Amendat pentru că a spus bancuri cu poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un student în vârstă de 20 de ani din Iaşi a fost amendat de poliţiştii comunitari pentru o glumă pe seama oamenilor legii. Sancţiunea a fost dată de un agent sătul de glumele făcute pe seama uniformei. El a şi trecut pe procesul- verbal motivul amenzii.

Doi tineri maghiari, bătuți de polițiști, după ce au râs fiindcă aceștia nu știau să le scrie numele

VIDEO Poliţişti de la Rutieră filmaţi pe ascuns: unul dictează rar, altul scrie încet


Ştefan Aneculăesei (20 de ani) a simţit pe propria piele de câţi poliţişti este nevoie pentru a da o amendă: unul singur, căruia să nu-i placă bancurile cu şi despre oamenii legii. Student în anul II, la Facultatea de
Jurnalistică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi, tânărul s-a ales pe 23 august cu o amendă de 200 de lei de la un poliţist comunitar pentru că a îndrăznit să facă glume despre cei în uniformă.

Iaşi: Un banc cu poliţişti l-a costat 200 de lei (UPDATE)

Tânărului nu i-a venit să creadă când a auzit pentru ce este sancţionat. Cu toate acestea, Ştefan Aneculăesei a semnat procesul-verbal pe care agentul consemnase că „a adresat expresii jignitoare la adresa acestora (bancuri la adresa poliţiştilor)", dar la obiecţii a precizat: „Ce am afirmat la adresa poliţiştilor este un pamflet şi trebuie tratat ca atare".

De câţi poliţişti e nevoie să înfileteze un bec?

Ştefan Aneculăesei povesteşte că în seara cu pricina ieşise cu doi amici la un suc în centrul oraşului. După miezul nopţii, tinerii au plecat din bar şi se îndreptau spre maşină. „Nu eram băuţi. Consumasem doar suc. În timp ce mergeam, discutam ca între prieteni, despre filme şi alte lucruri. Din vorbă în vorbă am ajuns la poliţişti. Atunci mi-am adus aminte de celebrele bancuri din seria «De câţi poliţişti este nevoie pentru a...». Am început să-l spun pe cel cu becul, dar nu am reuşit să-l termin", povesteşte studentul.

El spune că agentul principal Eduard Rangoş, din cadrul Poliţiei Comunitare Iaşi, însoţit de un coleg, s-a apropiat de el şi i-a cerut să se legitimeze. „Pentru că era o oră destul de târzie, mi s-a părut absolut normală solicitarea agentului. Mi-a luat buletinul şi mi-a spus să mergem la secţie. Mă gândeam că vor să ne treacă în registru. Pe drum mi-au cerut chiar să termin bancul. Mai în glumă, mai în serios, i-am răspuns că nu-l termin pentru că mi-e teamă să nu mă amendeze", îşi aminteşte Ştefan Aneculăesei.

Va contesta amenda în instanţă

Gluma s-a îngroşat însă odată ce au ajuns la secţie, unde, spune tânărul, au fost ţinuţi aproximativ o oră.
„Am încercat să-l fac să înţeleagă că articolul în baza căruia vrea să mă sancţioneze nu se referă la bancuri şi că este vorba despre un abuz. Eram deschis la orice fel de explicaţii. Agentul a început însă să mă înregistreze cu telefonul mobil. Mi-a spus că tot timpul lumea face bancuri cu ei şi că s-a săturat să-i facă lumea proşti ", mai spune tânărul. Studentul este decis acum să-şi rezolve problema în instanţă.

„Nu bancul a fost motivul sancţiunii!"

De cealaltă parte, reprezentanţii Poliţiei Comunitare Iaşi spun că, în urma verificărilor făcute, Ştefan Aneculăesei nu s-ar fi rezumat doar la a spune amicilor o glumă despre purtătorii de chipiu. „Am discutat cu agentul în cauză care ne-a spus că în momentul în care tânărul a văzut patrula a început să ţipe foarte tare: «Bă, să vă spun un banc cu poliţişti!». Agenţii au trecut pe lângă ei, dar pentru că tinerii erau zgomotoşi s-au întors", spune Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare Iaşi. Agentul Eduard Rangoş le-a spus şefilor săi că studentul l-a jignit în mod direct. „Dumnealui a pomenit în procesul-verbal de bancul cu poliţişti pentru a întări şi mai mult faptul că tânărul a avut o atitudine jignitoare la adresa lui", a mai completat Nicoleta Deciu.Lucian Mursa, şeful Poliţiei Municipale Iaşi, susţine că glumele cu poliţişti nu sunt ilegale: „Simplul fapt ca un cetăţean le spune unor prieteni un banc cu poliţişti nu este contravenţie. Nu suntem într-un stat poliţienesc."

Bancul „taxat"

Bancul pentru care a fost amendat Ştefan:
De câţi poliţişti este nevoie ca să înşurubezi un bec?
De cinci. Unul stă pe masă şi ţine becul în mână, iar ceilalţi patru învârtesc masa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite