Băsescu despre cazul primarului Apostu: "Acolo se întâmpla ceva de şase luni. Emil Boc ştia de aceste informaţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu şi Angela Merkel şi-au afirmat puternicul angajament european în cadrul întrevederii
Traian Băsescu şi Angela Merkel şi-au afirmat puternicul angajament european în cadrul întrevederii

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitatul emisiunii "Prim plan", difuzată luni de la ora 21.00, pe TVR 1 şi TVR International.

În emisiune, Traian Băsescu a vorbit despre situaţia economică internă şi internaţională. Totodată, preşedintele a prezentat concluziile recentei sale vizite în Germania.

Din declaraţiile preşedintelui:

Despre Mircea Geoană

- În interiorul PDL - exclus. Mircea Geoană e un om politic matur (...). Nu am văzut prostie mai mare decât să-ţi pui pe tavă singura funcţie din care puteai să mai faci politică legislativă, dar asta e treaba partidului. Eu nu-l văd pe Mircea Geoană nici în PDL nici în UNPR.

Despre Daniel Morar

- Mandatul şefului DNA nu poate fi prelungit, deoarece Daniel Morar (procuror şef direcţie al DNA) a avut deja două mandate. Instituţiile nu sunt proprietate Traian Băsescu, Daniel Morar sau altcineva. Tehnic opţiunea mea este să cer procurorului general să îi dea lui Morar o prelungire până în iunie, pentru că aş vrea să rămână în funcţie până la raportul MCV din vară.

Despre corupţie şi cazul Apostu

- Dacă nu-şi va corecta atitudinea faţă de actele de corupţie, PDL are şanse să nu ia nici 25% la alegeri.

- Nu mă aşteptam la scandalul de corupţie de la PDL Cluj, cu cazul primarului Apostu. Sunt informaţii că acolo se întâmpla ceva de şase luni. În mod categoric, şi Emil Boc ştia de aceste informaţii. Sunt informaţii şi despre alte judeţe. Asta nu înseamnă că cineva se duce şi îi avertizează să fure mai cu grijă. Cazul Apostu loveşte în imaginea premierului şi nu numai a lui. Sunt şi alţii în atenţia organelor de urmărire şi vă asigur că nu-i iartă nimeni. E vorba în mod deosebit de administraţia locală, unde de multe ori li se pare că dacă au un contract trebuie să aibă şi partea lor din acel contract. Le spun tuturor politicienilor să nu stea liniştiţi dacă ştiu că fac fapte de corupţie.

Despre bugetul pe 2012

-  Avem de optat între riscurile unei austerităţi care nu stimulează creşterea sau un deficit de 3%, care este mai puţin riscant dar preţurile la care ne împrumutăm pentru acoperirea deficitului sunt foarte mari. Noi am preferat un deficit care să nu stimuleze creşterea economică.

 - România va începe să plătească înapoi din datorii în primul an în care vom avea excedent la buget, în 2014

  -În trimestrul III, creşterea va fi de peste 4% din PIB. Creşterea progonzată pentru tot anul e 1,9%.

  - Să sperăm că vom avea 2,5 în trimestrul IV. Ne-ar permite să închidem anul cu o creştere economică de peste 2%

Despre privatizare

- E esenţial să continuăm procesele de privatizare inclusiv în transporturi. Am ajuns să generăm pierderi şi cu compania de transport feroviar marfă. Acolo au fost mai mulţi Necolaiciuci care au tras din compania asta. Ar fi bine să fie 5-6 operatori mari, care să-şi vadă de businessul lor. Compania de marfă a fost profund căpuşată prin serviciile care i s-au prestat: reparaţii, întreţineri.

Vă amintiţi Petrom, Combinatul Siderurgic Galaţi? Nu întotdeauna ne place ce ne face Petromul. Nu mi-a plăcut când directoarea Mariana Gheorghe a ieşit în plină campanie agricolă şi a spus că „am mărit preţul la motorină" pentru că este cerere. A făcut asta pentru că are monopol pe resursele de ţiţei ale ţării. Nu aş fi spus nimic dacă nu dădea această explicaţie. Dar banii produşi de Petrom de când s-a privatizat, pentru bugetul de stat, au crescut.

Traian Băsescu se implică în negocierile sindicale de la ArcelorMittal Galaţi!

Petrom a scumpit motorina pentru că are monopol pe ţiţeiul ţării

Despre relaţia cu Merkel

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că relaţia sa cu Angela Merkel este foarte bună, la fel ca şi cea cu Nicholas Sarkozy, el menţionând însă că au existat "tensiuni" în legătură cu intrarea României în Schengen.

Întrebat cum ar descrie relaţia pe care o are cu Angela Merkel, Băsescu a răspuns: "Aici văd unde merge întreabrea. Relaţia mea cu Angela Merkel este o relaţie foarte bună, cum de altfel este şi cu Sarkozy în momentul de faţă, deşi se spunea...".

"E adevărat, am avut nişte tensiuni legate de Schengen, dar relaţia cu cancelarul Merkel este una foarte bună", a adăugat preşedintele.

Despre politică şi remaniere

- Dacă premierul va veni cu propunerea unei remanieri guvernamentale, o voi aproba. Decizia de azi referitoare la Parlament nu mă satisface şi nici nu pare prea cinstită. Politicienilor de la PDL le recomand să suţină iniţiativa USL de a avea 300 de parlamentari.

Observaţia este că acolo s-a apelat la guverne de uniune naţională, şi în Grecia şi în Italia se pare că acesta va fi finalul şi cu tehnocraţi. Cu o singură misiune: să scoată ţara din criză. Este întotdeauna soluţia disperării, în care partidele nu mai au curaj să-şi asume trecera prin criză. Într-adevăr, în Italia, premierul Berlusconi îşi pierduse majoritatea, iar în Grecia premierul Papandreou a dat dovadă că ezită. A vrut întâi un referendum, să nu-şi asume el responsabilitatea, apoi a adoptat soluţia unui guvern de uniune naţională cu un premier tehnocrat.

Acolo unde politicul nu-şi asumă răspunderea ori nu mai poate se apelează la tehnocraţi. Nu întotdeauna şansele de redresare sunt suficient de puternice

Vreau să văd un tehnocrat care vine şi-şi asumă într-un moment când nu mai ai altă soluţie, tăierile de salarii. Sau cu ce partid va negocia tehnocratul care să-şi asume în numele lui. Deci sunt realităţi care sunt greu de anticipat. Când ai un guvern politic spui că aş vra un guvern de tehnocraţi, dar să te ferească Dumnezeu de eşecul tehnocraţilor. Politicul are ce sacrifica, tehnocratul nu are nimic.

Cât de mare e riscul pt. România ca zona euro să derapeze?
Nu cred în intrarea în insolvenţă a Italiei. Italia are o economie performantă, puternică. Italia a picat pe o conjunctură nefericită, având datorii foarte mari şi contaminarea care a venit de la Grecia. Odată cu contaminare care a afectat puternic toată zona euro, ca de altfel zona non-euro, Italia a constatat că poate să-şi rostogolească datoriile. Se împrumută să-şi plătească datoriile vechi.

Este şi o neîncredere regizată. Investitorii, băncile, au prins guvernele la colţ şi le execută fără milă. Pentru ce o bancă ar cere statului italian 7,5% dobânzi când ştie că statul italian are o economie performantă?

Acest risc există şi pentru România şi ne luăm măsurile obligatorii de a avea un acord cu Fondul cu o sumă stand-by, cu UE cu o sumă stand-bay, în total 5 miliarde, încercăm şi ieşire pe alte pieţe. Cred că ne-ar fi fost mult mai greu azi să ne finanţăm datoriile şi deficitul dacă nu aveam acordul cu Fondul şi aceşti 5 miliarde pe care-i putem trage mâine.

Germania îşi asumă să vegheze ca fluxurile de capital către România să nu se întrerupă, să nu se diminueze. Germania e o ţară extrem de influentă în UE
Principalul motiv al vizitei a fost legat de relaţia bilaterală. M-a interesat viziunea Germaniei asupra UE. Nu există uniune europeană cu două trepte (euro sau non-euro) ci uniunea celor 27 de state.

Ne menţinem obiectivul de a trece la moneda unică în 2015?
România nu poate să fie neserioasă. Avem în acordul de aderare la UE două obiective pe care trebuie să le atingem: îndeplinirea condiţiilor de acces în spaţiul Schengen şi le-am îndeplinit. Doar un stat mai are dubii, din motive interne: Olanda. Al doilea obiectiv obligatoriu şi m. dificil puţin e să îndeplinească criteriile de intrare în zona Euro.

La întâlnirea de la Deutche Bank am spus că să îndeplineşti criteriile de la Maastricht pt. intrare în zona euro nu mai e suficient. Ne-a arătat realitatea că foarte multe ţări au îndeplinit criteriul, au intrat în zona euro şi au devenit necompetitive odată intrate în zona Euro. Au îndeplinit condiţiile de deficit, de inflaţie, de datorie publică. În schimb, economiile lor n-au fost suficient de performante. Aici e responsabilitatea statului care anunţă că e gata de intrare, ca dincolo de criteriile de inflaţie, deficit şi datorie publică să fie convins că economia lui e performantă.

România nu este performantă economic pentru intrare în UE, nu în tot ansamblul economiei ei, ci în zona regiilor. Pentru unele privatizare, pentru altele doar management privat, pentru altele vânzare de pachete de acţiuni minoritare. Dar trebuie create condiţii de schimbare a statutului lor de companii de stat care generează arierate.

Va trebui să găsim soluţii de eficientizare cu resurse proprii. Modernizarae şi eficientizarea sistemului energetic necesită cca 30 miliarde de euro. România îi poate împrumuta. Dacă nu le putem privatiza îi vom împrumuta pentru că nu avem soluţii.

Există riscul ca banii să ajungă în buzunarele băieţilor deştepţi?
Nu putem spune că toţi banii împrumutaţi au ajuns acolo. Opţiunea noastră e să nu împrumutăm bani pentru a le moderniza. Nu se pune problema că ar fi un risc să rămânem fără energie dacă ne privatizăm. Germania are cele mai bune tehnologii legate de producţia de energie electrică pe cărbune.

Citeşte şi:
Ce promite Băsescu la Berlin: deficit ZERO în 2013

Merkel a negat existenţa unui plan de divizare a zonei euro: Noi vrem stabilizare

Angela Merkel a felicitat guvernul român pentru implementarea reformelor

Întâlnire-surpriză pentru preşedintele Băsescu la Berlin, cu un grup de copii rromi

Băsescu la plecarea în Germania: Obiective - consolidarea relaţiei bilaterale şi acţiune comună în UE

Ce are Băsescu să-i spună Angelei Merkel

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite