Voicu îi trage pe Căşuneanu, Costiniu şi Locic după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Căşuneanu (stânga) şi Florin Costiniu au fost legaţi cu aceleaşi cătuşe
Costel Căşuneanu (stânga) şi Florin Costiniu au fost legaţi cu aceleaşi cătuşe

Magistratul Florin Costiniu, alături de Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt cercetaţi în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu. Şeful Secţiei Civile de la instanţa supremă şi doi oameni de afaceri au ajuns, ieri, în arest în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzaţi de grave fapte de corupţie.

„Se va sparge ţeava", spunea senatorul PSD Cătălin Voicu cu doar câteva zile înainte de a fi arestat. Ieri, procurorii DNA au emis mandate de reţinere pentru trei dintre „locotenenţii" lui Voicu.

Căşuneanu a fost reţinut de DNA

Magistratul Costiniu, propus pentru arestare

Geoană va fi citat în dosarul senatorului Cătălin Voicu

Judecătorul Costiniu, implicat în dosarul Voicu: "Nu am săvârşit nicio faptă penală"

Şefa Asociaţiei Magistraţilor s-a retras din completul „Voicu“

Cazul Voicu: Ponta îi dă lecţii lui Geoană

Şeful Secţiei Civile de la instanţa supremă, judecătorul Florin Costiniu, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost încătuşaţi de procurorii anticorupţie sub acuzaţia că au pus la cale ample operaţiuni de trafic de influenţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timp ce „oamenii" senatorului PSD erau confruntaţi la DNA, Consiliul Superior al Magistraturii lua în discuţie protestul a peste 400 de magistraţi faţă de încălcări ale normelor eticii profesionale de către colegii lor judecătorii Florin Costiniu şi Cristian Jipa de la instanţa supremă, cercetaţi în dosarul de corupţie a senatorului Cătălin Voicu.

CSM, indecis

Discuţiile din cadrul CSM nu au fost lipsite de momente tensionate şi acuzaţii că unii dintre magistraţi sunt în "campanie electorală", având în vedere că în acest an se aleg noii membri ai Consiliului. În final, reprezentanţii CSM au subliniat că nu pot decide suspendarea judecătorilor împotriva cărora s-a început urmărirea penală întrucât legea actuală prevede că o astfel de măsură poate fi luată doar în cazul trimiterii în judecată sau a arestării. Preşedintele CSM, Florica Bejinariu, a subliniat că ia în calcul să solicite Ministerului Justiţiei modificarea legislaţiei, aşa încât astfel de cazuri să nu mai fie posibile. Peste 400 de magistraţi din întreaga ţară protestează faţă de rămânerea în sistem a judecătorilor sau procurorilor urmăriţi penal.

Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri "locotenenţii" lui Voicu şi-au făcut apariţia la DNA. Primul a venit a fost Costel Căşuneanu, acuzat că i-ar fi dat lui Cătălin Voicu 260.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorul Florin Costiniu, care la rândul său să apeleze la colegi magistraţi pentru a-i da câştig de cauză omului de afaceri în litigii avute cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi.

Limbaj de interlopi

Discuţiile telefonice purtate între Voicu, Căşuneanu şi Costiniu şi interceptate de SRI scot la iveală un limbaj apropiat de cel al interlopilor. În ciuda presiunilor create de cei trei asupra unor judecători de la Înalta Curte, Căşuneanu a pierdut procesul. Lucrurile nu s-au oprit însă aici, iar judecătorul Florin Costiniu i-a promis, sub jurământ, lui Căşuneanu că va găsi alte pârghii pentru "a-l rezolva". "Să moară nepoţica mea de patru luni", a conchis Costiniu în încercarea de a-l convinge pe Căşuneanu că încă nu este pierdută cauza. Deşi Costel Căşuneanu a încercat din răsputeri să convingă că sutele de mii de euro date lui Cătălin Voicu nu erau şpagă, ci un simplu împrumut, omul de afaceri a plecat de la DNA cu duba Poliţiei, încătuşat şi cu mandate de reţinere în buzunar.

Cel de-al doilea "client" care s-a prezentat la DNA a fost omul de afaceri Marius Locic, acuzat de cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat şpagă 119.000 de lei lui Cătălin Voicu pentru a scăpa de un dosar penal de înşelăciune.

Numele lui Marius Locic apare în mai multe convorbiri telefonice - interceptate de SRI în acest dosar - reieşind faptul că omul de afaceri încerca, prin intermediul lui Voicu, să scape de dosarul deschis ca urmare a înşelării societăţii Toyota Leasing cu peste 800.000 de euro. După circa patru ore de audieri, Marius Locic a fost reţinut şi a refuzat să dea declaraţii jurnaliştilor.

Costiniu şi Căşuneanu, legaţi unul de altul

Ultimul venit la DNA, judecătorul Florin Costiniu - pentru a căruia arestare CSM a dat aviz pozitiv miercuri - a plecat de la „întâlnirea" cu procurorii tot cu cătuşe şi cu acuzaţii grave de corupţie.

Este pentru prima dată după decembrie 1989, când în România un magistrat de la instanţa supremă ajunge după gratii într-un dosar ale cărui încrengături ajung până la cele mai înalte niveluri din politică, justiţie şi afaceri. Apropiaţi în "afaceri", Costiniu şi Căşuneanu au fost scoşi de la DNA legaţi cu aceleaşi cătuşe. Ambii au refuzat să facă declaraţii. Curtea Supremă, instanţa care până mai ieri era practic controlată de Voicu şi presupuşii săi complici, urmează să decidă astăzi dacă se impune arestarea celor trei.

Voicu se vrea liber

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost ajuns după gratii la 30 martie, după ce Senatul şi-a dat avizul pentru arestarea sa. Voicu este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri. El este internat în prezent la Spitalul Penitenciarului Jilava, iar astăzi urmează să afle dacă va fi eliberat sub control judiciar. Voicu ar fi intervenit, în schimbul unor sume de bani, la magistraţi şi la poliţişti pentru a-i scoate basma curată pe oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Costiniu: „Să moară nepoţii mei"

Căşuneanu Costel: Bună seara, am onoarea, să trăiţi!

Costiniu Florin: Domnu'...îmi pare rău că trebuie să nu vă dau o veste bună. Dar după ce s-a... în fond, după casare s-a menţinut soluţia de la Curtea de Apel. Vreau să vă spun că mie îmi tremură nu numai vocea, îmi tremură mâinile de... nervi şi de indignare pentru ce s-a întâmplat. Credeţi-mă că fratele dumneavoastră care e lângă mine şi cu mine a făcut, nu ce era omeneşte posibil, mai mult decât atât. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Mă jur pe nepoţii mei!

C.C.: Nu. Staţi, domne, liniştit, vezi...

C.F: Am şi eu nepoţi. Domnu', deci vreau să vă spun şi cum să spun am o nepoţică de patru luni şi unu de doi ani şi nouă luni. E Dumnezeu deasupra, nu ce era omeneşte posibil, mai mult decât ar fi fost omeneşte posibil. Din păcate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din Ploieşti a făcut pactul cu diavolul, probabil pe bani mulţi, iar celelalte două, mai temătoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de aşa... au fost forţate pur şi simplu să...

C.C.: Incorect, total incorect.

C.F.: Total, total. Este o mizerie, o batjocură. Vom vedea ce remedii juridice mai sunt, ce anume se mai poate face. (...)

C.C.: Cu mare plăcere...

C.F.: Şi să vă povestesc că, repet, a... dacă nu fac atac cerebral în următoarea oră, nu mai fac niciodată. Nu fac niciodată pentru că s-a dat o soluţie, nu, eu vă spun acum pe telefoanele astea ascultate, superascultate. ;

Marius Locic este acuzat de cumpărare de influenţă

Marius Locic a fost acuzat de cumpărare de influenţă

Aranjamente pentru Marius Locic

Voicu Cătălin: Eu, mâine, o spun cu voce tare, îmi pun fundul în maşină şi mă duc direct, personal, pentru domnul Locic... la Poliţia Capitalei.Ba nu. O să mă duc la IGP şi îi chem la mine, într-un birou la IGP pe cei de la Capitală.

Locic Marius: Mai bine aşa.

V. C.: Şi rezolv această problemă. Şi eu vă asigur că nu se va întâmpla nimic. Dar nici nu vă spun cu cine vorbesc, pentru că...

L.M.: Nu, nu, nu. Nici nu trebuie.

V.C.: Dumneavoastră puteţi scăpa, fără să vă spun un nume. Eu vă spun că mă duc la o persoană autorizată, îi chem pe toţi în birou, acolo şi pe ăla, şi pe ăla, şi pe ăla... situaţia: Domnilor, dacă apreciaţi în viaţă ce am făcut şi eu pentru voi cât eram la Palatul Cotroceni, dacă veţi fi azi în viaţă... (....) de câte ori v-am tratat cu respectul cuvenit, cu prietenie, şi n-am dat drumul la nişte... (neinteligibil)... în ce vă priveşte, vă rog foarte mult, uitaţi-vă de zece ori! Părerea mea, opinia mea...

L.M: Da, da.

V.C.: Este că Locic, dacă are probleme, are numai de natură comercială, nu este un escroc, nu este ţepar, nu e bandit...

L.M.: Nu, dar puteţi să spuneţi că l-a ameninţat.

V.C.: ...Nu se justifica arestarea. Şi atunci, eu vă rog, şi luaţi-o ca o rugăminte personală; când o rugăminte de-a mea este refuzată, eu o iau ca pe un afront personal.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite