Gaura din ozon se deplasează spre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O porţiune cu un strat subţiat de ozon, formată deasupra Polului Nord, se deplasează spre Europa şi va afecta şi România la finalul lunii martie, scrie EurActiv.com.

Informaţiile furnizate de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu arată că stratul subţire de ozon aflat deasupra Polului Nord va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est în zilele de 30 şi 31 martie. Ţara noastră intră în zona de influenţă în ultima zi a lunii martie.

Markus Rex, cercetător la Institutul Alfred Wegener, a spus că este „absolut posibil" ca părţile în care stratul de ozon s-a subţiat să se transforme într-o gaură de ozon. Stratul de ozon are rolul de a filtra aproximativ două treimi din razele ultraviolete emise de Soare. „Populaţia ar trebui să fie atentă la acest fenomen, însă nu este cazul să se îngrijoreze", a declarat Gier Braathen, cercetător la Organizaţia Meteorologică Mondială. „Vă puteţi proteja purtând pălării cu boruri largi şi nepetrecând foarte mult timp pe stradă", a completat acesta.

Distrugerea stratului de ozon este cauzată de clorofluorcarbon, care e folosit la fabricarea frigiderelor sau a aparatelor de aer condiţionat din generaţiile vechi şi de alte substanţe care au fost scoase din uz de protocolul din 1987 de la Montreal. Efectele se vor simţi însă până în 2050, susţin specialiştii ;

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite