Cum se debarasează PSD de Mircea Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană a refuzat să se retragă  din conducerea Senatului şi riscă să fie  dat afară din PSD
Mircea Geoană a refuzat să se retragă din conducerea Senatului şi riscă să fie dat afară din PSD

Social-democraţii au demarat ieri procedura înlocuirii lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean la şefia Senatului. PSD ia în calcul şi excluderea acestuia din partid. Solicitarea a ajuns, ieri, în plenul Senatului după ce PSD a decis,  atât în Biroul Permanent Naţional, cât şi în grupul senatorial, să opereze „o rocadă“ între Mircea Geoană şi Titus  Corlăţean.

Conform planurilor PSD, Corlăţean urma să devină preşedinte al Senatului în locul lui Geoană, iar acesta din urmă să fie „retrogradat" la şefia comisiei de politică externă. Geoană a refuzat propunerea şi a calificat decizia drept una „complet aiurită". În paralel, democrat-liberalii au anunţat că, dacă postul se vacantează, ei îl vor solicita, iar secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a şi avansat un nume posibil: cel al lui Vasile Blaga.

Fiecare parte şi-a înveşmântat revendicările în argumente de natură procedurală. PSD a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2005 potrivit căreia grupul parlamentar din care provine preşedintele Senatului deţine această funcţie pe toată durata mandatului. În schimb, democrat-liberalii, prin vocea lui Cristian Rădulescu au invocat faptul că Geoană a fost propus, în 2008,  de grupul PSD-PC, care nu mai există după alipirea conservatorilor la liberali. Lucrările plenului Senatului au fost însă, în cele din urmă,  suspendate, senatorii Puterii părăsind sala.

Tensiuni în PSD

Dezbaterile din plenul Senatului au fost precedate de o zi agitată în interiorul PSD. Ponta ar fi discutat dimineaţă cu Geoană şi i-ar fi propus să accepte să facă un pas înapoi mergând la şefia Comisiei de politică externă.  La prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional, Mircea Geoană nu a participat, pe motiv că nu a fost invitat şi că avea un alt program. Liderii PSD au evitat să ia o decizie radicală în cazul Mircea Geoană, după ce  juriştii partidului au ajuns la concluzia că în varianta rocadei PSD şi-ar păstra postul. Liderii PSD au mai decis că dacă Geoană nu va accepta varianta rocadei îi vor aplica o sancţiune mai severă, mergându-se până la excluderea din partid. În favoarea lui Geoană a votat doar Silvian Ciupercă, preşedintele PSD Ialomiţa.

Înarmat cu decizia conducerii centrale, Victor Ponta a plecat la grupul PSD din Senat, unde şi-a făcut apariţia şi Mircea Geoană. Preşedintele Senatului a refuzat rocada afirmând că PSD va pierde şefia Senatului dacă va încerca să-l schimbe. După refuzul lui Geoană, propunerea înlocuirii a fost supusă la vot şi acceptată de grupul PSD din Senat cu 25 de voturi pentru şi cinci abţineri, printre care Alexandru Mazăre şi Olguţa Vasilescu. Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă „o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, această funcţie „va fi oferită pe tavă" puterii.

„I-am spus şi lui Ponta şi domnului Sârbu, liderul grupului, că cei care îşi asumă această răspundere, de a da funcţia pe tavă Puterii, trebuie să răspundă pentru consecinţe", a sunat avertismentul lui Geoană. „Să mă bată Dumnezeu dacă îmi dau seama care este capul acestei decizii", a comentat preşedintele Senatului.

Victor Ponta a aşteptat plecarea lui Geoană din faţa camerelor de luat vederi şi a ieşit pentru a anunţa decizia grupului în favoarea rocadei. „Funcţia asta are o anumită semnificaţie pe plan extern şi pe plan politic. Nimeni aflat în această poziţie nu poate să meargă în străinătate fără să aibă un mandat din partea ţării, nimeni nu poate să-l invite aici pe Emil Boc fără să ştie senatorii", au fost reproşurile aduse de Victor Ponta.

Cum a început scandalul

Mai mulţi membri ai PSD, printre care Miron Mitrea, Ion Iliescu şi unii senatori social-democraţi, l-au criticat, săptămâna trecută, pe Mircea Geoană, pentru atacurile la adresa unor lideri social-democraţi, dar şi pentru vizita făcută în SUA înainte de cea pe care o aveau programată Victor Ponta şi Crin Antonescu la Washington. Ion Iliescu a cerut convocarea lui Geoană la o discuţie lămuritoare, mai mulţi membri ai BPN apreciind că ultimele declaraţii ale acestuia ar pune în pericol unitatea USL.

Geoană a fost suspendat din PSD pentru şase luni, în decembrie 2010, imputându-i-se atunci că ar fi intenţionat formarea unei platforme critice în interiorul PSD.

Decizia magistraţilor de la CCR

În virtutea configuraţiei politice izvorâte din voinţa corpului electoral se desemnează şi preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor. Votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică. Această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu-şi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, respectându-se principiul configuraţiei politice.

"Nu înţeleg care e câştigul PSD din aşa ceva, văd numai pierdere şi agitaţie în partid. Să mă bată Dumnezeu dacă înţeleg!"
Mircea Geoană
preşedintele Senatului

" Mircea Geoană a arătat foarte clar că nu mai este în PSD, nerespectând nici decizia grupului PSD din Senat, nici decizia Biroului Permanent. "
Victor Ponta
preşedintele PSD

Scandalul Geoană:

EXCLUSIV: Geoană trece la UNPR şi aduce 7 senatori şi 14 deputaţi

Scenariu: Geoană îşi face partid, PSD se rupe pe modelul UNPR

Geoană bagă zâzanie între greii PSD: Ponta se ia de Iliescu şi Năstase şi flutură Congresul

Geoană ar fi mers ieri cu UNPR şi PDL la discuţii cu FMI

Geoană explică furia lui Ponta: "Eu merg în America la fel cum merg la Dăbuleni"

Năstase explică mazilirea lui Geoană: "E important să ştii că soldatul nu întoarce arma asupra ta"

R. Turcan: Păcatele lui Geoană - nu şi-a prezentat omagiile lui Che Guevara de Bucureşti

Glumiţele lui Geoană: "Declar deschisă şedinţa Senatului...era să zic american!"

Excluderea lui Geoană, în linie dreaptă: "Nu vă temeţi pentru mine"

Geoană: Dacă mi se garantează că sunt schimbat cu cineva din PSD, plec, dar este imposibil

Geoană, mazilit în Senat: "Să mă bată Dumnezeu dacă îmi dau seama care este calculul din spatele acestei decizii"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite