VIDEO Roşia Montană - miza pe aur sau pe turism?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care este viitorul pentru Roşia Montană? Se poate extrage aurul şi dezvolta turismul în acelaşi timp? Acestea au fost temele de discuţie la care s-a încercat găsirea unor răspunsuri, în cea de-a doua dezbatere televizată organizată pe www.adevarul.ro şi transmisă ieri, live, de la ora 15.00.

Invitaţii din studio au fost Silvia Oostveen, vicepreşedinte al Asociaţiei „Heritaje"- partener UNESCO, Virgil Nariţă - fost primar al Roşiei Montane în perioada 2000-2008, şi Virgil Apostol de la Asociaţia „Arhitectură-Restaurare-Arheologie".

Mai citeşte şi:

VIDEO Virgil Nariţă, despre Roşia Montană: „Cel mai bine ar fi să se facă şi minerit şi turism“

Primele reacţii ale invitaţilor au scos în evidenţă că turismul poate fi o alternativă la exploatarea aurului de la Roşia Montană.

„Realmente este o zonă care se poate dezvolta din punct de vedere turistic şi putem aştepta pentru extragerea aurului încă nişte sute de ani, până când nanotehnologia să inventeze ceva, un mecanism, prin care să scoatem aurul fără să poluăm şi să distrugem munţii", a spus Silvia Oostveen.

Pe de altă parte, Virgil Nariţă, fostul primar al localităţii, a spus că zona a fost dintotdeauna minieră, în care oamenii au trăit din minerit. Nariţă a admis că, pe lângă investiţia în minerit, s-ar putea face în paralel şi turism.

„Doar din minerit se poate trăi foarte bine, dar din turism nu cred că se poate", a spus Nariţă. Cel de-al treilea invitat, Virgil Apostol a spus că viitorul zonei este dezvoltarea turismului.

„Roşia Montană este o localitate cu un patrimoniu foarte bogat, este prima localitate rurală care are cele mai multe monumente istorice, iar acest lucru arată potenţialul pe care localitatea îl are", a precizat Apostol. Întreaga dezbatere poate fi urmărită pe www.adevarul.ro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite