Magistratul Costiniu, propus pentru arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Costiniu este primul judecător de la Înalta Curte acuzat de fapte grave de corupţie
Florin Costiniu este primul judecător de la Înalta Curte acuzat de fapte grave de corupţie

Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile de la Înalta Curte, a încercat să influenţeze martorii din dosarul „Voicu“. Judecătorul Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile de la instanţa supremă, ar putea ajunge după gratii, după ce ieri CSM a dat aviz pentru arestarea sa.

Procurorii DNA au obţinut, ieri, avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru reţinerea şi arestarea magistratului în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu - arestat pentru trafic de influenţă.

Judecătorul Costiniu, implicat în dosarul Voicu: "Nu am săvârşit nicio faptă penală"

Şefa Asociaţiei Magistraţilor s-a retras din completul „Voicu“

Cazul Voicu: Ponta îi dă lecţii lui Geoană

Este o premieră pentru Justiţia din România când se cere arestarea unui magistrat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Costiniu este acuzat că, în urma intervenţiilor senatorului PSD Cătălin Voicu, ar fi apelat la magistraţi de la instanţa supremă pentru a-i da câştig de cauză lui Costel Căşuneanu într-un dosar în care omul de afaceri se judeca cu Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi. Miza litigiului era de 500.000 de euro, iar Căşuneanu ar fi dat şpagă 260.000 de euro pentru a fi declarat
„câştigător".

Procurorii DNA au cerut reţinerea şi arestarea magistratului în baza mai multor probe care l-ar incrimina, printre care denunţtul unui judecător de la Înalta Curte, dar şi mai multe convorbiri telefonice interceptate în acest dosar din care reiese modul aproape mafiot în care Voicu şi Costiniu încercau „blătuirea" unor procese.

În ciuda şpăgii oferite, Căşuneanu a pierdut procesul, iar Costiniu l-a sunat personal şi l-a asigurat că va depune toate diligenţele pentru a-i câştiga litigiul. Florin Costiniu s-a jurat chiar pe nepoţica sa de doar patru luni că va rezolva problema!

„A umblat" la martori

Florin Costiniu este în concediu medical timp de două săptămâni, începând cu 1 aprilie, iar astăzi urmează să se prezinte la DNA pentru audieri, procurorii luând, cel mai probabil, măsura arestării sale. Costiniu este reprezentat în acest dosar de avocatul Adrian Miclescu, fost procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (actual DNA). Florin Costiniu este soţul preşedintelui de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorul Viorica Costiniu.

După izbucnirea scandalului „Voicu" şi vehicularea numelui lui Florin Costiniu în afaceri dubioase ale senatorului, magistratul a cerut CSM apărarea reputaţiei. Acum DNA cere arestarea magistratului împotriva căruia procurorii au început urmărirea penală în decembrie 2009, însă între timp ar fi încercat şi influenţarea unor martori.

În acelaşi dosar este cercetat şi judecătorul Cristian Jipa de la Secţia Penală a instanţei supreme, în privinţa căruia urmează ca inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii să ia o decizie astăzi în plenul CSM.

Voicu, la Jilava

Cătălin Voicu a fost arestat la 30 martie 2010 pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, după ce DNA a constatat că acesta încerca să influenţeze ancheta prin contrafacerea unor probe. Voicu este internat în prezent la Spitalul Penitenciar Jilava.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite