Ponta, premierul de serviciu al PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii plănuiesc instalarea unui guvern Ponta care să organizeze alegerile înainte de termen.Constituţia prevede că decizia dizolvării Parlamentului este la mâna preşedintelui.

Citeşte şi:
PSD ar vrea guvernare cu răspundere limitată

La numai o săptămână de când liderul Victor Ponta susţinea răspicat că PSD nu este interesat să intre la guvernare decât după alegeri, social-democraţii şi-au nuanţat poziţia. Potrivit strategiei de ultimă oră, discutată la reuniunea din Deltă a conducerii partidului, principalul partid de Opoziţie ar vrea să se instaleze la Palatul Victoria, într-un guvern cu premier social-democrat şi cu mandat de şase luni, ca să pregătească organizarea alegerilor anticipate.

Fraudarea alegerilor, spaima PSD

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a explicat, ieri, că pentru organizarea corectă a anticipatelor este nevoie de un guvern de serviciu, care să nu fie condus de PDL şi care să nu aibă, în niciun caz, un ministru al PDL la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Fostul premier a adăugat că obiectivul PSD vizează crearea unei situaţii politice care să nu-i mai permită lui Traian Băsescu să decidă „care dintre prietenii lui să conducă România la nivel de Guvern".

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost mai explicit: social-democraţii se tem de „ceea ce poate face Guvernul Boc în organizarea alegerilor". „Un guvern de serviciu numit de Traian Băsescu înseamnă să fure din nou alegerile, după părerea mea", a afirmat Dragnea.  

Schimbarea de discurs a social-democraţilor privind intrarea la guvernare vine după ce, în ultimele săptămâni, liberalii le-au cerut insistent să prezinte strategia postmoţiune pe care au pregătit-o. „Nu este suficient să dai jos Guvernul Boc, ci trebuie să spui oamenilor ce pui în loc.(...) Cu cât fuge mai mult domnul Băsescu de alegeri, cu atât ni le dorim noi mai mult", a explicat Victor Ponta, ieri. Liderul PSD nu a explicat însă cum se vor concretiza planurile partidului privind intrarea la guvernare pentru pregătirea anticipatelor în condiţiile în care declanşarea alegerilor înainte de termen este la mâna şefului statului. Acesta poate, dar nu este obligat să dizolve Parlamentul după ce două propuneri succesive de premier au fost respinse. 

Constituţia prevede la articolul 89 că, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură".

Un scenariu nerealist

„Cred că scenariul avansat de PSD e strict teoretic. Moţiunea de cenzură nu va trece, deci varianta social-democraţilor nu se va putea aplica. În plus, nu cred că Traian Băsescu va fi de acord cu vacantarea postului de premier", a declarat, pentru „Adevărul", politologul Daniel Barbu.

Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, crede că strategia PSD nu va putea fi aplicată deoarece nu se va ajunge la alegeri anticipate. „Pentru anticipate e nevoie ca toate partidele să le dorească. Pe de altă parte, e clar că minimul pe care îl va înregistra Băsescu şi PDL nu a venit încă. Peste câteva luni, situaţia lor va fi şi mai proastă, iar preşedintele va considera probabil că momentul unor alegeri este şi mai nefavorabil", a spus Adrian Moraru.

Deşi mai au de strâns 23 de voturi pentru a fi siguri că moţiunea de cenzură va trece, social-democraţii se gândesc deja şi la un premier. Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a anunţat, ieri, că intenţionează să-l propună pe Victor Ponta ca prim-ministru în guvernul „de serviciu" al PSD. „Voi face această propunere la prima reuniune a partidului la care se va discuta despre intrarea PSD la guvernare pentru a pregăti alegerile", a declarat, pentru „Adevărul", vicele Negoiţă.

Strategia PSD este privită cu scepticism de liberali. „Este total nerealist în condiţiile în care Traian Băsescu nu este obligat să dizolve Parlamentul", susţine vicepreşedintele PNL Norica Nicolai. Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, consideră că planurile PSD se lovesc de puterile constituţionale ale preşedintelui care poate să dizolve Parlamentul, dar nu este obligat să o facă.

"Un guvern numit de Traian Băsescu înseamnă să fure din nou alegerile. Dacă moţiunea trece, trebuie să preluăm noi guvernarea."
Liviu Dragnea
secretarul general al PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite