Boc amână concedierile în ministere şi obligă primăriile să dea afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

54.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi din administraţia locală. Restructurarea ministerelor a fost amânată. În ministere, numărul disponibilizaţilor se va ridica doar la câteva sute, în timp ce în primării şi în instituţiile locale vor fi reduse zeci de mii de posturi.

Guvernul a aprobat miercuri seară o Ordonanţă de Urgenţă prin care sunt reorganizate instituţiile din administraţia locală. În total, aproape 54.000 de bugetari vor trebui concediaţi pe criterii care nu au fost specificate de Guvern.

Vezi aici:

Nota fundamentare la OUG care modifică legea 273/2006

OUG la legea 273

Boc: "Militarii trebuie să-şi facă datoria la inundaţii, chiar dacă li se taie din salarii !"


Cabinetul Boc a aprobat o serie de normative de personal prin care sunt stabilite praguri maxime de angajaţi, în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii. În perioada următoare, lista celor care vor fi daţi afară rămâne la mâna şefilor din instituţiile locale.

Măsura adoptată deja de Guvern vine după ce timp de mai multe săptămâni premierul Emil Boc a promis o restructurare la nivelul ministerelor. În şedinţa de Guvern însă, doar patru ministere au primit undă verde pentru reduceri de personal. Ceilalţi miniştri ar putea aproba hotărâri în acest sens săptămânile viitoare, fără a avea un termen clar. 

CITEŞTE ŞI

HISTORIA: Statul cheltuieşte banul public în dezmăţ! FOTO

Culmea tupeului/Şeful comunelor din România îşi mută, ilegal, sediul primăriei lângă casă 

Primăria Galaţi are un surplus de 1.457 de bugetari. Vor fi concediaţi?

Boc: Măsura reducerii TVA la alimentele de bază este nesustenabilă, deocamdată



Secretarii de stat, salvaţi pentru moment

„S-au luat prime măsuri pentru restructurarea instituţiilor subordonate ministerelor, dar va mai fi nevoie de o serie de paşi", a declarat vicepremierul Marko Bela. El a recunoscut că mai mulţi miniştri au venit la Guvern „cu tema nefăcută", adică fără planuri de restructurări.

„Săptămâna viitoare vom adopta noi hotărâri, poate şi peste două săptămâni. Până acum s-au luat măsuri mai importante la Ministerul Muncii şi Agriculturii", a mai spus Marko Bela. În privinţa reducerii numărului de secretari de stat, liderul UDMR a afirmat că această idee nu a mai fost discutată în Guvern.

Elena Udrea: „Am făcut deja restructurări"

Printre miniştrii care nu vor face restructurări se numără ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care susţine că a reorganizat deja ministerul.

„Am gândit şi am aprobat încă de acum două luni o Hotărâre de guvern de restructurare a ministerului", s-a justificat Udrea.Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a afirmat că la nivelul ministerului pe care îl conduce au fost luate deja decizii în privinţa reorganizării: patru dintre autorităţile din subordine au fost transformate în direcţii şi cheltuielile de personal au fost reduse cu 25%.

Bilanţul: 367 de persoane angajate în subordinea ministerului vor rămâne fără loc de muncă. Şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Agenţia Naţională de Cadastru şi Autoritatea Serviciilor Publice Comunitare, subordonate Ministerului Administraţiei, vor fi restructurate prin concedieri de personal. Din aceste instituţii vor pleca aproximativ 700 de angajaţi.

Numărul total al salariaţilor din subordinea ministerelor ce vor fi concediaţi va ajunge la ordinul miilor doar dacă luăm în calcul agenţiile din subordine, mai spune Marko Bela. „În administraţia locală cifra este foarte mare, în ministere va fi de câteva sute", a mai spus  Marko Bela.

Limite la numărul de angajaţi

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, aparatul de lucru al primarului şi cel de specialitate din consiliile judeţene trebuie să se încadreze în anumite limite în ceea ce priveşte numărul de posturi. Angajaţii din sănătate, învăţământ şi asistenţă socială nu fac obiectul disponibilizărilor.

Astfel, pentru o comună de 1.500-3.000 de locuitori numărul maxim de angajaţi din administraţia locală trebuie să fie de 22, în timp ce pentru una de 5.000-10.000 de locuitori numărul angaţilor se limitează la 43.

La oraşele de 10.000-20.000  de locuitori, nivelul stabilit este de 130 de salariaţi, iar la municipiile de peste 100.000 de locuitori, de 699. Pentru Bucureşti, numărul maxim de angajaţi din primării şi consilii va fi de 4.391.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite