UPDATE Vezi aici unde te încadrezi la recalcularea pensiilor militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Guvernul a aprobat vineri seară ordonanţa de urgenţă privind recalcularea pensiilor militarilor.

Citiţi şi: Cum vor fi recalculate din 2011 pensiile militarilor

Tulcea: Pensionarii militari au protestat la Prefectură

Cele trei situaţii posibile rezultate în urma deciziei Guvernului:

Situaţia 1. Cei cărora pensia li s-a recalculat corect, pe baza veniturilor individuale lunare. Acestora nu li se revizuieşte pensia.

Situaţia 2. Pentru pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie şi ale cuantumuri sunt mai mari decât cele aflate în plată în luna decembrie, se menţin cuantumurile primite până la data emiterii deciziei de revizuire. Dacă nu şi-au depus adeverinţele şi prin recalcularea stabilită în decembrie, pensia este mai mare decât cea din decembrie, se menţine pensia mai mare până când se revizuieşte pensia.

Situaţia 3. Pensiile recalculate tot pe baza salariului minim brut pe economie dar al carui cuantum a fost in ianuarie mai mic decat cel din decembrie, se va plati din februarie pensia a nivelul lunii decembrie, pana la revizuire.

Dacă în urma revizuirii se va constata că aţi primit mai mulţi bani decât în decembrie 2010, din 2012 se va reţine o anumite fracţiune din pensie.

UPDATE 21.00 Ce a spus Emil Boc la sediul Guvernului:

 - Am impus recalcularea pensiilor pe baza principiului contributivităţii

 - Prin Legea 119 am impus recalcularea tuturor pensiilor speciale. Legea face referire la categoriile: militare, de serviciu ale deputatilor si senatorilor, ale functionarilor publici parlamentari, personalului diplomatic si consular, ale curtii de conturi. Potrivit acestei legi au existat doua termene de recalcurae. Pentru pensiile militarilor termenul a fost lunii decembrie 2010. Pentru celelalte a fost 30 august 2010.

 - Unele din pensiile militarilor au fost recalculate pe baza adeverinţelor depuse, altele pe baza salariului mediu brut pe economie.

- Ce am decis azi: pensiile celor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru care la calcul s-a avut in vedere salariul mediului brut pe economie, se revizuiesc pana in 31 decembrie 2011 pe baza actelor doveditoare ale veniturilor realizate lunar. Deci acele pensii care nu au fost recalculate pe baza veniturilor se revizuiesc. Cine are obligatia sa aduca actele doveditoare? Obligatia transmiterii la casele de pensii sectoriale in vederea revizuirii revine instituţiilor din sistemul de apărare.

UPDATE 20.40 Premierul Emil Boc este aşteptat la declaraţii la sediul Guvernului.

UPDATE 20.35 Şedinţa de Guvern s-a terminat. Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

Procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit până la sfârşitul acestui an, dar instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Pensiile vor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare şi punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de legislaţia în vigoare la data recalculării.

Citeşte şi:

General de brigadă cu pensia ciuntită: „Pentru ţară donez solda pe doi ani, dar să nu mă fure"

Pensiile militare recalculate vor putea fi însă revizuite şi la cererea beneficiarului, în baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care să rezulte alte date decât cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial şi perioade suplimentare la vechimea în serviciu. Drepturile de pensii revizuite se acordă de la 1 ianuarie 2011 dacă cererea, împreună cu actele doveditoare, a fost depusă în termenul general de prescripţie sau de la data întâi a lunii următoare celei în care cererea a fost depusă la casa de pensii peste acest termen general.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite