VIDEO Virgil Nariţă, despre Roşia Montană: „Cel mai bine ar fi să se facă şi minerit şi turism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seria dezbaterilor pe Roşia Montană continuă pe adevarul.ro,  „Miza din Roşia Montană: aurul sau eco-turismul?" fiind tema dezbaterii care a avut loc vineri la „Adevărul TV".

Invitaţii rundei de discuţii au fost Silvia Oostveen, arhitect şi vicepreşedinte al Asociaţiei Heritaje, Virgil Nariţă, fostul primar al comunei Roşia Montană, Virgil Apostol, reprezentant al Asociaţiei Arhitectură, Restaurare, Arheologie şi, prin telefon, Eugen Furdui, actualul edil al localităţii din judeţul Alba.

„Trebuie să precizez că Roşia Montană nu este o problemă locală sau regională, ci una de interes naţional şi mondial. Această zonă trebuie să devină sit UNESCO, pentru a se dezvolta armonios cu toate bogăţiile pe care le are această zonă. Avem nişte frumuseţi şi nişte vestigii şi vrem să le păstrăm. În momentul în care se va termina lacul de 600 de hectare şi adânc de 186 de metri cu apă, cu cianură, ce va fi ea, este sfârşitul mineritului. În momentul în care va dispărea, totul va fi un pustiu. Cert este că mineritul va dispărea“, a început discuţia Silvia Oostveen.

Fostul primar al Roşiei Montane, Virgil Nariţă, a declarat că trebuie să respecte dorinţa localnicilor din Roşia Montană şi că această zonă este una minieră. „Trebuie să pornim de la premisele că Roşia Montană este o localitate minieră de 2.000 de ani. Este o zonă frumoasă, precum toate zonele din munţii Apuseni, cu potenţial turistic. Cel mai bine ar fi să se continue cu o investiţie cu minerit şi, în paralel, să se facă şi turism. Zăcămintele sunt ale statului, dar investiţia se face şi în localitate, localnicii trebuie să-şi spună părerea“, a precizat Nariţă.

Silvia Oostveen a vorbit, în continuare, despre posibilităţile de investiţii în Roşia Montană, care sunt foarte greu de realizat. „Înainte mergeau familii la ţărani şi stăteau acolo. Nu existau pensiuni, mă bucur că acum există pensiunea domnului primar. Suntem în faţa unui dezastru şi ne-am mobilizat, deoarece notorietatea Roşii Montane este una foarte mare şi pozitivă. Cei care au pensiuni îi pot ajuta pe alţii să dezvolte o afacere“, a spus aceasta.

Fostul primar Nariţă a adăugat că trebuie cuplate foarte bine cele două variante, mineritul şi turismul. „Numai din minerit s-ar putea trăi destul de bine, dar numai din turism nu cred că se poate. Soluţia cea mai bună ar fi să facă minerit şi să dezvoltăm şi turismul. La Roşia Montană, zăcământul a fost şi sub formă de filon şi de volbură. Din fericire, firma care exploatează cupru merge foarte bine şi are aproximativ 400 de angajaţi. Îmi pare rău că nu mai merge firma de minerit. Acum avem iar nevoie de minerale“, a declarat acesta.

În timpul dezbaterii au fost prezentate şi filmuleţe în cadrul cărora şi-au dat cu părerea mai multe persoane împlicate direct sau indirect în problema Roşiei Montane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite