corupţie. Gabriela Bîrsan este acuzată că ar fi primit de la omul de afaceri botoşănean Gabriel Chiriac mai multe cadouri, precum şi o excursie în Indonezia, dar şi cazarea gratis a fiului său în Franţa, în perioada în care a fost la studii. Nici bine nu s-au stins ecourile scandalului legat de faptele de corupţie ale însuşi şefului Secţiei Civile de la Înalta Curte, Florin Costiniu, acuzat de favorizarea în procesele avute pe rol de către omul de afaceri Costel Căşuneanu, la rugămintea expresă a senatorului PSD Cătălin Voicu, că un alt preşedinte de secţie face drumuri pe la DNA.

De această dată acuzaţiile sunt şi mai grave. De parcă n-ar fi fost de ajuns ca mita să bântuie prin birourile instanţei supreme, o altă acuzaţie îşi face loc în dosarul deja stufos al magistraţilor de la Curtea Supremă: Gabriela Bîrsan ar fi fost avertizată de colegi că procurorii au cerut interceptarea convorbirilor sale telefonice şi ale unei colege, Iuliana Puşoiu, acuzată, de asemenea, de trafic de influenţă. Divulgarea unor astfel de informaţii este strict interzisă, fapt ce a dus la învinuirea pentru favorizarea infractorului altor trei magistraţi.

Avocata, acuzată de cumpărare de influenţă

După percheziţiile efectuate la domiciliile judecătoarelor Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, care au durat până după miezul nopţii de joi spre vineri, ieri, cele două au ajuns în faţa procurorilor DNA, care le-au pus oficial sub învinuire pentru trafic de influenţă în favoarea omului de afaceri Gabriel Chiriac, prin intermediul avocatei Claudia Gherbovan Silinescu. De altfel, avocata a fost prima audiată ieri la DNA.

Peste patru ore a stat Claudia Gherbovan Silinescu în faţa procurorilor anticorupţie, timp în care i s-a adus la cunoştinţă şi învinuirea: cumpărare de trafic de influenţă. Gârbovan Silinescu este avocata lui Gabriel Chiriac, cel care ar fi plătit bani grei ca să fie favorizat în dosarele avute pe rolul Înaltei Curţi. Relaţia de prietenie între Gabriela Bîrsan şi Claudia Gîrbovan Silinescu datează din perioada în care cele două erau colege la Tribunalul Bucureşti, cea din urmă părăsind Magistratura în urma unui răsunător scandal privind adopţiile ilegale.

Alţi doi magistraţi, în vizorul DNA

Judecătorii Corina Corbu şi Niculae Măniguţiu de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt şi ei vizaţi în această anchetă. Fost secretar general al CSM Corina Corbu este o apropiată a Gabrielei Bîrsan şi a ajuns la instanţa supremă anul trecut, în urma unei proceduri vehement contestată de magistraţi, iar Niculae Măniguţiu este coleg de complet cu şefa Secţiei Contencios-Administrativ.

Excursii exotice de Paşte

Tot ieri a aflat învinuirile ce i se aduc şi Iuliana Puşoiu. Conform unor surse apropiate anchetei, Puşoiu ar fi primit de la omul de afaceri Gabriel Chiriac un colier în valoare de aproximativ 150 de euro, dar şi o excursie în Malaezia, de Paşte, în perioada 20-27 aprilie 2011. Ultima care a aflat învinuirile a fost Gabriela Bîrsan, acuzată că ar fi primit, de asemenea, cadouri de la Chiriac, dar şi o excursie în Indonezia. Înainte de a fi audiată la DNA, judecătoarea a dat o scurtă declaraţie în care s-a arătat bulversată de tot ce se întâmplă. Şi-a declarat nevinovăţia şi a plecat la DNA.La ieşire, a refuzat însă să mai facă vreun comentariu. Toţi cei puşi sub învinuire au interdicţia de a părăsi ţara. 

"Sunt  că voi reuşi să apăr un principiu drag mie, principiul prezumţiei de nevinovăţie. Sunt convinsă şi că adevărul juridicva ieşi la iveală.''
Gabriela Bîrsan
şef Secţia Contencios-Administrativ

Judecător la CEDO

Gabriela Bîrsan este soţia judecătorului CEDO, Corneliu Bîrsan (foto), fost decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. El este, din 1995, judecătorul desemnat de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Executarea, suspendată de judecători de la Curtea Supremă

Omul de afaceri botoşănean Gabriel Chiriac este acţionar la mai multe firme şi fonduri de investiţii. El este acţionar majoritar la producătorul de echipamente electrice SC Grup Industrial Electrocontact SA.Problemele pe care le-a avut cu inspectorii ANAF, în cazul acestei societăţi, l-au adus pe Chiriac la mâna judecătorilor de la Secţia de Contencios- Administativ de la Curtea Supremă. În 2008, după o inspecţie fiscală, ANAF a dat o decizie de impunere de 3.672.000 de lei. Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din ANAF a redus această sumă la aproape 1.300.000 de lei. Pentru a nu fi executat silit de stat, Gabriel Chiriac a angajat casa de avocatură Gherbovan & Silinescu care i-a rezolvat problemele în instanţă.

Primul pas a fost suspendarea deciziei date de Fisc, până la soluţionarea contestaţiei în instanţă. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins cererea, dar în recurs Secţia de Contencios-Administrativ a decis supendarea deciziei de impunere date  de ANAF. Avocaţii de la Gherbovan & Silinescu au arătat că toate cheltuielile cu transportul făcute de Gabriel Chiriac la Paris (57.550 de lei) sunt deductibile, întrucât au fost în interes de serviciu sau că investiţiile făcute în două vile din Sinaia şi din Bucureşti (195.755 de lei) n-au fost făcute în interesul patronului, ci pentru salariaţi care ar fi beneficiat  de acestea în baza unui contract colectiv de muncă. În mod similar a decurs şi procesul contestării raportului fiscal, tot la Secţia de Contencios-Administrativ. La finalul procesului, societatea mai avea de plătit la stat doar 270.000 de lei.

Precedentul Costiniu

Judecătorul Florin Costiniu (foto), senatorul PSD Cătălin Voicu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată, la 21 mai 2010. Costiniu este acuzat că ar fi intervenit, la rugămintea lui Voicu, pe lângă magistraţi pentru a-i da câştig de cauză lui Căşuneanu în dosarele avute la instanţa supremă. În acest dosar, Costiniu a fost arestat preventiv, însă la recurs magistraţii au decis cercetarea lui în libertate.

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite