Valentin ţine cu dinţii de Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din piesa  „Ultimele ore ale  lui Ceauşescu“, care  s-a  jucat la Teatrul  Odeon, în zilele de 10   şi 11 decembrie 2009
Imagine din piesa „Ultimele ore ale lui Ceauşescu“, care s-a jucat la Teatrul Odeon, în zilele de 10 şi 11 decembrie 2009

Fiul fostului dictator vrea să stopeze reprezentaţiile spectacolului „Ultimele ore ale lui Ceauşescu“, prevalându-se de bunăvoinţa OSIM de a-i înregistra numele ca marcă. Fiul cel mare al soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu, solicită încetarea spectacolului „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”. El a dat în judecată Teatrul Odeon.

Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, fostul soţ al Zoiei, fiica dictatorilor, susţin că odată ce au înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) numele „Ceauşescu", nimeni nu mai are dreptul să folosească public această marcă fără acordul lor expres.

Mai citiţi şi:

O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu din Miculeşti-Gorj

Tupeu de Ceauşeşti

The Guardian: Timişoara şi noua faţă urbană a României de după Ceauşescu

Ceauşescu a fost dat uitării la Scorniceşti

„În afară de lucrările strict istorice, cine vrea să scrie o carte sau să facă un film, o piesă de teatru sau orice altă activitate care să poarte numele „Ceauşescu" trebuie să obţină acest drept de la descendenţii Elenei şi ai lui Nicolae Ceauşescu," ne-a declarat, ieri, avocatul Haralambie Voicilaş, cel care îl reprezintă în proces pe Valentin Ceauşescu.

El a adăugat că, după înregistrarea mărcii la OSIM, numele „Ceauşescu" a devenit proprietatea lui Valentin Ceauşescu şi al lui Mircea Oprean. Nici măcar una dintre celelalte 35 de persoane existente în România care se numesc la fel ca fostul dictator - Nicolae Ceauşescu - nu are dreptul să-şi folosească numele în vreo activitate înregistrată deja la OSIM de Valentin Ceauşescu!

Fiul dictatorului nu doreşte doar încetarea spectacolului „Ultimele ore ale lui Ceauşescu", a cărui premieră a avut loc la 10 decembrie 2009, la Teatrul Odeon din Capitală (unde a avut loc doar două reprezentaţii), ci solicită şi despăgubiri morale de un leu.

La 20 de ani de la execuţia dictatorilor, Institutul Internaţional pentru Crima Politică (IIPM) din Berlin, Germania, pune în scenă, pentru prima dată, o reconstituire a celebrului proces al soţilor Ceauşescu, în decoruri autentice.

Piesa în a cărei distribuţie joacă Victoria Cociaş (Elena Ceauşescu) şi Constantin Cojocaru (Nicolae Ceauşescu) se bucură de un succes deosebit, următoarele reprezentaţii fiind chiar mâine şi poimâine în Elveţia, la Lucerna. Până acum, piesa s-a jucat la Berlin, la Berna şi la Zürich.

„Figurile istorice aparţin tuturor"

Valentin Ceauşescu  Foto: Mediafax

Valentin Ceauşescu

Directoarea Teatrului Odeon, Dorina Lazăr, ne-a declarat că nu a primit nicio înştiinţare despre acest inedit proces. „Nu am avut niciun fel de aport la realizarea acestui spectacol. Noi doar l-am găzduit. Ştiam de doi ani despre faptul că marca «Ceauşescu» a fost înregistrată la OSIM. Am intermediat o întâlnire dintre avocaţii urmaşilor lui Nicolae Ceauşescu şi reprezentanţii The Last Hour GbR, cei care au produs spectacolul", ne-a explicat Dorina Lazăr.

Avocatul Haralambie Voicilaş susţine însă că reprezentanţii Teatrului Odeon au refuzat orice discuţie pe această temă cu descendenţii cuplului dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu.

Contactaţi de reporterii „Adevărul", reprezentanţii The Last Hour GbR ne-au declarat, ieri, că ştiau că Ceausescu a devenit o marcă înregistrată. „Considerăm însă că figurile istorice aparţin tuturor şi nu pot fi patentate, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, cu o băutură sau un radiotranzistor", explică reprezentanţii„The Last Hour GbR" .

În timp ce avocatul Cătălin Ciubotă este de părere că Valentin Ceauşescu are toate şansele să câştige procesul, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, consideră demersul fiului dictatorului ca fiind „o neruşinare".

„Neruşinarea nu are termen de garanţie"

„Se dovedeşte că neruşinarea nu are termen de garanţie. Îmi aduce aminte de momentele în care intervenea la clubul de fotbal Steaua Bucureşti pentru a influenţa rezultatele meciurilor", ne-a declarat Nicolae Manolescu.

El crede că este vorba de o problemă juridică, iar de vină ar fi OSIM, care ar fi trebuit să refuze înregistrarea acestei mărci.

„Nimic nu mă opreşte să joc un spectacol cu un personaj istoric, al cărui nume coincide cu cel al unei mărci înregistrate. Spectacolul este despre dictatorul Nicolae Ceauşescu, şi nu despre marca «Ceauşescu»", mai susţine Manolescu.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor atrage atenţia că sunt „nenumăraţi Ceauşescu în întreaga lume. „Şi pe directorul liceului unde am învăţat eu îl chema Ceauşescu", a conchis Nicolae Manolescu.

Niciun precedent în Europa

Demersul lui Valentin Ceauşescu este o enigmă şi în opinia directorului general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu. El a precizat că nu a auzit nicăieri în Europa un astfel de precedent, un personaj istoric înregistrat ca marcă.

„Situaţia este foarte complicată şi ţine mai mult de partea juridică. Ca scriitor cred însă că figurile care au intrat în istorie trebuie să aparţină Patrimoniului Naţional, şi nu urmaşilor sau rudelor acestuia", ne-a declarat Eugen Şerbănescu. 

35 de Nicolae Ceauşescu

Mircea Oprean Foto: Agerpres

Mircea Oprean

În prezent, în România există 35 de persoane care poartă numele de Nicolae Ceauşescu. În cazul în care una dintre ele are o afacere care îi poartă numele, riscă să se trezească cu un proces de despăgubiri de la titularii mărcii „Ceauşescu".

"Se dovedeşte că neruşinarea nu are termen de garanţie. Îmi aduce aminte de momentele în care Valentin Ceauşescu intervenea la clubul Steaua pentru a influenţa rezultatele meciurilor."
Nicolae Manolescu
preşedintele Uniunii Naţionale a Scriitorilor din România

"Ca scriitor, cred însă că figurile care au intrat în istorie trebuie să aparţină Patrimoniului Naţional, şi nu urmaşilor sau rudelor acestuia."
Eugen Şerbănescu
director Centrul Naţional
al Cinematografiei

Radu Gabrea: „O tâmpenie!"

Regizorul Radu Gabrea consideră că înregistrarea mărcii „Ceauşescu" este o „tâmpenie". „E un personaj istoric domnule, la fel ca Ludovic al XIV-lea. S-au făcut zeci de filme cu astfel de personaje, chiar aseară am văzut un film cu primarul New-York-ului, Rudolph Giuliani. Sunt tâmpenii! Niciodată nu am auzit un astfel de lucru. Cum domnule să faci aşa ceva cu un personaj public? Înţeleg dacă înregistra piesa de teatru, dar un nume?", s-a indignat Radu Gabrea.

„Precedentul" Ceauşescu

Actorul Florin Călinescu, cel care l-a interpretat pe dictator în piesa "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", spune că nu a  avut probleme cu marca atunci când a jucat acest rol. „Legile trebuie respectate, nu ştiu dacă sunt normale sau anormale, legile sunt legi. Cât timp trăim în România respectăm aceste legi", ne-a spus Florin Călinescu.

Şi Gigi Becali a devenit „marcă"

„Este un nume comun, care s-a transformat în brand datorită lui Nicolae Ceauşescu", susţine avocatul Cătălin Ciubotă.  El l-a reprezentat pe finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, în procesul de marcă înregistrată „Becali", pe care l-a câştigat.

De asemenea, procesul privind folosirea imaginii lui Amza Pellea de către Gigi Becali, în spoturile Partidului Noua Generaţie a fost câştigat de fiica marelui actor, Oana Pellea. „Oana Pellea a câştigat procesul pentru imaginea tatălui său, deşi nu avea o marcă înregistrată," mai susţine avocatul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite