UPDATE Geoană rămâne şeful Senatului: "Analizăm o posibilă adresă către CCR"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

PDL, UDMR şi grupul independenţilor nu au reuşit miercuri să introducă pe ordinea de zi a Senatului cererea de revocare a lui Mircea Geoană de la şefia Senatului.

UPDATE 14.40 Geoană a declarat la ieşirea din plenul Senatului:

"Vă reconfirm că nu există nicio posibilitate ca o iniţiativă neconstituţională să-şi facă loc pe ordinea de zi a Senatului. Este în afara legii, în afara Constituţiei şi Decizia 601 este o decizie definitivă, irevocabilă şi care produce efecte legale automate pentru noi toţi. Ascultând toate intervenţiile şi văzând că sunt lecturi foarte diferite, nu vă ascund faptul că analizez, analizăm posibilitatea de a ne îndrepta către Curtea Constituţională, pentru o interpretare, pentru o actualizare"

"Suntem în faţa unui demers care nu urmăreşte persoana mea, ci, de fapt, forţarea Constituţiei pentru acapararea tuturor poziţiilor în stat şi crearea unui regim de putere personală în jurul lui Traian Băsescu"

El a precizat că nu va accepta sub "nicio formă de presiune" dezbaterea în plenul Senatului a "unei chestiuni vădit neconstituţionale", argumentând că nu există posibilitatea revocării preşedintelui Senatului decât de către grupul care l-a propus.

UPDATE 13.20 Senatorul PSD Ioan Chelaru i-a cerut preşedintelui de şedinţă Mircea Geoană să suspende şedinţa de plen, întrucât Biroul Permanent a aprobat un program între orele 9.00 şi 13.00.

UPDATE 12.41 Liderul grupului PDL din Senat, Constantin Igaş, a anunţat că grupul parlamentar democrat-liberal propune o nouă ordine de zi a plenului, cu revocarea preşedintelui Senatului la primul punct.

UPDATE 12.37 Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat la realuarea şedinţei că în urma discuţiilor între liderii de grupuri parlamentare nu s-a ajuns la niciun fel de înţelegere, "ambele tabere" menţinându-şi punctele de vedere iniţiale.

UPDATE 12.34 Senatorii au revenit după ce pauza de consultări provocată de blocarea şedinţei a durat peste o oră.

UPDATE 11.35 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat într-o conferinţă de presă la sediul partidului: "PDL cu independenţii încearcă să încalce Constituţia României. În raportul Oxford Analitica se spune că Băsescu vrea Senatul pentru consolidarea puterii. Poziţia noastră este foarte clară. Sunt convins că funcţia de preşedinte al Senatului va rămâne PSD. Jocurile politice sunt menite să acopere dezastrul economic".

UPDATE 11.00 Senatorii au luat o pauză de consultări de 30 de minute, la solicitarea liderului grupului liberal, Puiu Haşotti. Pauza a fost luată după ce ordinea de zi a şedinţei plenului, fără punctul privind revocarea lui Mircea Geoană din funcţie, a fost respinsă.

Puiu Haşotti a arătat că liderul de grup trebuie să fie însoţit la aceste consultări doar de un vicelider.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat că cererea PNL nu poate fi respinsă şi a acuzat PDL de blocarea activităţii Senatului. Pe ordinea de zi a plenului se află peste 40 de proiecte de lege importante.

UPDATE 10.45 Ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului de miercuri, fără punctul privind revocarea lui Mircea Geoană din funcţie, a fost respinsă.

UPDATE 10.30 Mircea Geoană a refuzat introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare. Mai citiţi: Geoană rezistă la primul atac

"Ca preşedinte al Senatului, declar inadmisibilă solicitarea făcută şi nu o vom supune la vot", a spus Geoană. El a afirmat că solicitarea este neconstituţională şi neregulamentară şi, ca urmare, nu poate fi de acord cu ea.

UPDATE 10.20 Declaraţii grupuri parlamentare:

Senatorul PSD Ioan Chelaru: "Cererea de revocare e formulată cu încălcarea flagrantă a Constituţiei şi a Regulamentului, deoarece este formulată pe baza unui articol din Regulament care a fost declarat neconstituţional"

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: "Solicitarea PDL nu este nici constituţională, nici regulamentară şi, în numele grupului PNL, vă solicit, domnule preşedinte, să nu o supuneţi la vot"

Senatorul UDMR Verestoy Attila: "Senatul are o nouă majoritate, reflectată de noua situaţie de la guvernare, solicitarea PDL de revocare a lui Mircea Geoană neputând fi ocolită".

UPDATE 09.55 Liderul grupului independenţilor din Senat, Liviu Câmpanu, a cerut în deschiderea şedinţei introducerea pe ordinii de zi a cererii de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Mircea Geoană, semnată de 58 de senatori PDL, UDMR şi independenţi.

Solicitarea lui Câmpanu a fost făcută înainte de a se supune votului ordinea de zi a plenului şi a fost făcută în numele grupului independenţilor.

În urma cererii lui Liviu Câmpanu, Mircea Geoană a dat cuvântul grupurilor parlamentare să se pronunţe de la tribuna Senatului pe această solicitare.

UPDATE 09. 45 A început şedinţa Senatului în care PDL vrea să ceară introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului

Şedinţa este prezidată de Mircea Geoană, asistat de secretarii Orest Onofrei şi Cornel Popa şi în sală sunt  prezenţi 111 parlamentari.

Senatul are 137 de membri, astfel că pentru aprobarea revocării sunt necesare voturile favorabile a 69 de parlamentari. PDL, UDMR şi independenţii au 71 de senatori, ceea ce face posibilă revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, condiţia fiind însă ca democrat-liberalii să reuşească să impună introducerea acestui punct pe ordinea de zi a plenului.

Boc: Geoană a încetat să se comporte ca preşedinte de Senat

BP al Senatului a scos de pe ordinea de zi cerea de revocare a lui Geoană

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite