Băsescu la plecarea în Germania: Obiective - consolidarea relaţiei bilaterale şi acţiune comună în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când a vizitat România, în 2010,  cancelarul german a exprimat  câteva nemulţumiri la adresa guvernanţilor români
Când a vizitat România, în 2010, cancelarul german a exprimat câteva nemulţumiri la adresa guvernanţilor români

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la plecarea spre Berlin, unde face o vizită oficială, că obiectivele deplasării sunt consolidarea relaţiei bilaterale şi acţiunea comună în Uniunea Europeană.

Băsescu a precizat că va avea convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Federale Germania, Christian Wulff, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu parlamentari germani. El a spus că va participa şi la conferinţa economică "Germania şi România - parteneri în Europa", organizată la sediul Deutsche Bank din Berlin, şi va avea o întâlnire cu diaspora.

"Obiectivele vizitei la Berlin sunt două: consolidarea relaţiei bilaterale şi acţiune comună în Uniunea Europeană", a spus Băsescu.

El a menţionat că va oferi mai multe detalii în declaraţiile de presă care vor avea loc după întâlniri.

Programul vizitei preşedintelui include şi o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania şi ai comunităţii de germani originari din România. În Germania se află în prezent, conform Oficiului Federal pentru Statistică, 73.043 de cetăţeni români, în statistică fiind cuprinşi doar cei care deţin cetăţenia română, nu şi românii cu altă cetăţenie.

Preşedintele este însoţit la Berlin de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac şi Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Axa Bucureşti-Berlin

Relaţiile diplomatice româno-germane au fost stabilite la 20 februarie 1880, după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României şi pe 31 ianuarie 1967, la rang de ambasadă.

În privinţa relaţiilor economice, există un acord privind garantarea reciprocă a investiţiilor, semnat în aprilie 1996 şi intrat în vigoare la 12 decembrie 1998.

Germania ocupă primul loc în topul principalilor parteneri comerciali ai României. La 30 aprilie 2011, volumul total al schimburilor bilaterale cu Germania a atins 5,25 miliarde de euro, înregistrând o creştere de 27,6% faţă de 2010. Volumul exportului românesc a ajuns la valoarea de 2,58 miliarde de euro, iar importul a atins 2,66 miliarde de euro. La 28 februarie 2011, numărul societăţilor cu capital german din România era de 17.421.

Ce are Băsescu să-i spună Angelei Merkel

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite