Liberalii propun scenariul Iohannis 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formarea unei majorităţi cu PSD şi UDMR, dărâmarea lui Boc, urmată de propunerea unui premier independent şi, eventual, de suspendarea lui Băsescu sunt elementele planului PNL.  Întâlnirile liberalilor de la Mamaia s-au sfârşit cu aceeaşi concluzie: război total cu PDL.

Crin Antonescu anunţă delimitarea PNL-ului de PDL

Alianţa PSD-PNL porneşte în judeţe

Cât mai costă un vot la moţiunea de cenzură?

Debarcarea de la putere a PDL, considerată esenţială de PNL, ar urma să fie realizată în mai multe etape.Liberalii au discutat posibilele scenarii în cadrul întâlnirilor informale de la Şcoala de vară din acest weekend de la Mamaia, dar şi în reuniunile Biroului Politic Central şi ale Consiliului Naţional Executiv.

Liderii PNL speră să formeze o majoritate parlamentară anti-Băsescu. Aceasta ar urma să cuprindă parlamentarii PSD, PNL dar şi nemulţumiţii din PDL. Liberalii estimează că, dacă se va crea o masă critică, li se va alătura şi UDMR. Surse din PNL afirmau că ar exista unii parlamentari liberali plecaţi la PDL sau la UNPR care ar dori să se întoarcă în partid.

Guvern de „tehnocraţi"

După eventuala cădere a Guvernului Boc, soluţia dorită de liberali ar fi un Executiv condus un premier independent şi susţinut de mai multe partide din majoritatea nou formată. Noul guvern ar fi, practic, o reeditare a formulei de tip Klaus Iohannis, fără ca liberalii să fi stabilit persoana care va juca rolul asumat anul trecut de primarul Sibiului. Liderul PNL, Crin Antonescu, a explicat, ieri, că liberalii nu susţin varianta unui Executiv cu premier PSD şi că există şi o variantă în care liberalii sunt dispuşi să-şi asume guvernarea singuri.

„PNL nu susţine o formulă în care premierul să aparţină PSD. Noi am vorbit de disponibilitatea noastră de a ne asuma guvernarea, chiar singuri, chiar cu premier. Am spus că e o disponibilitate, nu o pretenţie, pentru că aritmetica parlamentară nu ne îndeptăţeşte la o pretenţie la premier sau guvern monocolor PNL", a declarat Antonescu.

Potrivit preşedintelui liberal, în spatele poziţiilor PDL şi PSD „se află teama de guvernare". „Avem din ce în ce mai mulţi parlamentari şi chiar fruntaşi PDL care se gândesc cum ar face să scape de guvernare ca să se mai salveze ca partid. Avem un PSD care şi-ar dori să vină la guvernare - e instinctul natural al oricărui partid - dar situaţia dificilă îi descurajează pe unii. Noi nu ne-am da la o parte din faţa riscului de a guverna", a subliniat preşedintele PNL.

Discuţii despre debarcarea lui Băsescu

Dacă PSD şi PNL vor avea o majoritate parlamentară şi preşedintele Traian Băsescu refuză să numească un premier al acestei majorităţi, liberalii vor repune pe tapet subiectul suspendării. „Anul trecut, după refuzul lui Băsescu de a-l nominaliza pe Iohannis, suspendarea nu a fost luată în calcul pentru că nu avea niciun rost să suprapui alegerile prezidenţiale cu un referendum pentru suspendare. Acum situaţia este diferită", a afirmat Antonescu.

„Dacă o majoritate din Parlamentul României se hotărăşte să pună capăt dezmăţului şi nenorocirii, Guvernului Boc şi reuşeşte să contureze varianta, dă jos Guvernul Boc, merge la preşedinte şi îi spune: asta e expresia voinţei parlamentare, majoritare", a spus Crin Antonescu.

Preşedinţii CJ, aleşi de consilieri

Liberalii mai pregătesc un proiect de modificare a legii alegerilor locale prin care preşedinţii consiliilor judeţene să nu mai fie aleşi uninominal, ci de către consilierii judeţeni. O asemenea formulă ar lărgi baza de negociere a PNL, partid care la ultimele alegeri locale a câştigat şefia a doar cinci consilii, chiar dacă partidul a întrunit 20% din voturi la nivel naţional.

„Cu PDL nu se poate coopera"

Crin Antonescu a afirmat că liberalii vor acţiona „cu toate mijloacele parlamentare" pentru înlăturarea Executivului, arătând că „orice zi cu Guvernul Boc sau cu un guvern asemănător, dominat de aceleaşi centre de interese, şcoli de putere şi influenţă ale PDL, agravează situaţia României".

Antonescu a reiterat că PNL nu are „nici cel mai mic element de încredere şi nici cea mai mică intenţie de a coopera cu PDL". „Cu PDL nu se poate coopera, are nişte reguli, un mod de operare - ca să vorbesc în termenii juridici despre infractori - cu care PNL nu va putea fi niciodată de acord", a mai spus Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite