Ce este o gaură neagră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp după ce presa a relatat apariţia supernovei în vecinătatea noastră cosmică, au apărut două teorii interesante despre posibila evoluţie a acesteia.

CITEŞTE ŞI

VIDEO NASA a descoperit cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică

Gălăţeanul care a ajuns la NASA: “Nu mă consider un geniu, ci un om normal”

Conferinţa NASA a iscat controverse şi în mijlocul cărăşenilor

Una dintre teorii este că supernova, văzută prima dată acum 30 de ani, ar putea deveni o stea neutronică, iar a doua este că s-ar putea transforma într-o gaură neagră. Astfel, se pare că cea de-a doua teorie stârneşte deja panică printre oameni. Cu toate acestea, găurile negre sunt încă subiect de studiu pentru cercetători, existând încă multe secrete nedescoperite despre acestea.

Ce este o gaură neagră?

Conform descrierii oferite de site-ul oficial al Universităţii Berkley, care este special dedicat informaţiilor de acest fel, o gaură neagră este o porţiune de spaţiu cosmic care are o concentraţie de masă imensă. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei să fie atrase de câmpul gravitaţional foarte puternic al găurii negre.

Cât de mare este o gaură neagră?

În principiu, nu există limită pentru mărimea unei găuri negre datorită faptului că orice masă poate deveni o gaură neagră dacă este comprimată atât cât este nevoie, ajungând la o densitate imensă. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că majoritatea găurilor negre s-au format în urma morţii unor stele incredibil de masive, astfel este posibil ca găurile negre să cântărească aproximativ la fel de mult ca acele stele. Astfel, o gaură neagră tipică ar avea de 10 ori mai multă masă decât Soarele nostru.


Poate o gaură neagră să înghită tot Universul?

Aceasta este întrebarea care îi nelinişteşte pe majoritatea oamenilor. Sursa citată susţine că acest lucru este departe de adevăr, pentru că găurile negre au o limită până la care funcţionează câmpul gravitaţional propriu. Astfel, doar corpurile care trec de această "graniţă" pot fi atrase într-o gaură neagră.

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar deveni o gaură neagră

În primul rând, Soarele nu are masa destul de mare pentru a deveni o gaură neagră. Oamenii de ştiinţă susţin că Soarele va rămâne la fel pentru următorarele cinci miliarde de ani, apoi va deveni o stea roşie imensă. Cu toate acestea, pe măsură ce va îmbătrâni, Soarele va "înghiţi" planetele Mercur şi Venus, iar pe Terra condiţiile pentru viaţă ar scădea dramatic. După aceea, cercetătorii susţin că Soarele va muri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite