Târgu-Jiu: O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu din Miculeşti-Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu a fost omagiat astăzi într-un sat gorjean, în care trăiesc nu mai puţin de 50 de persoane care poartă numele fostului dictator. În satul Miculeşti, intitulat de către localnici satul Ceauşeştilor, s-a vorbit toată ziua cu nostalgie despre perioada comunismului. Vedeta satului a fost chiar Nicolae Ceauşescu, un tânăr de 29 de ani, mândru de numele pe care-l poartă.

Are 29 de ani. S-a născut chiar de Ziua Copilului şi se numeşte Nicolae Ceauşescu. A văzut pentru prima dată lumina zilei la Târgu-Jiu, exact în momentul în care fostul dictator a participat la un miting organizat în oraşul lui Brâncuşi. „L-am născut la şapte luni. Am aflat că sunt însărcinată exact în momentul în care m-au luat durerile. Tovarăşul Ceauşescu venise la Târgu-Jiu exact în ziua în care l-am născut. Atât eu, cât şi soţul meu, care era învăţător, ne-am hotărât să-i punem prenumele lui Ceauşescu. Din nefericire, am fost anunţaţi că are un handicap la picioare. Cu toate astea, după multe operaţii, am reuşit să-l facem bine. Dintotdeauna am sărbătorit ziua în care s-a născut tovarăşul Ceauşescu. E un fel de onomastică pentru el“, a declarat Nicoliţa Ceauşescu, mama tânărului de 29 de ani. Şi, pentru ca petrecerea să fie aşa cum se cuvine, Nicoliţa Ceauşescu a tăiat şi un porc, pentru a-i pregăti fiului său cele mai bune bucate. Asta pentru că o dată-n an se marchează ziua de naştere a fostului dictator, căruia încă i se mai spune şi astăzi, tovarăşul Ceauşescu. „Am tăiat un porc şi ne-am invitat toţi prietenii să ciocnim un pahar de vin. Ne amintim cu toţii de acea perioadă în care  nu duceam grija zilei de mâine. Pe vremuri, chiar eram privilegiaţi pentru că purtam acest nume. Oamenii de la judeţ credeau că suntem rude cu Ceauşescu şi rezolvam treburile mai repede. Eram, într-un fel, privilegiaţi“, mai spune Nicoliţa Ceauşescu, pensionara în vârstă de 69 de ani. „Eu sunt Nicolae Ceauşescu şi sunt mândru de numele pe care-l port. Şi la şcoală eram favorit, pentru că profesorii şi colegii credeau că sunt rudă cu tovarăşul Ceauşescu.Ciocnesc în fiecare an, de ziua lui de naştere,  un pahar de vin. Eram copil, dar am trăit atunci vremuri bune“, spune Nicolae Ceauşescu, tânărul diagnosticat cu tetrapareză spastică. Acesta trăieşte doar din ajutorul pentru handicap, în valoare de aproximativ 300 de lei. La două case de gospodăria lui Nicolae Ceauşescu, locuieşte Domnica Ceauşescu, o bătrână de 73 de ani, care spune că era bine pe timpul lui „Nea Nicu“. „Nu ne lipsea nimic. Acum am o pensie de 300 de lei de la CAP, cu care nu mă descurc. S-au scumpit toate. Nu sunt rudă cu tovarăşul.Numele l-am moştenit din moşi-strămoşi, dar ştiu că că azi este ziua lui. Ar fi împlinit 92 de ani, săracul“, a declarat Domnica Ceauşescu.

Numele de Ceauşescu i-a adus respect

Irina Ceauşescu are 58 de ani şi este mătuşa lui Nicolae Ceauşescu. Şi  ea va sărbători ziua de naştere a fostului dictator comunist pentru că este născută cu două zile mai târziu, pe data de 28 ani. Soţul i-a murit în urmă cu trei ani şi acum trăieşte doar dintr-o pensie de 460 de lei. Femeia este nostalgică, pentru că în perioada comunistă trăia ma bine şi era respectă pe oriunde mergea datorită numelui pe care îl purta: „Era bine atunci, pentru că aveam mai mulţi bani şi nu duceam lipsă de nimic, cu toate că din magazine nu prea aveai ce să cumperi. La televizor ne uitam doar două ore, seara, dar era bine că ne culcam mai repede şi nu mai consuma current. Mergeam cu soţul peste tot, în staţiuni, la mare şi la munte. El a lucrat la mină, a maistru miner. Eram respectaţi peste tot unde mergeam. Când duceam la restaurant, imediat veneau să ne servească, pentru că se gândeau că suntem rude cu Ceauşescu. Soţul meu şi sămăna puţin cu el, pentru că avea părul dat pe spate şi toţi credeau că este frate cu Ceauşescu. La hotel, ne duceau şi bagajele atunci când ajungeam. Eram văzuţi foarte bine, deşi nu eram rude cu preşedintele“.
Irina Ceauşescu a muncit 11 ani la mincă şi, apoi,13 ani a lucrat ca femeie de serviciu la Liceul din Mătăsari. Femeia este atrasă mai mult de politică, şi mai puţin de telenovele. La televizor se uită mai mult la dezbateri politice. „Mă uit pe Realitatea, la emisiuni politice. Nu mă uită la telenovele că nu-mi plac şi nici nu le-am prins mai mult de la început. Eu sunt mai mult cu politica“.

„La Revoluţie ni s-a cerut să ne schimbăm numele“

Ceauşeştii din Miculeşti au trecut prin moment dificile la Revoluţie din 89 şi în perioada imediat următoare. Atunci, isteria i-a cuprins pe cei aflaţi în fruntea primăprie şi le-a cerut oamenilor să-şi schimbe numele ca să nu fie împuşcaţi. „Ne-au spus cei de la primărie să ne schimbăm numele ca să nu ne împuşte şi pe noi. Soţul meu nu a vrut să renunţe la numele lui. Era mai tare în gură şi a rămas până la urmîă cu numele“, spune Irina Ceauşescu.  Nu numai în familiile care poartă numele acest nume  se vorbeşte de preşedintele comunist. În fiecare an, pe data de 26 ianuarie, în satul „Ceauşeştilor“, oamenii se adună la poartă şi ciocnesc un pahar de vin, în memoria celui care a condus ţara în perioada comunistă. „Şi acum ţin cu Ceauşescu. Va rămâne mereu viu în memoria noastră. Atunci toţi aveam locuri de muncă. Ciocnim în fiecare an câte un pahar de vin în memoria lui şi ne amintim de acele vremuri cu părere de rău. A fost greu şi atunci, dar aveam ocupaţie“, susţine Dumitru Carlaonţ, un sătean din Miculeşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite