Alianţa PSD-PNL porneşte în judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD se pregăteşte în eventualitatea formării unei majorităţi parlamentare cu PNL. Liderii social-democraţi din teritoriu au primit directivă de la centru să le propună liberalilor intensificarea colaborării, miza fiind crearea unor majorităţi în consiliile locale.

PSD a schimbat brusc strategia în privinţa colegilor de Opoziţie, după ce relaţia cu liberalii ajunsese într-un punct critic, iar liderul Victor Ponta spunea că „PNL este un partid care nu e condus de nimeni". Social-democraţii şi-au îndulcit tonul la adresa liberalilor, au stabilit întâlniri săptămânale bilaterale, şi au trecut la „inventarierea" colaborării cu PNL în teritoriu. „Vrem să facem o colaborare structurată şi funcţională în fiecare judeţ, la nivel administrativ, adică pe structurile administraţiei locale - primării şi consilii judeţene", declara, recent, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Test pentru filiale

Surse din partid susţin că schimbarea de atitudine faţă de liberali a fost determinată de un calcul politic simplu. „Am vorbit de guvern monocolor, dar nu se ştie niciodată. Dacă la alegeri n-o să reuşim să guvernăm singuri? Poate c-o să avem nevoie de liberali, să guvernăm împreună, trebuie să ne gândim şi la varianta asta.

Nu e bine să-ţi închizi toate porţile", au explicat sursele citate. Aceleaşi voci susţin că PSD vrea să testeze care va fi reacţia filialelor partidului, dar şi a electoratului, la apropierea de PNL în eventualitatea unei alianţe. „Au nevoie de noi pentru dărâmarea Guvernului, iar dacă vor să guverneze au nevoie de sprijin", spun unii liberali despre schimbarea de strategie a PSD.

Citiţi şi:

Ponta, premierul de serviciu al PSD

Cât mai costă un vot la moţiunea de cenzură?


Un alt motiv al social-democraţilor ar fi teama de a nu rămâne izolaţi. Potrivit unor surse din partid, conducerea PNL ar fi respins diferite oferte neoficiale de a guverna împreună cu PDL, dar i-a lăsat pe social-democraţi să creadă că un asemenea scenariu nu ar fi imposibil. De altfel, varianta unei apropieri între PDL şi PNL a fost speculată recent ca urmare a faptului că liberalii au votat Legea ANI alături de Putere.

Social-democraţii s-au plâns că PNL nu a respectat înţelegerea de a se abţine de la vot. „Nu cred că a fost o decizie politică, nici decizia lui Crin Antonescu. Cred că au fost nişte interese personale la mijloc", a declarat pentru „Adevărul" liderul PSD Victor Ponta. La vârful PNL, lideri importanţi precum Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Dan Radu Ruşanu, Norica Nicolai sau Andrei Chiliman sunt, în continuare, adepţii colaborării cu PSD, dar nu vor să dea semnale publice în acest sens.

„Nu suntem foarte dornici să luăm o decizie oficială privind semnarea de protocoale în teritoriu aşa cum propun social-democraţii. Din punct de vedere electoral ne avantajează mai mult mesajul că suntem separaţi de PSD", susţin sursele citate. Vicele Relu Fenechiu spune că „o guvernare PNL-PSD este posibilă în măsura în care reuşim să stabilim un program de guvernare comun".

Înţelegeri în consiliile locale

Arad, Timiş şi Satu Mare sunt trei dintre judeţele unde social-democraţii au reuşit să colaboreze fără probleme cu liberalii. „O să discutăm săptămâna viitoare cu liberalii pentru a stabili o agendă comună a Opoziţiei", a declarat deputatul Cătălin Nechifor, liderul PSD Suceava, judeţ în care PDL domină Consiliile municipal şi judeţean. „Am avut colaborări punctuale cu PNL. Rămâne de văzut însă dacă liberalii îi vor exclude pe cei trei consilieri ai lor care susţin PDL", a declarat deputatul Radu Moldovan, liderul PSD Bistriţa. În Bihor, filialele celor două partide au semnat deja un protocol de colaborare, iar cazurile în care apar neînţelegeri vor fi rezolvate de la centru.

Mazăre: „Mai încercăm o dată"

„Singura soluţie ca să scoatem ţara din situaţia asta este o alianţă în viitor cu PNL. Şi, dacă vreţi să ştiţi, eu i-am dat lui Ponta ideea asta cu liberalii", a declarat pentru „Adevărul" şeful PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre.

În opinia sa, PSD şi PNL ar trebui să constituie, după alegeri, „o majoritate solidă" şi să reia procedura de suspendare a şefului statului, pentru că „ţara nu se poate schimba atât timp cât e condusă de Băsescu". „Am încercat o dată, mai încercăm şi a doua oară. Dacă oamenii o să voteze ca să rămână Băsescu preşedinte, atunci înseamnă că o duc foarte bine", a spus Mazăre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite