După universitatea în limba maghiară, Guvernul îşi demonstrează multiculturalismul deschizând un liceu romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat în şedinţa de azi a Guvernului înfiinţarea unui liceu romani, într-o cazarmă dezafectată din Sectorul 5, din Capitală.

Liceul romani este o iniţiativă a grupului parlamentar al minorităţilor din Camera Deputaţilor şi a apărut tocmai acum, în plin scandal privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ  la UMF Târgu-Mureş.

"Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii: o societate civilizată şi construită european", a spus Ungureanu, citat de agenţia Mediafax.

Premierul nu a prezentat însă nicio analiză care să demonstreze că un astfel de liceu ar avea eficienţa de care a vorbit azi, adică ar duce la scăderea abandonului şcolar şi la inserţia socială a copiilor romi.

Dimpotrivă, în ultimii ani s-au investit bani europeni în tot felul de proiecte pentru acceptarea copiilor romi în şcoli bune din comunităţile în care locuiesc, aceasta fiind considerată cea mai bună soluţie pentru integrarea lor.

Dat fiind şi contextul în care este anunţat liceul romani, măsura pare mai degrabă una politică.

Liceul romani va fi organizat într-o cazarmă dezafectată din Sectorul 5, sectorul cu cel mai mare număr de romi.

Predarea va fi în limba română, dar vor exista cursuri de limba şi civilizaţia romani.

Elevii vor primi cel puţin o masă caldă pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite