Miniştrii tac mâlc în remanierea Guvernului: "E ca Petrică şi lupul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea miniştrilor neperformanţi a devenit un subiect tabu pentru democrat-liberali.

Liderii PDL şi şefii organizaţiilor judeţene ale partidului au stabilit, la începutul lunii octombrie, într-o întâlnire la Vila Lac, ca remanierea guvernamentală să fie decisă de premierul Emil Boc împreună cu preşedintele Traian Băsescu. Subiectul a fost îngropat de atunci de pedelişti. UNPR a spus  că nu va cere alte ministere, iar UDMR a precizat că, în opinia Uniunii, nu-i nevoie de remaniere. Guvernul a transmis la 4 octombrie că remanierea "nu este de actualitate". Lămuririle au venit pe fondul zvonurilor privind posibila înlocuire din funcţie a câtorva miniştri, printre care s-ar afla Traian Igaş (Interne), Valeriu Tabără (Agricultură), Ion Ariton (Economie), Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) şi Teodor Baconschi (Externe). PDL a pregătit, în schimb, în ultimele două luni o "curăţenie" generală printre propriii secretari de stat şi şefi de agenţii guvernamentale şi acum e gata să-şi schimbe oamenii neperformanţi din Guvern. Mica remaniere prin care PDL îşi "execută" oamenii din eşalonul doi a fost anunţată de Monica Macovei.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a refuzat sâmbătă, la Vaslui, să dea vreun răspuns legat de o eventuală schimbare a sa din funcţie în cazul unei remanieri guvernamentale.

"Dintotdeauna, remanierea se face, şi nu discută. Este apanajul primului-ministru. Se consultă cu preşedintele, se ia decizia şi apoi se pune în aplicare. Nu o să mai comentez prea mult pentru că răspunsul dat la această întrebare din manual de comportamentul politic a fost răstălmăcit şi a ieşit altceva faţă de ce am spus eu. Aşadar, când este nevoie, remanierea se face, se întâmplă, iar a doua zi se anunţă", a spus ea.

Valeriu Tabără: Pe mine nu mă afectează

Întrebat dacă vede pe cineva remaniabil din Guvernul Boc, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa: "Nu ştiu dacă va exista remaniere. Analizele le face premierul. Nu mă afectează pe mine. Eu sunt şi parlamentar, şi profesor universitar. Mă duc din nou la treburile mele, ba chiar mi-e şi dor să reiau unele dintre ele, la care a trebuit să renunţ".

"De ce ar fi în pericol un post de ministru? Un post de ministru e în pericol din prima până în ultima zi. Problema noastră este să ne facem datoria. Restul sunt chestiuni ale altora. Un ministru poate corespunde pentru o anumită perioadă, pentru perioada următoare putând fi nevoie de altcineva. Nu e niciun fel de problemă. Niciun ministru, niciun prim-ministru nu este bătut în cuie", a spus el.

Udrea: Guvernul, într-un proces de uzură pronunţat

Într-un interviu pentru Adevărul, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat despre remaniere:

"Nu este îngropată în partid, ci pentru dezbaterile din afara partidului. O astfel de acţiune a premierului se face pur şi simplu, nu se dezbate trei luni înainte în presă, să te compromiţi cu totul şi să afectezi şi partidul. Este decizia premierului când va face remanierea, îşi analizează echipa şi decide.

Este o realitate că acest Guvern este supus unui proces de uzură pronunţat. În timp de criză, cu astfel de măsuri, este evident că nemulţumirea cetăţenilor se îndreaptă preponderent spre miniştri, cei care iau deciziile. Eu cred că premierul va veni curând cu evaluarea miniştrilor, toată vara ne-a pus pe jar şi fiecare a încercat să fie cât mai bun în ceea ce face, tocmai pentru a nu trece sub linia de pe lista premierului, să nu fim remaniaţi.

Pe de altă parte, este clar că în Guvern sunt lucruri care trebuie îmbunătăţite. La nivelul decidenţilor, există o mare reţinere de a lua decizii pentru că trebuie s-o explici apoi, iar de multe ori, o explici la DNA. Lucru care face ca decidenţii să nu dorească să-şi asume nimic, să-şi spună: "Lasă că trece şi mandatul ăsta, de ce să ne complicăm -sunt ministru, secretar de stat, am maşină, secretară, telefon, mi se adresează cu titlul funcţiei, de ce să mă complic să iau decizii!?" Sunt şi miniştri care trebuie împinşi din spate să facă lucrurile curajos şi repede, pentru că nu ai timp de pierdut, criza evoluează cu mare viteză. Dar asta este decizia premierului".

"Unii cred că e sănătoasă"

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat, vineri, că remanierea "este un subiect frecvent discutat şi alţi colegi au opinia că, în astfel de perioade, o remaniere este sănătoasă pentru a tonifia imaginea Guvernului". Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat şi el că "în legătură cu remanierea, am stabilit noi că premierul este cel care decide când şi cum şi apoi se consultă cu preşedintele şi noi aşteptăm propunerile. Este decizia exclusivă a premierului. Premierul ştie cel mai bine care dintre miniştri nu a avut realizări şi dacă condiţiile actuale o impun".

Radu F. Alexandru: Remanierea e un joc de cuvinte

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a declarat că remanierea este un joc de cuvinte în care nimeni nu spune lucrurile până la capăt. "Este un refren. Remanierea nu se discută, se face. Ca Petrică şi lupul. Dacă se va face şi când se va face şi de ce nu s-a făcut este un joc de cuvinte, în care nimeni nu spune lucrurile până la capăt. Doamna Elena Udrea a spus că miniştrii neperformanţi trebuie să plece, dar nu spune cine, nici în partid şi nici public. (...) Habar nu am care sunt miniştri neperformanţi. Ar trebui să iasă primul ministru şi să spună astea sunt grilele, aşa îi notez", a spus el.

Frunzăverde: Nu se impune

Prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a spus că "personal, nu cred că în acest moment se impune o remaniere. Cui avem să-i reproşăm ceva? Cărui ministru? În acest moment, personal, nu cred că-i pot reproşa vreunui ministru o anumită nereuşită. Suntem în situaţie de criză şi observăm ce se întâmplă în Europa. Remaniere de dragul remanierii sau remaniere pentru remaniere nu cred că este o filozofie pe care trebuie să o urmăm".

Berceanu: Nu sunt adeptul remanierilor dese

Senatorul PDL Radu Berceanu a declarat, vineri: "Până la urmă, primul ministru este cel care ştie cum funcţionează Guvernul, echipa, chiar, uneori, se poate face schimbarea nu pentru că un ministru nu a dat randament, ci pentru că ar putea urma o etapă în care ministerul să fie condus de altă persoană. E ca la fotbal, antrenorul poate schimba şi pentru a păstra liber şi neaccidentat un jucător la următorul meci. (...) Nu sunt adeptul remanierilor dese, care fac eventual subiecte de presă sau sunt pentru mulţumirea unora".

PSD: Ghici cine-s miniştrii?

Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat că sunt miniştri care nu fac performanţă în atragerea fondurilor europene, dar niciunul nu a fost remaniat.

"Ghici cine-s miniştrii? Anca Boagiu, Traian Igaş, Laszlo Borbely, Ariton şi toţi ceilalţi. Dacă nu mă înşel, nu l-am văzut pe niciunul să plece. Până în 30 iulie dăduse Traian Băsescu termen evaluarea miniştrilor şi nu s-a mai auzit de nicio sancţiune. Ialomiţianu şi alţii trebuie să-l aştepte pe Jeffrey Franks să le facă deficitul şi să le estimeze venituri pe anul viitor. Avem ministru de Finanţe, premier care nu pot estima un buget. Nici măcar aceştia, pentru incompetenţa lor crasă, nu au fost remaniaţi", a spus el.

Băsescu: Să treacă Fondul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR, răspunzând unei întrebări, că rămâne de văzut ce se va întâmpla cu remanierea, menţionând că premierul se va pronunţa, fiind mandatat deja de partid să analizeze problema, şeful statului adăugând: "Să treacă Fondul şi pe urmă mai discutăm ".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite