Conferinţa NASA a iscat controverse şi în mijlocul cărăşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Botgros
Daniel Botgros

Oficialii NASA au susţinut ieri, ora 19.30, ora României, o conferinţă de presă pentru a da publicităţii amănunte despre „un obiect excepţional din apropierea Terrei“. Discuţiile ulterioare au scos la iveală o mulţime de teorii în ceea ce priveşte „marketingul“ 2012.

Daniel Botgros, unul dintre cunoscuţii jurnalişti pasionaţi de acest domeniu, dar şi autorul al unei cărţi SF şi a mai multor recenzii şi povestiri de gen în publicaţii de specialitate, ne-a împărtăşit propria teorie cu privire la mult discutata conferinţă de presă, unul dintre puţinele evenimente de acest gen ale celor de la NASA.

„O conferinţă de presă susţinută de această celebră agenţie spaţială poate reprezenta ceva deosebit de interesant. Pe măsură ce se apropia ora începerii conferinţei, pe internet şi în presa tabloidă au apărut speculaţii din ce în ce mai entuziaste, fantastice şi apocaliptice despre natura "obiectului excepţional".

Supernova care ar putea găzdui cea mai tânără gaură neagră din proximitatea noastră cosmică - FOTO: nasa.gov

Unii s-au grăbit să afirme că NASA va face public contactul cu o civilizaţie extraterestră, în vreme ce alţii au spus că vine sfârşitul lumii“, spune Daniel Botgros. Jurnalistul a ţinut să aducă in discuţie situaţia creată cu ocazia experimentului cu Large Hadron Collider, marele accelerator de particule amplasat sub graniţa Germaniei cu Elveţia. „Şi atunci s-a speculat că o minigaură neagră creată de cercetătorii care căutau aşa-numita “particulă a lui Dumnezeu”, apărută la o milionime de secundă după Big-Bang-ul iniţial, putea să înghită şi pământul şi întreg sistemul solar. Nu s-a întâmplat aşa, evident“, a declarat Daniel Botgros.

Ipoteza asupra „găurii negre“
Oficialii NASA au afirmat că, deocamdată, este doar o ipoteză faptul că supernova 1979 C a dat nastere unei găuri negre. O ipoteză, cea mai probabilă, care va fi demonstrată în ani de observaţie astronomică. Pentru că s-ar putea ca SN 1979 C să se fi transformat într-o stea neutronică. „E de fapt explozia de la finalul vieţii unei stele în timpul căreia o mare parte din materia stelei respective este împrăştiată în spaţiu. În urma fenomenului, rămâne o stea neutronică sau o gaură neagră. Supernova reprezintă cel mai strălucitor eveniment din Univers“, spune Daniel Botgros.

Fără probleme
Supernova 1979 C se află la 52,5 milioane de ani lumină faţă de Pământ, în galaxia spiralată Messier 100 din constelaţia Coma Berenices. „Dacă se dovedeşte că avem de-a face cu o gaură neagră şi nu cu o stea neutronică, atunci aceasta ar fi cea mai tânără din Universul cunoscut şi cea mai apropiată de Pământ, deşi cei peste 50 de milioane de ani lumină care ne despart de ea sunt o garanţie că planeta noastră nu va fi afectată în niciun fel în următoarele milioane de ani“, a mai precizat Daniel.

Descoperirea NASA este legată de cea mai "tânără" gaură neagră din vecinătatea noastră cosmică

Obiect astronomic limitat
O gaură neagră este un obiect astronomic limitat de o suprafață în interiorul căreia câmpul gravitațional este atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul aceastei suprafațe, cunoscută și sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici măcar radiația electromagnetică, de exemplu lumina, nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, astfel încât interiorul unui asemenea colossal obiect cosmic, nu este vizibil, de aici provenind și numele. „Gaura neagră are în centrul ei o regiune cunoscută și drept „singularitate". Se presupune că în centrul fiecărei galaxii există câte o gaură neagră dar aceste obiecte sunt deocamdată postulate de teoriile cosmologilor şi astrofizicienilor, întărite, desigur, de cele mai noi observaţii astronomice pe care de altfel s-a bazat şi NASA. Pentru că practic nu poţi vedea o gaută neagră ci doar, eventual, efectul acesteia faţă de corpurile cereşti din jur“, a mai spus Daniel Botgros.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite