Ce are Băsescu să-i spună Angelei Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când a vizitat România, în 2010,  cancelarul german a exprimat  câteva nemulţumiri la adresa guvernanţilor români
Când a vizitat România, în 2010, cancelarul german a exprimat câteva nemulţumiri la adresa guvernanţilor români

Preşedintele României va da ochii astăzi, la Berlin, cu cea mai puternică femeie din lume. De când cu criza zonei euro, Germania deţine rolul de conducător al Uniunii Europene.

Un rol pe care, după unii, îl împarte cu Franţa, iar după alţii, nu-l împarte cu nimeni. Întrevederea Merkel-Băsescu are loc într-un moment dificil pentru Uniunea Europeană. Ecourile ultimelor rătăciri politice de la Atena nu s-au stins, iar următoarea pe listă pare a fi Italia. Germania a fost nevoită să ridice din nou tonul, cerând rigoare şi responsabilitate. România, pe model german?

România nu este Grecia - liderii de la Bucureşti nu contenesc să o spună. Preşedintele Băsescu va trebui să convingă la Berlin că România urmează „modelul german" şi că, spre dosebire de Grecia, este un elev-model. Guvernul se pregăteşte să trimită la Parlament un proiect de buget cu un deficit extrem de strâns, de sub 2 la sută din PIB.

Aşadar, mai puţin faţă de nivelul de 3 la sută, prevăzut de „regula de aur" pentru menţinerea stabilităţii financiare, pe care statele din zona euro s-au angajat să o respecte. Iar la Bucureşti, cuvântul de ordine este „prudenţă", ceea ce ar putea suna bine la Berlin.

Traian Băsescu s-a pronunţat, recent, în favoarea ideii Statelor Unite ale Europei. Aceasta îl plasează iarăşi pe aceeaşi lungime de undă cu Berlinul, susţinător puternic al ideii Europei unite. Dar, surpriză. Marţi, la Strasbourg, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a susţinut ideea unei Europe federale pentru cei 17 din zona euro şi confederale la nivelul tuturor celor 27. Un mod  à la française de a le servi partenerilor Europa în două viteze. Întrebarea este dacă, la Paris, Bucureşti dar şi Berlin se înţelege acelaşi lucru atunci când se vorbeşte despre Statele Unite ale Europei. Întâlnirea Merkel-Băsescu ne poate oferi indicii. Şi tot marţi, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, avertiza că Europa de Est ar putea avea mari probleme de finanţare, deoarece băncile din Vest, confruntate cu criza datoriilor, îşi vor retrage lichidităţile din regiune. La Consiliul European din 26 octombrie, ţările din Est au primit garanţii că acest lucru nu se va întâmpla. Cât de solide mai sunt astăzi aceste garanţii? Vor putea fi ele reînnoite de liderul de facto al Uniunii Europene, în întâlnirea cu preşedintele român?

Restanţele Bucureştiului

Cât priveşte relaţia directă româno-germană,  „cadoul" cu care Traian Băsescu vine la Berlin este destul de subţirel. Atunci când a vizitat România, în octombrie 2010, Angela Merkel s-a declarat nemulţumită de datoriile statului român faţă de firmele germane. Această problemă, generală în România, a rămas nerezolvată. Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI de 1,09 miliarde lei. În aceste condiţii, este imposibil ca firmele germane să fi fost privilegiate cât timp restanţele generale nu vor deloc să scadă.

Tot în octombrie 2010, cancelarul atrăgea atenţia asupra corupţiei în atribuirea lucrărilor publice - mai pe româneşte, licitaţii aranjate în care firmele germane, evident, pierd. Nimic notabil pe acest front, în ultimul an. Ba chiar, zilele trecute, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, le cerea liderilor români să scape sectorul public de „băieţii deştepţi". Iar dacă nivelul corupţiei din România provoacă exasperare la Washington, nici la Berlin nu are cum să fie altfel.

Dosarul Schengen poate fi, de asemenea, pe agenda discuţiilor. După rezervele formulate iniţial, Germania este acum un susţinător al admiterii „în trepte" a României, potrivit compromisului negociat pe parcursul acestei veri între statele membre. Dar cheia jocului nu se află acum la Berlin, ci mai curând la Haga şi Helsinki, unde guvernele continuă să se opună accesului României.

Întâlnire cu germanii plecaţi din românia

La Berlin, preşedintele Băsescu va avea convorbiri cu preşedintele Republicii Federale Germania, Christian Wulff, şi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, va participa la o conferinţă cu temă economică organizată la sediul Deutsche Bank şi va discuta cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania şi ai germanilor originari din România.

Restricţii pentru români

În cadrul vizitei cancelarului Merkel, din octombrie 2010, premierul Emil Boc s-a grăbit să salute ridicarea de către Germania a restricţiilor pentru muncitorii sezonieri, începând cu 1 ianuarie 2011. Dar ridicarea restricţiilor nu s-a aplicat pentru România şi Bulgaria. Germania va trebui să decidă dacă menţine restricţiile pentru români şi pentru următorii doi ani. Aproape sigur, acestea vor fi menţinute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite