Culisele unei toamne politice agitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia atacă Palatul Victoria cu o armată divizată, Puterea se apără dar se macină din interior. În acest moment raportul de forţe în Parlament este în favoarea Puterii, însă dacă PSD şi PNL vor depune o moţiune în octombrie-noiembrie sunt şanse ca Executivul să cadă pe fondul erodării Guvernului.

Puterea şi Opoziţia se pregătesc pentru bătălia politică de toamnă, al cărei moment cel mai important va fi cel al moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. Teoretic, la acel moment ar trebui să se afle  faţă în faţă două tabere compacte: PSD şi PNL care vor dărâmarea guvernului pe de o parte, PDL, UDMR şi UNPR pro-Executiv de cealaltă parte. În realitate, există dispute serioase şi în tabăra opoziţiei şi în cea a puterii.

Războaiele lui Ponta

Ofensiva împotriva guvernului a fost declanşată de liderul PSD Victor Ponta în condiţiile în care partidul pe care îl conduce are suficenţi parlamentari pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, spre deosebire de liberali. Demersul le pune la grea încercare talentele de negociatori deoarece trebuie să „seducă" 23 de parlamentari ai Puterii pentru a reuşi să dărâme Cabinetul Boc. Însă, în afară de lupta contra guvernului Boc, Victor Ponta a deschis alte două fronturi: unul în propriul partid împotriva lui Mircea Geoană,  plus o competiţie cu Crin Antonescu pentru şefia Opoziţiei.

Conducerea partidului, la insistenţele lui Ponta, a decis deja o sancţiune pentru Mircea Geoană: nu are voie să dea declaraţii împotriva liniei partidului timp de şase luni. În acest context, bănuielile că Victor Ponta ar fi pus de un pact cu Traian Băsescu s-au amplificat. Liderul PSD a negat îns acest lucru.

„N-am nicio înţelegere cu Băsescu, este cea mai mare prostie! Astea sunt lucruri menite să dezinformeze. Dar, da, am bătut palma cu Băsescu ca să-l dăm jos! Asta e singura înţelegere cu Băsescu: să-i luăm locul", a replicat, ironic, Victor Ponta.

Liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se contrazic pe tema strategiei potrivite în cazul în care moţiunea de cenzură ar trece.

Victor Ponta a anunţat deja că PSD nu vrea să intre la guvernare şi că social-democraţii vor alegeri anticipate. Crin Antonescu în schimb a spus că liberalii nu vor vota o moţiune de cenzură a PSD decât dacă cele două partide stabilesc anterior paşii care sunt de urmat. Aceste dispute par să fi scăzut concentrarea Opoziţiei pe obiectivul dărâmării guvernului.

Victor Ponta a afirmat că moţiunea va fi depusă la jumătatea lunii octombrie şi nu în septembrie cum anunţase iniţial. Un semnal clar că social-democraţii au nevoie de timp pentru finalizarea negocierilor atât cu PNL, cât şi cu parlamentarii din majoritate care ar putea  să treacă în tabăra adversă. Opoziţia are nevoie de 23 de voturi pentru a dărâma Guvernul.

PNL se gândeşte la guvernare

Din interiorul PNL s-ar prefigurat soluţii diferite în cazul ipoteticului succes al moţiunii de cenzură.  În prima fază, liberalii au discutat despre un guvern PNL- PSD dar în faţa refuzului lui Victor Ponta a apărut şi varianta unui guvern minoritar PNL, susţinut din parlament de social-democraţi.

Declaraţiile lui Traian Băsescu prin care ar fi dispus să lase la guvernare o echipă PSD-PNL, dacă aceste partide vin cu soluţii pentru relansarea economică i-au făcut pe liberali să se gândească şi mai mult la Putere.

"Dacă Traian Băsescu ne-ar spune «luaţi şi guvernaţi» ar trebui să intrăm la guvernare pentru că am dovedit că suntem pregătiţi. PNL ar trebui să intre la guvernare singur", afirmă ferm vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu.

Conflictele din PDL, arbitrate de Băsescu

Pe fondul măsurilor nepopulare, PDL s-a prăbuşit în sondajele de opinie sub 15% ceea ce a avut ca efect accenturarea tensiunilor din partid.

Însă PDL revine asupra unei decizii care s-a dovedit neavantajoasă: amânarea congresului şi a alegerii conducerii. În PDL s-au conturat deja două tabere. Pe de o parte, vechea gardă a PDL reprezentată de Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu sau premierul Emil Boc iar de cealaltă parte a baricadei cei mai nou-veniţi în partid cum ar fi europarlamentarii Cristian Preda, Monica Macovei sau deputatul Sever Voinescu. Aceştia din urmă, care  au criticat activitatea Guvernului şi au cerut înlocuirea unor miniştrii sau chiar a primului-ministru, sunt cei care vor alegeri cât mai rapid.

Totuşi, criticii lui Boc nu au dovedit suficientă susţinere pentru a se impune în partid. Noul val din PDL a pierdut o primă bătălie după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, că dacă el ar fi liderul PDL, i-ar exclude pe cei care fac astfel de declaraţii contra partidului . La puţin timp, Biroul Permanent Naţional al PDL a decis că îi va sancţiona pe cei care vor mai face declaraţii împotriva liniei oficiale a partidului.

„Să vedem care nucă este mai tare!", a contraatacat europarlamentarul Cristian Preda, unul dintre cei vizaţi de afirmaţiile lui Băsescu. Alegerile interne din PDL trebuiau să aibă loc în vara acestui an, dar au fost amânate pentru 2011, pe motiv că partidul trebuie să se concentreze pe combaterea crizei şi nu pe competiţia internă.

UDMR  nu pleacă de la guvrnare

Conducerea Uniunii preferă strategia deja clasică: prezenţa în tabăra Puterii, chiar dacă şi în interiorul formaţiunii există.

„Noi, dacă vrem să părăsim acest Guvern, nu o vom face prin votarea unei moţiuni de cenzură", susţine Marko Bela. UDMR nu s-a gândit la părăsirea Coaliţiei, dar vrea să se impună în relaţia cu PDL.
UDMR nu are încredere în declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu prin care susţinea că ar putea învesti un guvern PSD-PNL.

„Nu cred că Traian Băsescu s-a gândit în mod serios la această variantă. Nu prea îmi place această practică prin care, după ce un Guvern a stat o jumătate de an, deja se caută altă formulă, dar dacă Traian Băsescu se gândeşte la altă soluţie...", adaugă şeful UDMR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite