Martor la catastrofa de la Tuzla: „Avionul putea să cadă peste mine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tractoristul Ion Negru (41 de ani) s-a aflat la numai 30 de metri de avionul morţii. Bărbatul i-a văzut pe cei doi supravieţuitori cum au ieşit din avion şi a auzit strigătele de groază ale celor rămaşi înăuntru.

Luni, la ora 17.40, tractoristul Ion Negru din Tuzla se afla pe câmp, aproape de pista aerodromului. Ca orice localnic, omul este obişnuit cu activitatea aviatorilor şi cu aparatele de zbor care survolează zona.

EXCLUSIV Locotenentul Liviu Antim a făcut schimb de locuri pentru zborul morții

Presupusul erou de la Tuzla, martor-cheie în anchetă

UPDATE/FOTOGALERIE Accidentul de la Tuzla a decapitat componenta de bază a misiunilor de tip strict secret. Băduţ, înmormântat cu onoruri

Însă avionul militar Antonov 2 care tocmai decolase, i-a atras atenţia. „Am văzut avionul cum se ridică de pe pistă, chiar de lângă mine şi  cum trece pe deasupra mea", povesteşte Ion Negru.

Curios de manevrele pe care aparatul de zbor le va face, tractoristul l-a urmărit cu privirea în zare. Acesta însă a căpătat o traiectorie ciudată. Brusc a luat-o nefiresc pe verticală.

„Pilotul a reuşit să-l redreseze puţin, iar avionul a aterizat lin, dar pe burtă, pe câmp. Era cam la vreo 150 de metri de pistă. Îl vedeam din spate, eram la mai puţin de 30 de metri de el".

"Subfinanţarea armatei e de vină moral pentru tragedia aviatică de la Tuzla", spun militarii timişoreni trecuţi în rezervă

„Putea să cadă peste mine"

„La câteva clipe după ce avionul a atins pământul au izbucnit flăcările. M-am îngrozit, mă gândeam că putea să cadă chiar peste mine şi să mă omoare", spune omul vizibil afectat.

A văzut cum, cu câteva momente înainte de declanşarea incendiului, un militar a reuşit să iasă din avion pe picioarele lui. „Nu ştiu dacă era bărbat sau femeie. Nu îmi dau seama cum a reuşit să iasă pentru că mă aflam în spatele avionului. Atunci a izbucnit focul", afirmă martorul ocular.

Ion Negru a mai apucat să vadă un militar cum iese târâş din avion. „Pe el l-au tras de acolo ceilalţi colegi, rămaşi pe pistă, care alergaseră spre avion. Dar nimeni n-a putut să intre în avion pentru că flăcările erau deja înalte de 10 metri".

Propagarea focului a declanşat nenorocirea. Dinăuntrul avionului se auzeau strigătele de groază ale militarilor cuprinşi de vâlvătaie. În scurt timp, nu s-a mai auzit nimic.

Intervenţie rapidă, dar inutilă

Ion Negru spune că intervenţia pompierilor a fost rapidă, însă inutilă. „Nu m-am uitat la ceas, dar au venit în mai puţin de cinci minute. Mai întâi au sosit cei de la aeroport şi, la puţin timp după aceea, ceilalţi care au împrăştiat praf peste epavă. Chiar dacă ar fi intervenit în câteva secunde, nu ar mai fi avut cum să îi ajute pe cei rămaşi în avion. Au ars ca nişte torţe", povesteşte bărbatul.

Alarmă falsă în Timiş după tragedia aviatică de la Tuzla: elicopter utilitar văzut prăbuşindu-se

Ultimele clipe înainte de decolare

Alt localnic, Gheorghe Sterghiuli (42 de ani), este ultimul civil care i-a văzut în viaţă pe toţi militarii din avionul morţii. „Mă îndreptam către fermă şi am trecut pe lângă aerodrom. Am văzut militarii cum stăteau înşiraţi lângă avion. Păreau bucuroşi că urmează să zboare. Nici n-am ajuns bine la fermă că am observat cum se ridică fum negru dinspre aerodrom", povesteşte fermierul.

Gheorghe Sterghiuli a crezut că a dat cineva foc la cauciucuri în câmp şi i-a fost frică să nu se aprindă grâul. „Nu mi-a venit să cred când am aflat că militarii pe care îi văzusem cu numai câteva minute înainte au ars de vii", a mai spus Sterghiuli.



"Am auzit strigătele de groază ale militarilor cuprinşi de vâlvătaie."
Ion Negru
tractorist

Accidentul

Un avion militar Antonov 2, cu patru membri ai echipajului şi zece paraşutişti la bord, s-a prăbuşit, luni, la ora 17.40, pe aerodromul din Tuzla, după numai doi kilometri de zbor.

12 militari au murit, singurii supravieţuitori fiind căpitanul Daniel Bâlsanu şi maistrul militar Marius Nazare. Cei doi sunt în afara oricărui pericol, dar se află încă internaţi la Spitalul Militar din Capitală.

Onoruri pentru militarii ucişi

image

Militarii Forţelor Navale au purtat coroanele în memoria colegilor care au pierit în accidentul de la Tuzla Foto: Mihai Ciobanu



Unsprezece sicrie zincate, învelite în tricolor, au fost coborâte ieri în morminte, cu onoruri militare. Până şi cei care nu i-au cunoscut niciodată pe piloţii şi scafandrii morţi în tragicul accident nu şi-au putut înfrâna lacrimile văzând durerea familiilor. „Păcat de tinereţea lor, păcat de atâtea destine frânte", murmurau oamenii îngroziţi de moartea cumplită a militarilor care-au ars de vii.

Victimele catastrofei aviatice au fost înmormântate în localităţile de origine: locotenentul Liviu Antim (27 de ani), maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi (36 de ani) şi fruntaşul Cosmin Furtună (28 de ani) - la Constanţa;  maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu (34 de ani) şi soldatul Cosmin Florescu (25 de ani) - la Mangalia; maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc (29 de ani) - la Brăila; fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu (22 de ani) - Cuza Vodă (Călăraşi); fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman (26 de ani) - Băleşti (Vaslui); locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche (34 de ani) - Focşani; locotenent Lavinia Guită (26 de ani) - Vlădeni (Braşov); maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (43 de ani) - Buzău.

Comandorul Nicolae Jianu (49 de ani) va fi înmormântat astăzi la Cimitirul Militar Ghencea din Bucureşti.

Lavinia a zburat la îngeri

Lavinia Guită a fost înmormântată, ieri, în localitatea braşoveană Vlădeni. Pe tot parcursul procesiunii, două elicoptere au survolat zona, iar la final militarii au aruncat, deasupra cimitirului, sute de fire de garoafe, în semn de omagiu.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite