Gaura neagră ar fi înghiţit o masă echivalentă cu cea a Pământului, susţine un cercetător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supernova care ar putea găzdui cea mai tânără gaură neagră din proximitatea noastră cosmică - FOTO: nasa.gov
Supernova care ar putea găzdui cea mai tânără gaură neagră din proximitatea noastră cosmică - FOTO: nasa.gov

Pentru prima oară, oamenii de ştiinţă au fost martori la ceea ce ei susţin a fi naşterea unei găuri negre, din explozia unei stele cu o masă de 20 de ori mai mare decât Soarele şi aflată la o distanţă de 50 de milioane de ani lumină.

VIDEO NASA a descoperit cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică

Gălăţeanul care a ajuns la NASA: “Nu mă consider un geniu, ci un om normal”

Ezoteristul-gorilian Lorin Fortuna: „NASA minte şi manipulează!”

Cercetatorii de la NASA spun că o stea care a explodat în 1979 a început să formeze o gaură neagră, aceasta fiind prima oportunitate de a observa fenomenul în fază incipientă.

"Ceea ce face acest lucru cu adevărat interesant este că ştim care este data de naştere a acestei găuri negre", a declarat astrofizicianul Kimberly Weaver de la NASA Goddard Space Flight Center.

Data naşterii este în aprilie 1979, când explozia unei supernove a fost observată de către un profesor cu ajutorul unui telescop.

"Ştim de existenţa câtorva zeci de găuri negre stelare în galaxia noastră, dar nu ştim vârstele lor," a declarat Alex Filippenko, un astrofizician de la Universitatea din California.

Dan Patnaude, un astrofizician de la Centrul Harvard Smithsonian, a declarat despre gaura neagră că s-a format în ultimii 30 de ani sau în ultimii 50 de milioane de ani, în funcţie de modul de abordare.

"Când vorbim despre cât de veche este gaura neagră vorbim sau despre cât de veche este Supernova, ne referim, de fapt, la cât de veche este, raportându-ne la prima oară când a fost observată. Deci, atunci când spunem că are 30 ani, înseamnă că atunci am văzut-o prima dată. Dar cum galaxia este situată la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ, în cadrul său de referinţă, ea a apărut în urmă cu 50 milioane ani", a explicat Patnaude.

Denumim supernovă, explozia de la finalul vieţii unei stele, explozie în timpul căreia o mare parte din materia stelei este împrăştiată în spaţiu. În urma fenomenului, rămâne o stea neutronică sau o gaură neagră.

Ce este o gaură neagră?

Un observator NASA a observat că obiectul emite o sursă constantă de raze X. Analiza acestor raze susţine ideea că obiectul este o gaură neagră şi că, fie este hranită de materiale care provin de la o supernovă, fie de la o stea geamănă.

Supernovele sunt observate destul de des, dar nu toate devin găuri negre, susţine Phillip Edwards, şeful operaţiunilor de ştiinţă de la centrul astronomic din Australia. "Nu toate supernovele produc găuri negre şi nu toate găurile negre sunt produse din supernove".

Există o serie de tipuri de explozii stelare, care pot produce supernove. Ceea ce face ca SN 1979C să fie specială, este că acesta a fost observată de-a lungul anilor şi s-a constatat că nu s-a diminuat în cei 31 de ani de la naşterea sa, aşa cum era de aşteptat să se întâmple dacă nu era o gaură neagră, potrivit Discovery.

În forma sa actuală, gaura neagră are o masă de cinci ori mai mare decât Soarele şi ar fi înghiţit deja o masă echivalentă cu cea a Pământului, după cum susţine astrofizicianul  Avi Loeb. De altfel, cercetătorii estimează că îşi va dubla masa în 40 de milioane de ani, scrie Los Angeles Times.

Sunt însă şi cercetători care nu exclud posibilitatea ca acest obiect să fie doar un nor gazos, creat de particule  provenite de la o stea neutronică. Cu toate acestea, obiectul radiază energie prea luminoasă pentru a fi un nor gazos, acest fenomen fiind specific găurilor negre.

Imagini cu o posibilă formare a unei găuri negre în interiorul supernovei SN 1979C:

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite