DEZBATERE „ADEVĂRUL“ Ungurii au obţinut din nou ce-au vrut: secţie în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş. Ce părere aveţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu, premierul României
Mihai Răzvan Ungureanu, premierul României

UPDATE Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea secţiei maghiare la UMF Târgu-Mureş va fi aprobată astăzi, urmând ca textul acesteia să fie lansat în dezbatere timp de zece zile. Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de astăzi, completată în premieră cu o categorie denumită "proiecte urgente". În acesta a fost inclus şi deschiderea unui liceu în limba romani.

UPDATE ORA 17.25 Discuţia s-a „încins“ pe pagina de Facebook a „Adevărului“. Iată câteva mesaje postate acolo:
„Şi ce daca au obtinut? foarte bine. au dreptul la asa ceva, umf iasi nu se poate, la cluj nici atat, la timisoara nu, bucuresti nu... macar in targu mures. si ce e atat de catastrofal? doamne sunt probeleme mult mai mari in tara asta decat " in ce limbi mai sunt deschise sectii la facultati, mna poftim, engleza, franceza, germana," si acum si o maghiara. si?? e atat de grav? NU!“ - a scris Titus Carole., care a primit imediat şi o replică.

„@titus e grav!!!pentru ca aici e vorba de santaj politic...ce ar insemna sa cerem noi romanii din Italia, Spania linii de invatamnat in lb.romana???ca deh suntem multi....vreti universitate in lb voastra?? ungaria va astepta....“, a scris şi Maria Panait Lupaşcu.

Citeşte şi:
Vezi condiţiile puse de UMF Iaşi pentru crearea unei facultăţi în maghiară la Târgu Mureş

UPDATE ORA 14.47 Comentariile „curg“ pe pagina de Facebook a „Adevărului“.

Iată de pildă mesajul postat de către Nicu Guevara: „Cand tara e condusa de niste nevertebrate carora nu le pasa de ea,fara pic de simt patriotic asa se intampla.Umilirea romanilor transilvaneni continua ca pe vremea stapanirii austroungare iar minoritarul are mai multe drepturi decat cel ce sta in tara lui.Maghiarizarea continua,sustinuta de niste hiene politice.Cand erau austroungarii macar stiam o treaba.Dar romanii sa ne faca asta nu ma asteptam.UDMR, conglomeratul de asociații care pretind că reprezintă minoritatea maghiară din România, a fost tolerat pe post de formațiune șantajistă de aproape toate guvernările din ultimii 20 de ani.Si eu ca transilvanean sa ma duc la un doctor cu care sa nu ma inteleg in limba mea sau care e scopul???Cainilor si viermilor politicieni,cum va permiteti sa ne faceti asta?Eu stau in zona si sarbatoresc ziua Ungariei pe 15 Martie.A ungariei!Nu isi da nimeni seama ce genocid etnic ne fac politicienii care deservesc Budapesta,noua transilvanenilor ce traim dincolo de Carpati???O sa va ajunga blestemele din urma paganilor si antiromanilor!“

Minoritatea maghiară din România face ce face şi obţine mereu tot ce doreşte. Ultima găselniţă a acestora a fost înfiinţarea urgentă a unei secţii de predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină din Târgu-Mureş.
A fost punctul unui nou scandal de proporţii în rândul politicienilor de la noi din ţară, subiectul fiind unul arzător şi pe ordinea de zi a şedinţei de ieri din Parlament.

Iniţial, decizia a fost respinsă, numai că reprezentanţii UDMR au reacţionat imediat şi au ameninţat că se vor retrage de la guvernare dacă legea educaţiei nu va fi respectată. Au urmat o serie de negocieri la nivel înalt între premierul Răzvan Mihai Ungureanu, liderul studenţilor de la Târgu-Mureş şi reprezentanţii UDMR.
Până la urmă, premierul a cedat insistenţelor şi a decis să aplice o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

"În şedinţele coaliţiei am spus că atunci când reprezentanţii acesteia vor ajunge la un punct de vedere comun privind universitatea din Târgu Mureş, Guvernul va reacţiona în funcţie de acest punct de vedere, iar ieri (luni-n.r.) s-a ajuns la un astfel de punct de vedere. Soluţia tehnică posibilă trebuie să respecte Legea învăţământului, principiul autonomiei universitare şi multiculturalitatea", a spus Ungureanu, precizând că el este un premier independent care conduce un guvern politic.

Pentru a mai atenua acest nou scandal politic, Ungureanu a precizat, tot azi, că în categoria „proiecte urgente“, în care a fost introdus cel al înfiinţării liniei de predare în limba maghiară la UMF Târgu-Mureş, va fi introdus şi înfiinţarea unui liceu romani, o iniţiativă  a grupului parlamentar al minorităţilor din Camera Deputaţilor.

AŞTEPTĂM REACŢIILE DUMNEAVOASTRĂ REFERITOARE LA ACEST SUBIECT ÎN SECŢIUNEA DE COMENTARII DE LA FINALUL ARTICOLULUI

După universitatea în limba maghiară, Guvernul îşi demonstrează europenismul deschizând un liceu romani

GALERIE FOTO Studenţii de la UMF au protestat în stradă împotriva implicării politicului în autonomia universităţii

Scandal politic pricinuit de crearea secţiei maghiare la UMF

UMF Târgu-Mureş ar putea pierde finanţarea de la Ministerul Educaţiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite