România scapă de ozonul subţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stratul protector din atmosferă s-a subţiat semnificativ pe o porţiune foarte mare deasupra Polului Nord. El va ajunge, astăzi şi mâine, în nordul Europei, în Peninsula Scandinavă şi în Siberia. Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie arată că, potrivit prognozelor, România nu va fi afectată în perioada următoare.

O reţea internaţională de 30 de staţii de măsurare montate în regiunile arctice şi subarctice, coordonată de Institutul de Cercetări Polare şi Marine „Alfred Weger" din Germania, a depistat recent o subţiere a stratului de ozon la Polul Nord pe o porţiune foarte mare. Descoperirea a fost făcută în urma unui proiect european prin care cercetătorii studiază legătura dintre schimbările climatice şi grosimea stratului de ozon.

Citiţi şi:

Gaura din ozon se deplasează spre România

Hainele lungi şi pălăriile, măsură de prevenire în faţa găurii din stratul de ozon de deasupra României

ANM: Masa de aer din Japonia care va traversa România, în următoarele zile, nu va avea concentraţii mari de radioactivitate

„Gaura din ozon nu e un pericol major“

Oamenii de ştiinţă au avertizat că, astăzi şi mâine, subţierea stratului de ozon va afecta ţările scandinave şi nord-estul Rusiei. „Pierderea de ozon este la cote alarmante şi nu vedem vreo schimbare cel puţin în următoarele 10-14 zile", a spus Markus Rex, cercetător la Institutul de Cercetări Polare şi Marine „Alfred Weger", citat de Euractiv.  Specialistul a adăugat că această reducere este cea mai mare înregistrată până acum şi că este foarte posibil ca părţile subţiate ale stratului de ozon să se transforme curând într-o gaură de ozon.  

Nu vom fi afectaţi

Climatologii arată că diminuările excesive ale concentraţiei ozonului din atmosfera înaltă, adică la înălţimi de 32-35 km, sunt prezente mai ales la poli, în primăvara ce urmează iernii emisferei nordice si sudice.  Roxana Bojariu, specialist în schimbări climatice la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a explicat că subţierea stratului de ozon a avut loc din cauza unui vârtej polar intens şi a temperaturilor scăzute deasupra Arcticii. „Circulaţia atmosferică a transportat spre alte regiuni aceste mase sărăcite în ozon prezente în atmosfera înaltă astfel încât diminuări ale ozonului s-au înregistrat deasupra Scandinaviei şi a nordului Rusiei", a spus Bojariu.

Grosimea acestui strat prezent în atmosferă e importantă pentru că el acţionează ca un scut protector în faţa razelor ultraviolete de tip B, nocive pentru organismele vii. Bojariu a dat asigurări că, potrivit prognozelor, în România nu există niciun risc. Ea a adăugat că, în zonele afectate, grosimea stratului de ozon va avea valori mai mici de 200-220 de unităţi Dobson (unitate în care se fac măsurătorile), limită sub care intervine riscul, în timp ce la noi măsurătorile indică o grosime de 300 de unităţi Dobson.

„După cum vedeţi, aceste valori nu s-au înregistrat zilele acestea deasupra României şi nici nu se vor înregistra, conform prognozelor efectua­te de institute de specialitate din Europa, în următoarele zile", precizează Bojariu. Aceasta înseamnă că românii sunt feriţi de orice pericol şi că nu sunt în situaţia de a lua măsuri de protecţie.  

Ce se întâmplă în zonele afectate

O reducere semnificativă a stratului de ozon până la valori de 200 de unităţi Dobson creează probleme de sănătate oamenilor din zonele expuse. Razele ultraviolete nocive nu mai sunt filtrate de stratul de ozon şi ajung în cantitate mare pe pământ, provocând cancer de piele şi boli de ochi.  Medicii recomandă ca persoanele din zonele afectate de reducerea stratului de ozon să evite expunerea la soare şi să poarte ochelari de protecţie.  

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite