„Roşia Montană“ – dezbatere pe mai multe fronturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile despre comuna auriferă din Apuseni au început să aibă loc pe diverse paliere: în presă şi în instituţiile publice . Demersul jurnalistic iniţiat de Adevărul Holding despre situaţia de la Roşia Montană i-a scos din amorţeală pe cei de la Ministerul Mediului, care au început propria dezbatere.

CITIŢI ŞI: Roşia Montană, protejată de la Braşov

Articolele şi emisiunile cu privire la oportunitatea începerii exploatării aurifere de la Roşia Montantă, lansate atât în ziarul „Adevărul", cât şi pe site-ul www.adevarul.ro, au stârnit puternic interesul cititorilor. Aceştia au postat sute de mesaje, majoritatea fiind împotriva începerii proiectului de exploatare. Mulţi dintre ei aduc însă şi soluţii. Alex spune că Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), firma care vrea să exploateze aurul din zonă, ar trebui să restaureze siturile arheologice şi „să promoveze turismul din zonă, iar când pun pe picioare economia locală, să aibă dreptul să exploateze aurul. Nu să se apuce de minerit pe o perioadă de patru ani şi apoi să plece şi să lase acei oameni cu o zonă moartă pe care nu o va vizita nimeni". Guest arată că „panteonul de la Roşia Montană este de o valoare inestimabilă pentru ţară şi nu are caracter local". Un alt cititor, tony popescu, susţine că, „datorită tezaurului arhelogic, arhitectonic şi peisagistic de care dispune, zona Roşia Montană poate deveni un centru de referinţă pentru un turism de masă, dar şi pentru turismul cultural". Costel propune crearea unui fond pentru a-i susţine pe care se opun acestui proiect de distrgere a mediului chiar la faţa locului. Sunt mulţi care nu ştiu ce înseamnă cianuri şi ce dezastru se poate produce dacă vor fi pierderi în acel bazin. Cei care se opun merită tot sprijinul nostru".

Propuneri pentru Ministerul Mediului

Campania „Adevărul" a stârnit şi reacţia autorităţilor de mediu, care, la mai puţin de două săptămâni, au anunţat propria lor dezbatere legată de soarta localităţii din Munţii Apuseni. Se pare că guvernanţii şi-au adus brusc aminte de acest proiect şi îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi să-şi spună părerea, până la 1 aprilie, despre exploatarea de la Roşia Montană şi să trimită propuneri pe adresa Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Citiţi şi:

VIDEO Roşia Montană - miza pe aur sau pe turism?

VIDEO Virgil Nariţă, despre Roşia Montană: „Cel mai bine ar fi să se facă şi minerit şi turism“

Întrebaţi de ziarul „Adevărul" care este stadiul analizei documentelor cu privire la avizul de mediu pe care ministerul trebuie să-l elibereze, reprezentanţii instituţiei au precizat că membrii din Comisia de Analiză Tehnică studiază încă cele 168 de volume depuse de RMCG. În aceeaşi notă evazivă, ministerul a evitat să-şi exprime poziţia cu privire la  soarta Masivului Cârnic - monument istoric -, care ar urma să fie dinamitat în cazul începerii exploatării. „La analizarea raportului la studiul de evaluare a impactului se iau în considerare toate aspectele legale care vizează proiectul, inclusiv dezvoltările cele mai recente", precizează cei de la Mediu.

Academia împotrivă

La începutul săptămânii, Academia Română a reconfirmat poziţia exprimată anterior cu privire la caracterul inacceptabil al proiectului de exploatare a aurului din Munţii Apuseni, proiect care, în forma actuală, „periclitează mediul şi patrimoniul istoric şi arheologic".

Dezbatere online pe www.adevărul.ro

„Adevărul" a început la 18 februarie o serie de dezbateri online cu privire la proiectul Roşia Montană, pe care le puteţi urmări săptămânal pe www.adevarul.ro. Astăzi, „Adevărul TV" va organiza o nouă dezbatere, care va fi transmisă în direct pe www.adevarul.ro, începând cu ora 15.00. Tema dezbaterii va fi „Ce şi cât câştigă statul român, dar şi omul locului, din Roşia Montană?". Vor participa specialişti care vor încerca să aducă argumente pro sau contra începerii proiectului. În studio, alături de moderator, vor fi prezenţi: Mircea Toma, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei, Afrodita Iorgulescu, profesor universitar ASE şi coordonatorul unul studiu despre impactul economic al Roşiei Montane, şi Ovidiu Marincea, jurnalist economic la „Adevărul". În plus, toţi cei dornici să-şi exprimă părerea despre situaţia din Roşia Montană o pot face accesând site-ul www.adevarul.ro, unde pot participa la un sondaj despre comuna din Munţii Apuseni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite