Mielul de Paşte, exportat în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi ciobani renunţă să-şi ducă mieii în pieţe, spunând că ies mereu în pierdere. Ei preferă să-i vândă musulmanilor. Puţini crescători de oi mai au animale de vânzare. Cei care vor să fie siguri că de Paşte vor mânca miel românesc trebuie să se grăbească şi să dea un avans de până la 20%.

România a intrat în criza alimentară

Cine umflă preţurile la produsele alimentare

Scumpirea cartofilor în România, judeţ cu judeţ

Mioarele crescute de oi în stânele din judeţul Botoşani sunt foarte apreciate în ţările arabe şi în Turcia. Oamenii de afaceri musulmani, majoritatea cu diverse investiţii în Constanţa, vin în localităţile botoşănene, în căutarea oilor frumoase.

Încă de luna trecută, arabii au ajuns şi în sudul judeţului Botoşani, la stânele din Călăraşi, şi au ales cei mai graşi şi frumoşi miei. Au bătut palma cu ciobanii, au dat avans şi vor lua mioarele la jumătatea lunii aprilie, pentru ca animalele să aibă timp să mai ia în greutate.

Dumitru Boicu (30 de ani), unul dintre ciobanii din localitatea Călăraşi care creşte în stâna sa 190 de oi şi 70 de capre, a fost vizitat şi el de oamenii de afaceri arabi. Patronul unei firme din Constanţa este dispus să plătească 20.000 de lei pentru 130 de miei, unul şi unul. Afaceristul arab, stabilit în România, îi plăteşte peste 150 de lei pentru fiecare animal, indiferent de greutate. Preţurile sunt modice, dacă ne gândim că în pieţele din Botoşani kilogramul de carne de miel s-a vândut anul trecut şi cu 22 de lei.

„A venit arabul, a văzut mieii, i-au plăcut şi mi-a făcut oferta. Îmi convine să-i dau pe toţi angro, decât să mă plimb pe drumuri  pentru un leu în plus la kilogram. Mi-a spus că jumătate dintre miei îi bagă într-un restaurant din Constanţa, iar restul mieilor vor pleca în Turcia, unde are afaceri", a spus Dumitru Boicu, care lucrează de trei ani cu arabii de pe litoral.

Şi mioriţele din localităţile botoşănene Răuseni, Dobârceni sau Hlipiceni sunt deja arvunite. Ciobanii nu vor să rişte să rămână cu mieii în ţarc în zi de Paşte, aşa că acceptă ca mioarele, îngrăşate cu nutreţ ecologic, să ia drumul străinătăţii prin intermediul firmelor din ţară, specializate în export cu carne de miel.

„Am dat de pomană 25 de miei"

„Pe mine nu mă interesează în ce farfurie ajung mieii mei. Dacă primesc un preţ bun şi îmi ia toată turma, sunt mulţumit. Nu-mi convine să bat drumul la Botoşani şi să mă târguiesc pentru doi, trei miei scoşi la vânzare pe zi. Anul trecut am dat de pomană 25, că nu îi cumpăra nimeni şi se altera carnea", a spus Vasilică Bejan, ajutor de cioban din localitatea Hlipiceni.

Puţini sunt crescătorii de animale care mai au acum miei de vânzare. Cei care vor să fie siguri că au pe masă de Sărbători un miel românesc, crescut în stânele din judeţ, trebuie să se grăbească şi să se tocmească cu ciobanii. „Am ţinut vreo 30 de miei în stână pentru cunoştinţe şi familie. Restul este arvunit deja. Dacă sunt clienţi dispuşi să-mi dea avans de 20% , le ţinem un miel pentru Paşte pe care îl tăiam pe loc înainte de Sărbători. Dacă ne înţelegem bine, poate primesc şi un caş proaspăt", a mai spus Dumitru Boicu, cioban din localitatea Călăraşi.

Preţurile nu se schimbă

Anul trecut, un kilogram de carne de miel, în cazul celor mai mari de 15 kilograme, se vindea la Botoşani cu 15 lei în curţile oamenilor şi 22 de lei în pieţe şi magazine. Mieii cu o greutate de până la 8 kilograme s-au dat cu 2 lei pe kilogram mai puţin. Ciobanii anunţă că preţurile nu se vor schimba în acest an. Mai mult, vânzătorii vor face reducere de 30% pentru cei care cumpără mai mult de cinci miei.

În pieţe se pot vinde doar animalele înregistrate

Ciobanii preferă să vândă mieii direct de la stână  Foto: M. IACOB



Producătorii care doresc să vândă miei în pieţe sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele la Direcţia Sanitar-Veterinară. „Mieii trebuie crotaliaţi, adică înregistraţi la instituţia noastră. O crotalie costă trei lei, la care se adaugă manopera pe care proprietarul trebuie să o achite veterinarului", a declarat Mihai Şuşnea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi.

Crescătorii trebuie să anunţe dacă vând carne în străinătate

image

Oierii din Călăraşi îşi pregătesc mieii pentru export  Foto: Mihaela Iacob



Dana Chiru

Anul acesta, în judeţul Botoşani au fost înregistraţi 280.000 de miei, potrivit datelor centralizate de Direcţia Sanitar-Veterinară. Conducerea instituţiei atrage atenţia că ciobanii trebuie să declare exporturile de animale făcute în această primăvară, dar şi numărul de tăieri din gospodării. „Ciobanii trebuie să informeze Direcţia Sanitar-Veterinară dacă exportă carne de miel. Au nevoie de autorizaţii în acest sens. Probabil, cei care dau mieii lucrează prin firme româneşti care intermediază afacerile", a spus Minodora Vasiliu, şefa Direcţiei Sanitar-Veterinare Botoşani.

Comerţul intern va creşte abia după ce crescătorii vor onora cererile de export, în funcţie de efectivele de animale rămase. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi spun că până acum n-au primit nicio cerere din partea producătorilor care ar dori să vândă miei de Paşte în pieţele din judeţ. „Nu avem nicio solicitare în acest sens, dar la piaţa «Doi Băieţi» se vor vinde miei, cu siguranţă. Nu ştim dacă vor fi solicitări şi pentru celelalte pieţe", a explicat Mihai Şuşnea, directorul DSVSA Iaşi.

Ciobanii din Sibiu şi-au pus mioarele la îngrăşat

image

Marcel Andrei spune că e mai avantajos să vândă în străinătate

Crescătorii din Mărginimea Sibiului au 55.000 de miei numai buni pentru tăiat de Paşte. Pregătirile sunt în toi: mieii au fost puşi la îngrăşat, iar ciobanii fac ultimele socoteli şi nădăjduiesc că vor avea câştiguri frumuşele.

„Eu estimez că un kilogram de carne de oaie va costa 25 de lei anul acesta. Mai mult decât atât, nu prea are cum să crească, pentru că nu este putere de cumpărare. Degeaba mărim preţul, că nu-i ia nimeni. Anul acesta a fost unul bun. Miei sunt destui. Eu unul, din ce am, o să păstrez cam 25, poate 30% din femele, pentru prăsilă, iar restul îi dau la export. Preţul la export e asemănător celui cu care se vând în ţară. Avantajul este că se vând câteva sute de miei la un transport şi scăpăm de cheltuielile legate de sacrificarea şi depozitarea cărnii. În plus, aşa ştiu sigur că nu rămân cu mieii nevânduţi", a declarat Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu.

Cumpărături doar pentru gust

Preţul destul de piperat îi îngrijorează serios pe cumpărători. „Dacă o să fie 25 de lei kilogramul, o să luăm două-trei kilograme, de gust, atât, că mai mult nu avem cu ce. Îl gătim cu multe legume şi asta e, atât ne permitem", spune Maria Sobaru.

Pentru a face faţă tăierilor masive care vor începe peste aproximativ două săptămâni, medicii veterinari sibieni au început deja să-şi ia măsuri de precauţie. „Noi am întocmit un plan de acţiune şi avem nişte proceduri foarte clare care vor trebui urmate de cei ce doresc să taie şi să comercializeze carnea de miel sau de oaie. În judeţul Sibiu vom autoriza în jur de 10 centre de tăiere", a declarat doctorul Ioan Penţea, de la DSVSA Sibiu. Ştefan Dobre

"Dacă sunt clienţi dispuşi să-mi dea avans de 20% , le ţinem un miel pentru Paşte pe care îl tăiam pe loc înainte de Sărbători."
Dumitru Boicu
cioban din Călăraşi, judeţul Botoşani

"Eu estimez că un kilogram de carne de oaie va costa 25 de lei anul acesta. Mai mult decât atât, nu prea are cum să crească, pentru că nu este putere de cumpărare."
Marcel Andrei
preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu

"Dacă o să fie 25 de lei kilogramul, o să luăm două-trei kilograme, de gust, atât, că mai mult nu avem cu ce. Îl gătim cu multe legume şi asta e, atât ne permitem."
Maria Sobaru
cumpărătoare


image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite