Crin Antonescu anunţă delimitarea PNL-ului de PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crin Antonescu a ţinut să sublinieze într-o conferinţă de presă delimitarea PNL-ului de PDL, conflictul de idei dintre cele două partide şi mai ales criticile aduse Guvernului.

"Cu PDL nu se poate colabora. PDL are un reguli şi un mod de operare cu care PNL nu va fi niciodată de acord", a declarat preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu.

Potrivit şefului liberalilor, "dacă PNL a rezistat tentaţiei guvernării în decembrie 2009, nu are niciun motiv să fie atras acum în această aventură".

"Noi suntem dispuşi să acţionăm parlamentar pentru înlăturarea guvernului Boc. (....) Cea mai viabilă soluţie este un guvern pe care să îl susţină mai multe forţe politice, un guvern de tehnocraţi", a declarat Crin Antonescu.

Acesta a subliniat că nu susţine o formulă de guvernare cu un premier social-democrat, însă, este de acord cu o colaborare cu alte forme din opoziţie pentru a constitui o majoritate care să dea jos guvernul Boc şi care să inscăuneze un alt Executiv din care să nu facă parte PDL.

"Nu ne-am da la o parte din faţa riscului de a guverna România", a subliniat Antonescu.

"Dacă Traian Băsescu ne-ar spune „luaţi şi guvernaţi" ar trebui să intrăm la guvernare pentru că am dovedit că suntem pregătiţi. PNL ar trebui să intre la guvernare singur. Eu însă cred că Traian Băsescu se teme se ne aducă la guvernare tocmai pentru că este conştient că am putea avea rezultate", declara cepreşedintele PNL Relu Fenechiu, pentru Adevărul, în urmă cu zece zile.

Votând legea ANI, liberalii nu au făcut un serviciu Guvernului. Nu au vrut să creeze probleme României

Preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, votul "pentru" acordat de liberali noii legi de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nu a reprezentat un serviciu făcut Guvernului.

"Nu am făcut un serviciu Guvernului pentru că eu nu cred că Guvernul cu Legea ANI a câştigat ceva. (...) Legea ANI nu va avea cum să fie eficace tocmai în raport cu scopul ei propus, dar nu avea niciun rost să creăm acum o problemă în plus României, nu Guvernului României şi atunci sigur că n-am obstrucţionat adoptarea Legii, aşa cum ea a fost cerută, ceea ce nu înseamnă că renunţăm la ideea unei legislaţii serioase", a spus Antonescu, care a subliniat că se menţin rezervele PNL faţă de constituţionalitatea Legii ANI.

"Altfel, stiţi foarte bine ce a făcut ANI până acum şi vă imaginaţi ce va face şi de acum încolo, dar nu a fost niciun fel de serviciu făcut Guvernului. Este o poziţie de principiu, după cum o poziţie de principiu a fost şi în cazul Legii privitoare la Curtea Constituţională", a precizat liderul PNL.

Antonescu are o dilemă: Uninominal cu unul sau două tururi de scrutin


PNL a discutat şi despre posibilitatea modificării Legii aleşilor locali şi cea privind votul uninominal. Antonescu a menţionat că are o dilemă asupra necesităţii adoptării unei variante în două tururi sau menţinerea actualei formule.

"În ce mă priveşte nu intenţionez aşa ceva. E de gândit dacă nu cumva visul mai vechi al domnului Băsescu nu s-a putea împlini - votul uninominal în două tururi. Nu ştiu, e de văzut. (...) Eu cred totuşi că s-a făcut un pas înainte cu votul uninominal şi dilema mea personală - nu e o decizie a partidului - ar fi dacă să trecem la votul în două tururi sau să rămânem aşa", a susţinut, la finalul BPC, Crin Antonescu.

El a precizat că în BPC s-a discutat despre părţile slabe ale actualei legi, precum intrarea în Parlament a unor oameni care nu şi-au câştigat colegiile în defavoarea celor care şi-au adjudecat primul loc în alte colegii.

"Legea are şi o parte bună, corectă, democratică despre care s-a vorbit maui puţin şi anume reprezentarea proporţională. Cu alte cuvinte, la nivelul unui partid dacă 20% dintre români au votat partidul acela, el are 20% dintre membrii Parlamentului. Dacă facem uninominal în două tururi, din punctul de vedere direct al alegătorului, în circumscripţia lui, e perfect pentru că alegerea e ca la primari, dar putem să avem fenomene cum aţi văzut recent în Marea Britanie când un partid precum Partidul Liberal, cu 23% în ponderea în Parlament, e mult mai puţin şi în sensul acesta la nivel naţional, ca exprimare politică nu mai sunt reprezentaţi aceşti oameni ale căror voturi s-au pierdut", a spus liberalul.

El a precizat că mai există la diverse partide, "o formulă de nostalgie după sistemul de liste care era curat proporţional" şi "asigura pe deplin reprezentarea politică a partidelor".

Întrebat ce părere are de introducerea votului obligatoriu, Antonescu a precizat că el are un "disconfort" legat de acest subiect al constrângerii.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite