UMF Târgu-Mureş ar putea pierde finanţarea de la Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Constantin Copotoiu afirmă că Ministerul Educaţiei a avertizat Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş că ar putea să i se suspende finanţarea dacă nu rezolvă "problema liniei maghiare".

Rectorul spune că ministrul Cătălin Baba l-a avertizat că universitatea ar putea fi sancţionată dacă nu rezolvă problema înfiinţării secţiei maghiare la universitate şi nu introduce în Cartă prevederi în acest sens. "După mai multe discuţii avute cu domnul ministru al Educaţiei Naţionale, vineri seară am primit un telefon în care ne-a spus că, dacă nu rezolvăm problema liniei maghiare şi nu introducem în Cartă aceste lucruri, ne suspendă finanţarea. A spus că ne va trimite o adresă, pe care am primit-o în această dimineaţă", a declarat rectorul.

În plus, ministrul a precizat că alegerile organizate de UMF în urmă cu câteva săptămâni nu sunt legale, cât timp Carta UMF nu a fost aprobată. Totuşi, Copotoiu a spus că universitatea consideră Carta ca fiind elaborată în conformitate cu legislaţia în vigoare şi aprobată tacit, după trecerea termenului de 30 de zile prevăzut de lege, în care ministerul nu a transmis observaţii, arătând că oricum diferendul legat de Cartă a ajuns în instanţa de contencios administrativ. El a adăugat că îl "nelinişteşte" adresa primită de la minister, pentru că observă o schimbare de abordare faţă de opinia exprimată de Baba când s-a întâlnit cu conducerea UMF Târgu Mureş, inclusiv prodecanul Facultăţii de Medicină, Szabo Bela şi profesorul Szilagy Tibor, fost membru al Senatului UMF.

Copotoiu afirmă că a fost ameninţat la telefon cu suspendarea finanţării, iar în adresa primită de la minister se face trimitere la articolul 125 din Legea educaţiei 1/2011, care prevede că, dacă o universitate nu respectă obligaţiile legale, se aplică sancţiuni care pot consta în suspendarea finanţării instituţiei de învăţământ, suspendarea rectorului sau reorganizarea acesteia.


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite