Iaşi: UPDATE Hainele lungi şi pălăriile, măsură de prevenire în faţa găurii din stratul de ozon de deasupra României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în geografia mediului susţin că pericolul în faţa ultravioletelor nu este atât de mare deoarece radiaţia solară nu este puternică în această perioadă a anului. Cu toate acestea, preventiv, este recomandat să se evite expunerea la soare în zilele de 30 şi 31 martie, când deasupra ţării va ajunge o gaură în stratul de ozon.

UPDATE ORA 14:00: Medicii dermatologi spun că cei mai expuşi la radiaţiile ultraviolete sunt persoanele care, prin natura serviciului lor, petrec mult timp în aer liber.

„Muncitorii în construcţii, agricultorii, pescarii şi alţii care se expun îndelung la soare pe timpul serviciului sunt cei mai predispuşi să aibă de suferit. Printre consecinţele expunerii îndelungate la razele ultraviolete se numără uscăciunea pielii, precancere cutanate şi cataracta la ochi", a explicat Madeleine Nechifor, medic primar dermatolog.

Chiar dacă această intensificare a radiaţiilor ultraviolete se petrece în afara sezonului cald, de plajă, medicii recomandă totuşi luarea de măsuri de prevenire. „Este bine să se poarte ochelari de soare cu filtru adecvat pentru ultraviolete. O haină cu mânecă lungă şi pălăriile ajută şi ele. Cel mai bine este să fie evitată expunerea îndelungată la soare", a precizat Madeleine Nechifor.

Ora 11:00: Din punct de vedere chimic, ozonul este format din trei atomi de oxigen. Deşi se află situat mai mult în stratosferă, la altitudini între 25 şi 40 de kilometri de nivelul mării, grosimea cumulată a acestui strat este de doar 3 milimetri sau 300 de unităţi Dobson.

Din cauza curenţilor din atmosferă, această grosime suferă modificări, aşa cum se întâmplă cu această perturbare care a apărut deasupra Atlanticului de Nord. „Din cauza circulaţiei aerului spre vest în zona temperată, această perturbare va ajunge şi deasupra României", a explicat profesorul Liviu Apostol, şeful colectivului de Geografie a Mediului, departamentul de Geografie, Facultatea de Geografie şi Geologie din Iaşi.

Diminuarea stratului de ozon înseamnă că radiaţiile ultraviolete ajung la sol într-o proporţie mai mare. Acest lucru este periculos pentru sănătatea copiilor mici şi a bătrânilor. Printre riscuri se mai numără incidenţa mai mare a cancerului de piele şi cataracta.

„Pentru a se evita aceste riscuri, se recomandă hainele lungi, pălăriile şi expunerea cât mai redusă la soare între orele 11:00-16:00", a adăugat Apostol.

Cu toate acestea, faptul că acest eveniment se va produce la finalul lunii martie reprezintă un motiv de linişte. „Dacă acest lucru se întâmpla în lunile mai-iulie, atunci puteam vorbi despre un pericol real. Însă radiaţia solară este slabă în martie, drept pentru care nici volumul de ultraviolete nu este semnificativ. Riscurile scad şi mai mult dacă cerul va fi acoperit de nori", a încheiat Liviu Apostol.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite