Cât mai costă un vot la moţiunea de cenzură?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD oferă colegii eligibile la următoarele alegeri, PDL împarte bani de la buget. Liderii opoziţiei şi-au propus să convingă în următoarele două luni cel puţin 21 de parlamentari ai Puterii să voteze debarcarea Guvernului.

Negocierile pentru moţiunea de cenzură au intrat în linie dreaptă în condiţiile în care liderii PSD, reuniţi în acest weekend în Delta Dunării, şi-au schimbat planurile. Ei au ajuns la concluzia că, dacă moţiunea de cenzură trece de Parlament, vor  intra la guvernare, timp de şase luni, după  care vor organiza alegeri anticipate.

Acum două luni, PSD respinsese intrarea la guvernare şi ceruse trecerea direct la scenariul anticipatelor. Social-democraţii ar fi bătut deja palma cu patru parlamentari PDL să voteze moţiunea de cenzură pe care o vor depune la 16 octombrie. Printre numele vehiculate se numără cel al deputatului Călin Potor, care a demisionat recent din PDL.

Anunţul înscrierii celor patru în PSD ar urma să se facă în perioada următoare, afirmă surse din partid. Racolările puse la cale de PSD nu se vor opri aici, social-democraţii punând la bătaie colegii eligibile la următoarele alegeri.

Citiţi şi:

Culisele unei toamne politice agitată

Toamna partidelor: UDMR, nemulţumita fidelă guvernării


Cum PSD a devenit o destinaţie atractivă, datorită cotei de aproape 40% în sondaje,  au apărut informaţii neoficiale potrivit cărora negocierile cu alţi zece parlamentari ai Puterii ar fi „în stadiu avansat".

Justificările lui Ponta

Liderul PSD, Victor Ponta, care în trecut a condamnat racolările prin care PDL şi-a asigurat actual majoritate parlamentară, a găsit deja justificări pentru folosirea unei strategii similare. "Căderea Guvernului Boc nu este un obiectiv politic al PSD-ului, ci este un obiectiv naţional", a afirmat Ponta. Liberalii încearcă să-l convingă pe Crin Antonescu să fie maleabil cu parlamentarii care au părăsit PNL şi acum ar vrea să se reîntoarcă. 

Antonescu, invitat să-i ierte pe „trădători"

Şeful PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, face lobby pe lângă Crin Antonescu pentru a-l primi înapoi în partid pe deputatul Dan Bordeianu, plecat la independenţi.  „Şi-a exprimat dorinţa să revină în PNL. A vorbit şi cu mine, şi cu alţii. Crin Antonescu nu a fost de acord. Mie mi se pare un băiat care ar merita adus înapoi. Vom vedea dacă va fi primit sau nu", a povestit Ţintean.

El este convins că modelul PSD trebuie însuşit şi de liberali. „Crin Antonescu trebuie să încurajeze dialogul cu cei care au plecat. De obicei, Crin Antonescu e foarte ferm în relaţia cu cei care au trădat, spre deosebire de Victor Ponta, care are o atitudine puţin mai blândă", afirmă Ţintean.

Varianta oficială a liderilor liberali este că nu există o regulă generală pentru revenirea în partid. „Se va analiza fiecare caz în parte în momentul în care persoana respectivă va solicita să fie primită", afirmă purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.

"Crin Antonescu e foarte ferm în relaţia cu cei care au trădat, spre deosebire de Victor Ponta, care are o atitudine puţin mai blândă."
Ioan Ţintean
deputat PNL

Calculele lui Năstase

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, susţine că anticipatele ar fi o soluţie bună şi pe plan financiar. Potrivit calculelor lui Năstase, pentru organizarea alegerilor ar fi nevoie de 100 de milioane de lei, în timp ce PDL şi Emil Boc sunt gata să dea 40 de milioane de lei pentru a-şi asigura, prin mită parlamentară, puterea.

Năstase a folosit drept bază de calcul faptul că Boc a promis câte 200.000 de lei fiecărui parlamentar PDL dacă votează împotriva moţiunii de cenzură, în condiţiile în care , la ultima moţiune, 197 de parlamentari au susţinut Guvernul.

Toader: „Şi PDL le garantează mandatul în 2012!"

Şeful deputaţilor PDL lansează noi promisiuni   Foto: Agerpres



PDL a mărit „potul" pentru propriii parlamentari, pe care îi asigură că au sprijinul partidului şi la viitoarele alegeri, în afară de banii de la buget promişi recent.

„Şi noi le garantăm parlamentarilor noştri mandatul în 2012 dacă Opoziţia încearcă să-i ademenească cu asta!", a arătat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, autorul mesajelor prin care deputaţii erau îndemnaţi să facă liste de investiţii în valoare de 200.000 de lei, înainte de rectificare.

„Orice parlamentar ştie că altfel îţi pui proiectele în aplicare când eşti la Putere! În plus, noi l-am creat, noi îi asigurăm continuitatea", a mai adăugat Toader.

Severin, aşteptat „cu braţele deschise"

„Nici măcar impresii nu au vrut să schimbe cu racolatorii colegii abordaţi de Opoziţie", a susţinut şi liderul senatorilor PDL, Traian Igaş. Potrivit acestuia, liderii PSD şi PNL „umblă cu intoxicări, precum cea cu grupul de zece senatori care intenţionează să demisioneze" şi „se fac că uită cât de tare îi criticau în trecut pe trădătorii care schimbau tabăra". De altfel, pe lista posibililor demisionari figura şi Georgică Severin, care a primit interdicţia de a vorbi în numele PDL în Senat după ce a votat moţiunea de cenzură.

Igaş a dat asigurări că Severin, ameninţat cu excluderea după votul la moţiune, este de fapt „aşteptat cu braţele deschise" în grupul senatorial, cu condiţia „să-şi fi revizuit comportamentul peste vară". Severin a declarat însă că nu intenţionează să demisioneze, dar că îşi menţine poziţia anti-Guvern.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite