Bucureşti, cel mai „popular“ oraş din Europa. Merkel şi Băsescu au avut o întrevedere de 10 minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul Partidului Popular European (PPE) adună la Bucureşti şefi de state şi de guverne şi reprezentanţi din ţările membre şi nemembre ale Uniunii Europene.

UPDATE 20.30  Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, la Congresul PPE, că inegalitatea între ţările UE nu este sustenabilă, el subliniind că integrarea europeană este, potrivit Tratatului UE, "un proces de convergenţă". Citeşte aici mai multe detalii!

UPDATE 19.30 
Cancelarul german Angela Merkel le-a mulţumit miercuri, la Congresul PPE, preşedintelui Traian Băsescu şi lui Vasile Blaga că au permis reuniunea PPE la Bucureşti şi a arătat că acesta este un semnal că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză şi că principiile democraţiei sunt respectate. Citeşte aici mai multe declaraţii ale cancelarului german!

UPDATE 18.20 
Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso i-a mai spus încă o dată lui Victor Ponta, la Bucureşti, cât de importante sunt pentru Bruxelles şi pentru justiţia din România viitoarele persoane care vor ocupa posturile de procuror general şi de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Citeşte aici mai multe detalii!

UPDATE 17.45 
Preşedintele Traian Băsescu şi cancelarul german Angela Merkel au avut, la Palatul Parlamentului, o întrevedere de aproximativ 10 minute. Cei doi oficiali s-au fotografiat împreună înainte de intrarea în sala de desfăşurare a lucrărilor Congresului.

UPDATE 17.25
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, şi cancelarul german Angela Merkel au sosit la Palatul Parlamentului.

Barroso a sosit la Parlament imediat după preşedintele Traian Băsescu, în jurul orei 17.15. După 10 minute, a sosit la Parlament şi cancelarul german. Merkel a fost însoţită de consilierul prezindenţial Cristian Diaconescu.

Barroso şi Merkel, care au sosit la Bucureşti miercuri după-amiază, au fost întâmpinaţi, pe rând, la Parlament, de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Cei doi s-au fotografiat alături de Barroso şi de Merkel.

UPDATE 17.20
Cancelarul german Angela Merkel va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, în marja Congresului PPE de la Palatul Parlamentului, au confirmat pentru Mediafax surse oficiale.

Potrivit surselor menţionate, Merkel se va afla miercuri seară la Bucureşti pentru participarea la Congresul PPE pentru aproximativ patru ore, primind nu mai puţin de nouă solicitări de întrevederi din partea şefilor de guverne PPE prezenţi la reuniune, însă a fost acceptată numai cea cu preşedintele Traian Băsescu şi cu Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean.

Vizita cancelarului Merkel la Bucureşti va dura atât de puţin având în vedere pregătirile pentru Consiliul European care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.

Avionul acesteia a sosit pe Aeroportul Henri Coandă în jurul orei 17.00, iar imediat după sosirea acesteia la Palatul Parlamentului este programată întrevederea cu Băsescu.

UPDATE 17.15 Preşedintele Traian Băsescu a sosit la Congresul PPE, care are loc la Parlament, el fiind întâmpinat de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Şeful statului a sosit la Parlament în jurul orei 17.10. El a dat mâna cu Vasile Blaga şi cu Kelemen Hunor.

Potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, preşedintele participă în calitate de invitat la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti.

UPDATE 16.45 Cancelarul german, Angela Merkel, a aterizat la Bucureşti.

UPDATE 16.05 Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a declarat că România şi-a găsit locul în Europa datorită eforturilor cetăţenilor români, oamenilor politici şi instituţiilor, iar această realizare nu trebuie periclitată de niciun actor politic prin atacuri la adresa valorilor europene, instituţiilor democratice.


image

„Sunt foarte fericit că suntem aici pentru a apăra valorile pe care le susţinem: libertatea, democraţia, statul de drept, responsabilitatea şi solidaritatea. PPE nu va tolera atacuri împotriva valorilor europene, statului democratic şi statului de drept. Toţi actorii politici trebuie să respecte competenţa instituţiilor statului", a spus liderul PPE, în intervenţia sa la sesiunea de discursuri a Congresului PPE de la Palatul Parlamentului.

Martens a citat din Mihai Eminescu dictonul "echilibrul este pentru stat, dar sănătatea este pentru fiinţa umană" şi a subliniat că "preşedintele Traian Băsescu şi foştii premieri Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au avut curajul politic, susţinuţi de partidele membre ale PPE, să ducă România pe cursul european şi să implementeze reformele necesare pentru a fi create noi locuri de muncă".

"Sunt convins că reformele dureroase vor avea efecte avantajoase pentru oameni, dar acest lucru se va realiza doar dacă echilibrul obţinut de economia românească nu va fi pus în pericol prin măsuri populiste", a spus Martens, adaugând că şi multe alte ţări europene au fost atinse de o criză economică severă în ultimii ani.

UPDATE 16.00 
Preşedintele PPE Wilfried Martens a declarat că este fericit că se ţine congresul PPE în România „pentru a apăra valorile noastre fundamentale: libertate, democraţie, statul de drept, responsabilitate şi solidaritate".

UPDATE 14.45
Cancelarul Germaniei Angela Merkel va ajunge în România la ora 17, potrivit Antena 3.

UPDATE 14.35 Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat, invitat la congresul PPE, discută, la această oră, cu Victor Ponta la Palatul Victoria.

UPDATE 14. 25 Evghenia Timoşenko, fiica fostului prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko, condamnată anul trecut la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, se află la Palatul Parlamentului, la congresul PPE.

UPDATE 13.30 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că participarea preşedintelui Traian Băsescu la Congresul PPE nu este un motiv de suspendare din funcţie a şefului statului, el precizând că şi premierul Victor Pontaştie ştie acest lucru.

UPDATE 12.40 Mihai Răzvan Ungureanu: „Am început demersurile de intrare în PPE. Am primit confirmarea că dosarul a fost luat in dezbatere". În calitate de preşedinte al Forţei Civice, Ungureanu  a avut, în timpul dimineţii, o scurtă întrevedere cu liderul popularilor europeni Joseph Daul.

UPDATE12.05 Premierul Ungariei Viktor Orban a sosit la congresul PPE.

UPDATE 11.40  Senatorul PNL Ioan Ghişe a venit, miercuri dimineaţă, la Palatul Parlamentului, îmbrăcat cu un tricou alb pe care scrie „7.403.836 romanians dismissed Băsescu" şi „The people are sovereign" (7.403.836 de români l-au demis pe Băsescu şi Poporul este suveran, n.r.). Citeşte aici mai multe!

UPDATE 10.55  Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a afirmat, în deschiderea lucrărilor Congresului de la Palatul Parlamentului, că familia sa politică a fost întotdeauna motorul integrării europene. Citeşte aici declaraţia lui Daul!

UPDATE 10.30
Lucrările Congresului PPE au început la Parlament cu discursuri de deschidere ale preşedintelui PPE, Wilfried Martens, şi liderului grupului PPE, Joseph Daul. De asemenea, un mesaj de bun-venit au adresat şi liderii PDL Vasile Blaga şi Theodor Stolojan şi preşedintel UDMR, Kelemen Hunor.

„Congresul PPE de la Bucureşti are toate şansele să rămînă în istorie sub numele de Congresul al celei de-a doua Unificări Europene. Pentru noi, Popularii europeni, unificarea deplină a Europei nu e o ambiţie goală. Unificarea trebuie să ducă la o Europă mai puternică, mai competitivă şi mai bună pentru cetăţenii ei. În Europa pe care o pregăteşte proiectul popular nu vor mai fi posibile şi nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice şi neglijarea normelor democratice", a afirmat Blaga.

Victor Ponta se va întâlni cu Jose Manuel Barroso

Printre liderii care vor participa, miercuri şi joi,la congresul PPE se numără preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele PPE, Wilfried Martens, preşedintele Traian Băsescu, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul.

Agenda congresului cuprinde alegerea celor 10 vicepreşedinţi ai PPE dintre cei 14 candidaţi, în condiţiile în care Wilfried Martens e unicul candidat la preşedinţia PPE, precum şi lansarea procedurii de selecţie a candidatului popular la preşedinţia CE după 2014.

De asemenea, va fi lansat şi un nou manifest al PPE, document în care sunt trasate liniile directoare pentru activitatea formaţiunii europene, manifestul precedent datând de acum 20 de ani, de la congresul de la Atena din 1992.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite